perjantai 26. maaliskuuta 2021
YRITYKSET ELINYMPÄRISTÖSSÄ.
keskiviikko 24. maaliskuuta 2021
YHTEISÖN VASTUU TIETÄMÄTTÖMYYDESTÄ.
Käytiin tiukka keskustelu. Kysyttiin, että ymmärränkö miksi olen saanut monen yhteisön jäsenen vihat päälleni. Sanoin täysin ymmärtäväni ja sanoin myös pyrkineeni ulostuloissani yhteisön reaktioon. Ihan sama tässä vaiheessa minkälaiseen.
Käytän itserakentamiani tiedotuskanavia. YouTubessa on pari kanavaa ja sitten on blogi. Ne riittävät alueellisesti. Seuraajia on riittävästi, jos aamupäivällä lokaalisti raflaava juttu tulee eteeni iltapäivällä torilla. Niin, että siitä kysytään. Pyydetään selvennyksiä, näytetään keskisormea, tai ihan vaan normisti toivotellaan universumin hanuriin.
Niin on ollut jo vuosikausia. Eli läpäisen riittävästi. Jopa niin, että kunta joutuu tiedottamaan somessa vuokseni somesta.
Suututan monia, kun sanon, että tehometsätalouden mukaiset avohakkuut järviluonnon saarissa ja valuma-alueilla ovat silkkaa tyhmyyttä, joka niitä puolustettaessa muuttuu tietämättömyydestä johtuvaksi typeryydeksi ja joka lopulta leimaa niiden puolustajat idioottimaisiksi junteiksi. Toki tämä suututtaa. Sen sanoi Tanjakin, puolisoni ja sparraajani minulle. Siinä keskustelussa.
Mutta miksi toimin niin? Siksi, että on saatava muutos. Ennemmin tai myöhemmin. Mieluummin mahdollisimman nopeasti.
Maaomaisuutta voi olla monenlaista. Tuttavani sai perinnöksi suojellun suon. Hän ei sitä voi realisoida taloudellisessa ahdingossaan. Seuraavan sukupolven henkilökohtaiseen konkurssiin ajautuva ymmärtää, ettei hän voi järven saaressa avohakata omistamiensa metsien puita. Muutos tapahtuu nyt. Tätä vielä maalainen, tämän päivän metsänomistajasukupolvi ei ymmärrä. He eivät ymmärrä, että yksittäinen metsänomistaja ei saa omine toimineen yhteisön elinympäristöä ja vesistöä tuhota. Tietämättömimmät eivät edes ymmärrä, että hakkuut valuma-alueilla ja soiden ojitukset mitään päästöjä aiheuttavat.
Ajatus on helppo avata. Jos pienen kaivosalueen läpi virtaa joki, ei kaivosyhtiö voi, eikä saa tehdä päästöjä joen kautta vesistöön. Tai en minäkään voi nykyisin laittaa talouden jätevesiputkea kulkemaan vesistöön. On jopa ehdot lannanlevitykselle rinnepelloilla vesistöjen läheisyydessä. Ylipäätään ei vesistöä ole lupa käyttää enää kaatopaikkana. Sanktiot tulevat ja laki vuodelta 1994 ympäristövahinkojen korvaamisesta määrittelee korvaukset yhteisölle.
Jostain syystä metsänomistajat ovat ulkopuolella lain. He saavat saastuttaa hakkuiden ja soiden ojitusten aiheuttamilla päästöillä vesistöjä vapaasti. Tähän on tultava loppu. Vahingot on korvattava. Joko etukäteen, tai isommin korvauksin rangaistuksina jälkikäteen. Mikä on se erikoinen nautintaoikeus, että yksittäinen metsänomistaja voi korvauksetta aiheuttaa vahinkoa yhteisölle? Tähän on tultava loppu. Meitä on pian 8 miljardia ja elinympäristöämme on kaikin keinoin suojeltava ihmiseltä ihmiselle.
sunnuntai 21. maaliskuuta 2021
SAVITAIPALEEN HOHTO HIMMENEE.
Muutaman vuoden kuluttua tulee 20 vuotta siitä, kun asetuin Savitaipaleelle. Tärkein vetovoimatekijä oli luonto, erityisesti tuolloin vielä melko puhdas Kuolimojärvi. Toki paikkakunnalle muuttoon myötävaikutti kunnan hyvä palvelutaso ja Savitaipaleen lukio. Tänään Savitaipale tuntuu ahdistavalta ja tunkkaiselta. Miten tässä on näin käynyt viiden viimeisen vuoden aikana? Olenko minä muuttunut, vai Savitaipale? Varmaankin molemmat.
Vuonna 2004 Savitaipaleella oli 4200 asukasta, tänään noin 3100. Vajaassa kahdessakymmenessä vuodessa asukasluku on pienentynyt neljänneksellä ja väestökato kiihtyy. Luvut kertovat selkeästi monesta asiasta, mutta kuitenkin keskeisesti siitä, että Savitaipaleelta lähdetään pois, hakemaan parempaa paikkaa asua, uusia mahdollisuuksia, mitä ne sitten ovatkaan. Muualla näyttää olevan enemmän vetovoimia kuin Savitaipaleella pitovoimaa. Minun osaltani kunnan pitovoimat alkavat olla nollilla.
Aivan viime aikoina olen saanut kokea sen, ettei Savitaipaleelle oikeastaan uusia ihmisiä kaivatakaan. Puhe on pelkkää lätinää. Tätä kuvaa hyvin erään "etnisesti puhtaan savitaipalelaisen" yksinyrittäjän kommentointi erään pikku tekstini alla, jossa kommentoin tehometsätaloutta kaava-alueella. Hän sanoo näin: "Onneksi nämä junantuomat vihervasurit on kaikissa asioissa oikeassa."
Kunnassa vallitsevan käsityksen mukaan, joka on infektoinut, jopa minua ennen tulleita junantuomia, muiden muassa ympäristönsuojelu on tärkeää, mutta tarpeetonta. Juuri tämä ajatusmalli kaikessa kunnallisessa toiminnassa aiheuttaa aiemmin mainitsemani pitovoiman menetystä. Tärkeää, mutta tarpeetonta.
Toinen hyvin ahdistava tekijä minulle on ympäristön tila Savitaipaleella. Se huononee jatkuvasti, viime vuosina nopeasti.
Vajaassa kahdessakymmenessä vuodessa Kuolimojärven vesi on tummentunut suo- ja metsätalouden humuspäästöjen vuoksi. Lisäksi ravinteita virtaa edelleenkin liikaa järveen, erityisesti typpeä. Kunnan toimesta järveä, Savitaipaleen tärkeintä vetovoimatekijää, ei ole otettu keskeiseksi toiminnan kohteeksi. Tämä johtuu siitä, että Kuolimon ekologista tilaa pidetään hyvänä, eikä hidasta tummumiskehitystä nähdä. Lisäksi suo- ja metsätaloutta saarissa, rannoilla ja koko valuma-alueella pidetään tärkeänä ja kiistattomana elinkeinotoimintana. Väitänkin, että ei-junantuomilla alkuasukkailla ei ole kykyä nähdä tulevaisuuteen. Valitettavasti. Järven annetaan mennä. Ja siinä samalla koko seutukunnan hienous ja ainutlaatuisuus.
Paras esimerkki "etnisesti oikeasukuisten" savitaipalelaisten ajattelusta on laaja, vuonna 1998 seurakunnan perustama Säkniemenlohkon luonnonsuojelualue. Ajatus kulkee näin: ympäristönsuojelu on tärkeää, mutta tarpeetonta. Aluetta "hoidetaankin" kovan tehometsätalouden keinoin avohakkuineen.
Viimeisin haloo, jossa minäkin olen saanut osumaa, tosin vaikutuksetta, ovat tehometsänhoidolliset hakkuut kaava-alueella. Monilla aboriginaaleilla näyttää jälleen käämit palaneen, kun joku on uskaltanut arvostella.
Mikä siis neuvoksi? Kunta ei ole lähtenyt sopeutumaan nopeasti alenevaan väestökehitykseen. Myöskään nuoret eivät muuta Suomen ympäristövastaisimpaan kuntaan. Kuntaan muuttaakin enää hyvin satunnaisesti pieni määrä ihmisiä ja vanhusväestön määrä kasvaa, samalla kuin työllisten määrä vähenee. Todellisin skenaario lieneekin kuntaliitos. Ja sekin suhteellisen nopeasti. Lukion lopettaminen lienee viimeinen naula. Nimittäin väestömäärän alittaessa kriittisen rajan, lukion ylläpito käy mahdottomaksi.
Itse olen aloittanut projektin veroäyrieni siirtämiseksi pois Savitaipaleen kassasta. Tieto näyttää saaneen varauksettoman kannatuksen "puhtaiden" savitaipalelaisten keskuudessa.
torstai 18. maaliskuuta 2021
SANANVAPAUS KUOLEMASSA.
torstai 11. maaliskuuta 2021
KORONA TEKEE MAA-PLANEETALLE HYVÄÄ.
perjantai 5. maaliskuuta 2021
KIITOS IHMISET!
Kiitos ihmiset!
Olen yllättynyt aktiivisuudestanne. Viestiä on viety. Siitä tämä ei ainakaan jää kiinni. Luonnon puolesta, ei ketään vastaan.
Savitaipaleen Supanahon puistometsien koneelliset, "tehometsänhoidolliset" toimenpidesuunnitelmat ovat herättäneet huomiota. Olen saanut voimakasta kritiikkiä, osin asiatontakin, esittämilleni uusille ajatuksille. Ylivoimaisesti kuitenkin palaute, jo parin vuoden ajan, on ollut myönteistä, uutta ajattelua luovaa.
Olen myös viime päivinä epäillyt sitä mitä lähimetsissä tullaan tekemään. Tiedotteissa on ristiriita.
Kyse on rakennetun alueen ympäristönhoidosta. Luonnonsuojelusta asuntoalueilla. Kaksi toisistaan poikkeavaa näkemystä ovat törmäyskurssilla. Vanha ja väistyvä ja uusi.
Vallitseva käsitys, vanha ja ahdas näkemys on, että lähimetsiä tulee hoitaa tehometsätalouden keinoin ilman, että edes yhteisölle näistä pienistä katujen välisistä nuorista puista tulisi tuloja, tai saati että niiden todellisille luontoarvoille uhrattaisiin ajatustakaan. Ikään kuin ainoa syy on vain pitää lähimetsät vallitsevan metsänhoidollisen näkemyksen mukaan siistinä ja "hygieenisenä". Ainoa arvo hakkuille nähdään, luonnon suhteen, vääristyneissä kauneusarvoissa.
Erityisesti metsä, joka ei ole talousmetsää, ei saa olla ihmisen vääristyneen luontonäkemyksen tehotoimien kohteena. Tähän vanhakantaiseen toimenpiteiden perusteluun, ikään kuin mahdollistajana, kuuluvat lahopuut. Niiden poistaminen. Kuitenkin juuri ne lähimetsiin tulisi jättää. Keloutumaan, tai maatumaan. Ei mene läpi!
Toinen, nopeasti yleistyvä näkemys on, että rakennetuilla alueilla luontoarvot tulee ottaa korostetutusti huomioon. Itse edustan tätä näkemystä. Ajattelun on nopeasti muututtuva tähän suuntaan. Onneksi muuttuukin.
Rakennetuilla alueilla luonto voi olla monimuotoista, ei rakentamattoman luonnon veroista, mutta kuitenkin. Tässä tapauksessa väite, että luonto itse hoitaa itsensä parhaiten on totta.
Ihmisen näkökulmasta luonto voi toimia ihmisen eduksi. Ei muun muassa tarvitse rakentaa melu- , pöly- ja näköesteitä, edellyttäen, että luontoarvot otetaan yhä enemmän maanrakennuksessa huomioon luonnon itsensä kannalta, ei ihmisen. Ja tietenkin myös osaltaan omakin lajimme tulevaisuuden suhteen luonnolla on keskeinen merkitys. Tulevaisuus ihmisen käsisissä koostuu pienistä teoista.
Savitaipaleenkin lähimetsien tapauksessa vapaaehtoinen, julistuksellinen suojelupäätös olisi kaikkien etu. Niin ihmisen, muun eliöstön ja kasvienkin. Se saisi positiivista näkyvyyttä ja nuorenpolven hyväksyntää. Toistaiseksi se on vaikeaa, kun kunnan päättäjien ( virkamiehet ja valtuutetut ) suuri enemmistö ei elinympäristöstämme välitä, ja jos sanookin väittävänsä, ei tiedä miten se tehdään.
Lajiston nopea köyhtyminen on tosiasia. Miksi kehitystä pitää edesauttaa? Katujen väliset metsälöt näyttäisivät ja kuulostaisivat luonnolta, mikäli pyöräkonein luontoa ei tuhottaisi. Edes näillä pienillä rajatuilla alueilla tulisi pyrkiä menemään luonnon ehdoilla, ei ihmisen. Pieneliöstö, linnut ja monet kasvit palaisivat. "Viidakko" olisi myös ihmiselle mitä parhain virkistäytymispaikka yksipuolistetun ja harvan puuston sijaan.
Tässä tarvitaan uutta ajattelua. Eilen eräs kuntalainen tuomitsi Amazonasin alueen hakkuut soijan- ja lihantuotannon vuoksi, mutta sanoi haluavansa katujen välit leikattaviksi nurmikentiksi muutamilla petäjillä tapitettuna. Juuri kun leikattavista isoista nurmikentistä hiljalleen maailmassa aletaan muiden biologisten organismien vuoksi ja eduksi hiljalleen luopumaan. Jos vaikka saataisiin perhosille kodit takaisin.