perjantai 8. toukokuuta 2020

EI JULKAISUUN. SENSUURIA?



https://esaimaa.fi/uutiset/lahella/b629d3f9-ce1b-49a4-89b5-d182bad73a32

Komentoin tätä linkin uutista Etelä-Saimaan Sanomien uutisen keskusteluosiossa. Kommenttiani ei julkaistu.

Tässä kommentti:
Tässä projektissa, sen pääosin tuntien, oli kunnalla muitakin kytköksiä Mehiläiseen kuin tiettyjen sote-kiinteistöjen myynti. Ne liittyivät vanhuspalveluiden tuottamiseen monimutkaisen sopimuskuvion kautta, jossa lisäksi oli ns. "kiinteistökumppani", Siklatilat, rakentajana.

Lisäksi sopimuksin kunta myös liitettiin Mehiläinen Hoivapalveluihin ns. ristikkäisehdolla: kaikkien osasopimusten oli tultava voimaan, jotta koko pääsopimus olisi tullut voimaan.

Siklatilat Oy olisi rakentanut uuden vanhusten palvelutalon kunnan keskustaan, vuokrannut sen Mehiläinen Hoivapalvelut Oy:lle, jolta taas Eksote olisi ostanut hoitopäiviä. Kunta olisi rakentanut infran, antanut tontin Siklatilat / Mehiläisen kiinteistölle ja sopimuksen mukaisesti mahdollistanut nopean rakentamisen.

Jotta kertomus ei olisi liian yksinkertainen, edellytti Mehiläinen Hoivapalvelut Oy yksityisen, rekisteröidyn yhdistyksen, vanhuspalvelutuotantoa itselleen kauppojen toteutumisen ehtona. "Vanhusraaka-ainetta" oli saatava tuottavaan liiketoimintaan.

Savitaipaleen Vanhaintuki ry luovuttikin Suvannon palvelutalon ryhmäkodin lähes 900.000 liikkeenvaihdon liikkeenluovutuksella ilmaiseksi, hyvin erikoisen "junailun" jälkeen Mehiläinen Hoivapalvelut Oy:lle. Järjestelyn suoritti yhdistyksen varapuheenjohtaja, joka tuolloin oli kunnanhallituksen jäsen. Hän ei jäävännyt itseään yhdistyksen kokouksissa asiaa käsiteltäessä.

Itse dokumentoidusti puhuin jo 2019 puolella, viimeksi otin asian esille kunnanjohtajan kyselytunnilla 4.2.2020, että ennakkopäätösten valossa KKV ei tule hyväksymään sopimusrypästä, sillä niissä näkyy kunnan selkeä kytkös Mehiläiseen, sekä Savitaipaleen vanhuspalvelutuotannon strategian valinta Mehiläinen Hoivapalveluiden kautta.

Iso kysymys kuuluukin tässä sopimusten valmistelun tasosta. Vai onko kyse siitä paljon puhutusta pienten kuntien sopimuksenteon osaamisesta? Vai olisiko jopa kyse lähes miljardin liikkeenvaihtoa tekevän yrityksen sopimusosaamisesta? UKK olisi sanonut: "S---nan tunarit!"

Nyt kuitenkin vaikuttaa siltä, että kaikille osapuolille sopimuksen purkautuminen sopii hyvin ja on joillekin jopa helpotus. Muussa tapauksessa katsottaisiin oikeuden päätös ja noin 12 kuukauden viivästys hankkeelle. Se kun ei tässä projektissa ole varsin pitkä aika ja kun lisäksi kunta sanoo kunnanjohtajan suulla KKV:n olevan väärässä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti