torstai 28. maaliskuuta 2019

SAVITAIPALEELLA SOTE-MYYNNIT MEHILÄISELLE KESKEYTETTÄVÄ

Savitaipalettakin tukalammassa taloudellisessa tilanteessa oleva Taipalsaaren kunta on, valtakunnallisen sote-hankkeen kaaduttua, kunnanhallituksensa yksimielisellä päätöksellä, päättänyt keskeyttää sosiaali- ja terveyskiinteistöjen myyntitoimet tässä vaiheessa. Näin uutisoi LSS 28.3.

Savitaipaleella on menossa hyvin vastaavanlainen myyntihanke. Kiinteistöjen lisäksi, tietojeni mukaan, hankkeeseen on koplattu kunnan keskuskeittiö, sekä Savitaipaleen Vanhaintuki ry:n omaisuutta ja sen omistama ryhmäkoti. Olen saanut jostain syystä paljon viestejä asiasta.

Kysymyksiä on kunnassa herännyt. Erityisesti oudolta on tuntunut kunnan hyvin niukka tiedotuslinja ja kuntalaiskeskustelun täydellinen puuttuminen näinkin isossa, tulevaisuuten vaikuttavassa asiassa. Huono läpinäkyvyys on tosiasia. Sitä ei rautalangallakaan vääntäen muuksi saa.

Myös kunnan välillinen, mutta käytännössä selkeästi nähtävä rooli Vanhaintuki ry:n kokouksessa, jossa yhdistyksen osalta päätettiin myynnistä, on aiheuttanut ihmetystä. Olisiko tuossa kokouksessa kunnanhallituksen edustajan, joka johti kokousta, tullut ainakin korrektius- ja mahdollisista jääviyssyistä jäävätä itsensä yhdistyksen päätöksenteosta? Hänellä on ollut sisäpiiritietoa, vaikka onkin kunnanhallituksessa jäävännyt, aivan oikein, itsensä Vanhaintukeen liittyvissä asioissa, mutta tuskin kaikissa sote-kauppoihin liittyvissä asioissa. Sen osoittaa kiistatta muun muassa uutinen, ES 13.3. jossa kerrotaan tarkempiakin tietoja, sekä saamani sähköposti. Vielä oudommaksi asian tekee se, että sen sijaan yhdistyksen jäsenet, jotka ovat yhdistyksellä töissä jäävättin ko. kokouksessa, jossa puhetta johti kunnanhallituksen jäsen.

Kaiken kaikkiaan minusta tässä prosessissa on "junailun" makua halutun tavoitteen saamiseksi. Myynnin markkinointipuheet on monen suulla koettu jopa painostukseksi.

Kunnanjohtajan mukaan Savitaipaleen valtuusto tulee päättämään asiasta mahdollisesti jo huhtikuussa. Ymmärrän poliittisen kiireen, mutta en hyväksy. Peli on vihellettävä poikki.

Mikäli valtuusto myyntipäätöksen tekee, tulen parhaan kykyni mukaan julkaisemaan niiden valtuutettujen nimet, jotka kannattivat myyntejä. On nimittäin myös tosiasia se, josta kiemurtelemallakaan mihinkään ei pääse, että he samalla hyväksyvät sen, että vanhuksilla ja vammaisilla ulkomaalainen yhtiö tekee omistajilleen taloudellista tulosta. Vanhukset ja vammaiset ovat tahtomattaan "raaka-ainetta". Tästä valtakunnallinen media on lähes päivittäin raportoinut huonoja uutisia. Mitä se kertoo näiden valtuuttettujen arvoista näiden ihmisten suhteen?

Myyntipäätöksen tehdessään valtuusto myös siirtää vuosikymmenten saatossa hankittua savitaipalelaista varallisuutta ulkomaalaiseen omistukseen. Onko se isänmaallinen teko, jää jokaisen valtuutetun itsensä harkittavaksi.

Mikäli myyntipäätös tehdään, tulen aktiivisesti tutkimaan ja raportoimaan lupausten ja sovitun toteutumista, kustannustasoa ja sen muutoksia palveluissa, hoivan laatua ja henkilöstön asemaa, määriä ja työehtoja.

Hartaasti toivon, että Savitaipaleen kunta luottamusmiestensä viisaudella tekisi vastaavan päätöksen kuin Taipalsaarella. Ei nimittäin voi olla niin, että ei ole vaihtoehtoja. Niitä on aina.

Tulevaisuudessa kunnille laadukkaat, tinkimättömät vanhus- ja senioripalvelut, sekä vammaispalvelut, ovat tulevaisuuttaan ajatteleville työikäisille selkeä vetovoimatekijä. Onko tätä ajateltu, saati ymmärretty?



Tai sitten ne ovat huonoimmillaan poistyöntötekijä. Kunta leimautuu. Erityisesti mikäli ne perustuvat osakeyhtiölainkin vaatimukseen tehdä voittoa. Tehdä taloudellista tulosta vanhuksilla, vammaisilla ja jossain, kuten Oulussa jopa lastensuojelulla.

www.youtube.com/artobäcklund





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti