perjantai 26. maaliskuuta 2021

YRITYKSET ELINYMPÄRISTÖSSÄ.

Tämän päivän Hesarin uutinen ( HS 26.3.2021 ) kertoo yritysten nopeasti muuttuvista toimintatavoista. Ihmisten ympäristökäsitysten muuttuessa, niiden on ympäristö otettava huomioon. Merkillepantavaa on, että nyt mukaan tulevat yhä voimakkaammin rahoituslaitokset. 

Liitän tähän pari omaa kommenttiani toisaalla asiasta käydyssä keskustelussa.

1.
"Danske Bankin kanta kuvaa hyvin muuttuneita käsityksiä. 

Kivihiilen tiedämme, mutta pankki ymmärtää, että Suomessakin CO2-kokonaispäästöistä turpeen osuus on 12%, vaikka osuus kokonaisenergiantuotannosta on huomattavasti pienempi. He myös ymmärtävät, että lasku ympäristölle mm. vesistöjen tuhoutumisen vuoksi on niin suuri, ettei sille edes kyetä kunnolla laskemaan hintaa.

On huomionarvoista, että yritysten ympäristötietoisuus on kasvussa. Yrityksillä on keskeinen merkitys yhteiskuntien toiminnoissa, siksi niiden on menestyäkseen otettava huomioon ihmisten nopeasti muuttuvat ympäristöarvot. Uuden brändin luomisessa ja vanhankin suojelussa yrityksille ympäristötekijät ovat yhä keskeisimpiä. Ne joutuvat päivittäin evaluoimaan suhdettaan ympäristöön. 

Jo nyt voidaan kiistatta sanoa, että todellisia ympäristötekoja tekevät yritykset tekevät parempaa tulosta. Danske Bankin ainoa keino on rahoituksen allokoinnin fokusointi. Sitä pankin päätös kuvastaa."


2.
"Sen verran vielä, että seuraava vääjäämätön kehitysvaihe yritysten "ympäristötietoisuustekijän" huomioonottamisen välttämättömyydestä on ( sillä pystytään tekemään enemmän rahaa ) se, että yritykset eivät lähde siirtämään toimintojaan alueille, joilla on negatiivinen ympäristömaine. Se olisi yrityksen imagolle harakiri. 

Mutta vielä tärkeämpi havainto on, että rahoituslaitokset yhä nihkeämmin lähtevät rahoittamaan ympäristövastaisilla alueilla toimivia, tai ympäristön huomiotta tuotannossaan jättäviä. Tietenkin argumentti toimii toisinkin päin. 

Tästä nyt saamme ihan pian myös todella täpäkkää konkretiaa, kun EU:n Suomen sinne maksamia rahoja palautetaan Suomelle vihreään siirtymään. Itse paketti tässä off-topic, mutta olin jo sunnitteluvaiheessa sitä vastaan. Se on toinen juttu.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti