maanantai 27. elokuuta 2018

SOSIAALINEN MEDIA ON HUONO RENKI, MUTTA HYVÄ ISÄNTÄ

Ilmeisesti otsikon tapaan ajatteli internetin ylin administraattori, Yhdysvaltain viestintäviranomainen, FCC, purkaessaan internetin neutraliteettiperiaatteen. Periaate tarkoittaa, että internet-palveluntarjoajien täytyy käsitellä kaikkea verkkoliikennettä samanarvoisesti.

Miksi tuo periaate purettiin? Pääasiallisia syitä on kaksi.

Tärkein on uhka. Globaali tiedonvälitys, johon lähes jokainen ihminen voi osallistua, on uhka vallalle. Monenlaiselle vallalle. Internetin sisällä toimiva, sosiaalisena mediana tunnettu viestintä- ja tiedonvälitysjärjestelmä, on keskeinen vallankäytön kohde.

Vapaan internetin suitsiminen alkoi 12 vuotta sitten, kun Google alistui rahanahneudessaan useiden valtioiden vaatimaan sensuuriin. Näkyvää jatkoa seurasi viime ja tänä vuonna, kun Facebook alistui sensuurin edessä Yhdysvalloissa.

Taikasana, jolla se toteutettiin, oli kansallinen turvallisuus. Kipinä syttyi liekkeihin, kun ilmeni, että sosiaalisen median kautta oli pyritty vaikuttamaan Yhdysvaltain presidentin vaaleihin, joko ulkovaltojen toimesta, tai sitten itse. Nyt Yhdysvaltain Kansallisen Turvallisuuden Virasto, NSA, pääsee käsiksi kaikkeen Facebookin liikenteeseen, kuten se on päässyt Googlenkin jo aiemmin.

Toinen syy ei varsinaisesti ole syy, vaan keino. Se on ansaintamekanismin muutos. Tästä kertoo se, että suuret palveluntarjoajat vastustivat neutraliteettiperiaatteen purkua. Nyt kuitenkin he saivat uuden ansaintamallin, joka mahdollistaa palveluiden erilaisen hinnoittelun erilaisille sisällöntuottajille, mutta myös ohituskaistan ( nopean yhteyden ) varakkaille käyttäjille.

Juuri hinnoittelun segregaatio mahdollistaa Vallan valvonnan yli internetin. Jo nyt on Suomessakin nähtävissä, sensuurin lisääntymisen lisäksi, seurauksia; vapaasti kaikille sivustoille ja kaikkeen sisältöön pääsy evätään. Lisäksi on luotu ns. yhteisöperiaatteet Vallan määritteleminä. Monista asioista tehdään sopimattomia. Niistä ei saa puhua. Ja ihmiset laitetaan valvomaan toisiaan. Kuka tahansa voi nappia painamalla tehdä "sopimattomasta" sisällöstä stasi-tyyppisen ilmoituksen.

Vallan rahalla ja muilla verukkeilla, kuten juuri kansallisella turvallisuudella otettu niskalenkki internetistä pitää ja voimistuu. Jatkossa ns. vapaa viihde-internet, jossa siinäkin toki on maksullisuutta, jää köyhän väestön käyttöön, samoin kuin erilaiset kansalaisten säätelymekanismit. Niitä kutsutaan palveluiksi internetissä.

Internet elää nyt länsimaissakin ( Venäjällä ja erityisesti Kiinassa on jo rajoitettu pääsy "vapaaseen internettiin ), aikaa, jolloin kokoontumis- ja sananvapaus olivat kiellettyjä vapauksia. Me emme vain sitä aina huomaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti