perjantai 21. maaliskuuta 2014

JÄTEVETTÄ


Savitaipaleen kunnan virkamiehet ovat tehneet hyvää työtä jäteveden puhdistamon ympäristöluvan uusimiseksi. Kiitos. Olin yllättynyt. Rehellisesti.

Puhdistamo on vain yksi Kuolimon pistekuormittaja. Se on kokonaisvaikutuksiltaan suhteellisen pieni. Kokonaistypen osalta se on kuitenkin suuri kuormittaja.

Kunnan pitää antaa esityksensä uusista puhdistamon lupaehdoista 31.3.2014 mennessä. Puhdistamon toiminnan jatkamisesta on tehty suunnitelma. Paketti esiteltiin kuntalaisille 19.3. kunnantalolla pidetyssä tilaisuudessa.  Pientä säätöä tarvittaneen ns. asukasvastineluvun määrittelyssä. Se voidaan määritellä vain ja ainoastaan kahdella eri tavalla lupaehtoihin. Sehän ei ole lainkaan sama lukuarvoltaan kuin puhdistamoa kuormittavien ihmisten määrä jota meille tarjottiin. Asukasvastineluku on lupaehtojen pohjalla ja niiden määrittelyssä, mm. valvonnan määrän suhteen tärkein määrittely. Tästä olin yllättynyt.
Esitetyt päästöarvot ovat tässä taloudellisessa tilanteessa hyväksyttävät. Suunnitelmissa on myös tulva-allas, jolloin voidaan estää puhdistamon ylikuormitus. Suunnitelmaan oli sisällytetty typen osittainen poistaminen. Hyvä. Nyt typpeä ei poisteta.

Savitaipaleen nykyinen jätevedenpuhdistamo vaati konsulttityön lopputulemana päivitystä. Joka tapauksessa. Siis remonttia. Hintalappu pyörii 400.000 euron paikkeilla ja lienee toteutettuna 500.000 euron luokkaa. Typen poisto osittain tehtynä, toimii vain kevät-, kesä- ja syksyaikoina edellyttäen toisen vastaavan suuruisen investoinnin tekemistä. Puhutaan siis reilun miljoonan investoinnista.

Torsoksi esityksen tekee denitrifikaation unohtaminen. Yhden altaan rakentaminen. Tai muu denitrifikaatiojärjestely. Terminologia vesiensuojelun ja jätevesien puhdistamisen osalta on meille tavallisille asukkaille täyttä siansaksaa. Yritän selventää.

Mikäli jätevettä ei lämmitetä, bakteeripohjainen typenpoisto tapahtuu kustannusvastaavasti ja tehokkaasti vain, mikäli jätevesi esikäsittelyiden jälkeen on yli 12 asteista. Siis vain silloin, kun lehti on puissa.  Parempi sekin kuin ei mitään. Toki bakteeritoimintaa tapahtuu alhaisemmissakin lämpötiloissa, mutta prosessiaika venyy kokonaisprosessin kannalta liian pitkäksi.  Ensimmäisessä vaiheessa ammoniumtyppi ( se joka tulee laitokseen ) happea käyttävien bakteerien toimesta muutetaan nitriitti ja nitraatti muotoon ja on liukoisessa muodossa. Kyseessä on ns. nitrifikaatio. Nitraatti on haitallista ja kasviravinne.
Tähän loppuu Savitaipaleen kunnan typenpoistosuunnitelma. Finito! Valitettavasti. Puoleen väliin.
Tässä kohtaa olen SUURESTI pettynyt.

Typpi siis laskettaisiin luontoon vain toisessa kemiallisessa muodossaan. No, typpeähän ei sinänsä "milloinkaan poisteta", vaan parhaimmillaan se muutetaan typpikaasuksi jota hengitysilmastamme on 78%. Kaiken kaikkiaan typen kiertokulku luonnossa on suhteellisen monimutkainen vaikuttavien tekijöiden monilukuiseen vuoksi. Nitraattimuotoista typpeä pelkistyy typpikaasuksi myös järvissä aivan luonnostaan. Mm. professori Lauri Arvolan ohjaamassa tutkimuksessa vuoldelta 2006 Vanajavedeltä saatiin suuriakin denitrifikaatioarvoja. Mielenkiitoista oli, että suurimmat arvot saatiin pitkälle rehevöityneessä järvessä jossa muutkin olosuhteet olivat kohdallaan. Verrokkijärvissä luonnollinen denitrifikaatioprosessi vähäistä, tai olematonta. Tästä tietenkin voisi vetää johtopäätöksen Kuolimonkin suuntaan.



Olennainen ja lähes erottamaton osa prosessia on nitrifikaation jälkeen denitrikaatio. Siinä lähes hapettomassa tilassa lähinnä hiilestä tarvittavan hapen ottavat bakteerit anareobisessa, tai oikeammin anoksisessa prosessissa muuttavat nitraatit ja nitriitit typpikaasuksi. Sitä on myös seoksessa, nimeltään ilma, jota Sinäkin hengität. Suunnitelmaan tarvitaan siis yksi allas lisää, tai joku muu ratkaisu. Sellainen mahdollisesti voisi olla panostoiminen rejektivesien erillispuhdistukseen perustuva biologinen reaktori. Mutta  se denitrifikaatio. Unohtunut? Ammattitaidottomuutta? Tietämättömyyttä? Veikkaan viimeistä.



Mitä kunta haluaa? Mitä kuntalaiset haluavat? Kysymys on arvoista. Jos meillä ei ole puhdasta Kuolimo-järveä, meillä ei ole jatkossa Savitaipaleen kuntaa, eikä sitten myöskään sitä ainoaa todellista vetovoimatekijää.

Kunnanhallituksen puheenjohtaja Jukka Vuorinen mietti illassa rahoitusta. Jukka fundeeraa. Hyvä ja oikein. Jaetaan kustannukset kymmenelle vuodelle. Kestämme sen. On pakko. Kysymys on arvoista. Mitä tulevaisuudessa teemme 10 miljoonan koululla, jos siellä ei ole opettajia ja oppilaita. Kysymys on siis arvoista, jotka kantavat tulevaisuuteen. Savitaipale on upea kunta, jonka eteen meidän jokaisen tulee tehdä töitä. Don Tami Tamminen sanoisi, että ”momentum” ratkaisee. Se on nyt.

Myrskypilvessäni tietoa: https://drive.google.com/?authuser=0#folders/0B0WtuDaYe9iQdndmNFhyRVNmSkE

Linkki asukasvastineluvun laskemiseksi:
https://www.fcgware.fi/calculator-fi/2/179

21.3.2014
Arto Bäcklund







1 kommentti:

  1. Tuo on hyvä, että näitäkin asioita päivitetään. Meillä on kotiin tulossa WehoPuts puhdistamo. Kovasti odotan, että se asennetaan. On hyvä, että jäteveden puhdistuksesta pidetään huolta laajalti. https://www.talomen.fi/wehoputs

    VastaaPoista