maanantai 8. huhtikuuta 2019

PIDOT EIVÄT PARANE

Tänään, 8.4.2019, uutisoi Yle väen vähenevän ennakoituakin nopeammin kolmen voimakkaasti kasvavan kaupunkialueemme ulkopuolella. Ennestään tyhjältä maaseudulta. Yhdeksi tärkeimmäksi syyksi mainittiin jyrkkä syntyvyyden aleneminen. Se on kuitenkin seuraus, ei syy.


Uutisen tilastot ovat karua kertomaa. Muun muassa kotikuntani, Savitaipaleen väestö tulee vähenemään tässäkin blogissa aiemmin ennustamaani enemmän.

Tärkein syy takaperoiselle kehitykselle on kolmen suurimman puolueemme politiikka, joka on lähes täysin unohtanut maaseudun ja tehnyt päätöksiä, suoria ja välillisiä, jotka ovat nopeasti vieneet maaseudun ihmiselinvoimaa. Aluepolitiikka on historiaa. Toki se on jopa perustuslain vastaista kansalaisten yhdenvertaisuuden kannalta, mutta oikeasti kukaan ei välitä. Väite on oikeutettu ja tosi.

Erityisesti pistää silmään Keskustapuolueen roolin muuttuminen suhteessa maaseutuun. Kaikkien tärkeimpien tutkijoidemme mukaan viimeisimmän, J. Sipilän hallituksen toimet ovat maamme historian aikana eniten edesauttaneet maaseudun tyhjenemistä. Tuntuukin oudolta, että aina näihin päiviin asti maaseutuväestö on luottanut Maalaisliiton perilliseen, Keskustapuolueeseen. Ilmeisesti viikon päässä tulevilla eduskuntavaaleilla asiaan tulee ensimmäinen muutos. Keskusta kokee vaalitappion.

Keskustan "töitä":
https://www.iltalehti.fi/politiikka/a/09acdc4d-7bbc-45a1-b168-c6f3a28af434

Keskustalaiset Keskustapuolueesta:
http://www.maaseuduntulevaisuus.fi/politiikka/artikkeli-1.405507

Vai onko kuitenkin niin, että hallituksissamme onkin oltu globaaliviisaita? Ihmisten lisääntymistä tulee rajoittaa planeetallisesti. Meilläkin. Tehdään se sitten niin, etteivät tyhmemmät edes huomaakaan. Onko näin ajateltu? Lapsettomiksi tietoisesti jääville tulee siinä tapauksessa maksaa "lapsettomuuslisä" ja lapsilisät lapsiperheiltä pois nykyistä vauhtia nopeammin. Vai onko lopulta kuitenkin kyseessä vain lestadiolaisuudeen käytännön jumalallinen ylistys kontrastin luomisella. Suurperheet vs. lapsettomat.

Kyse ei ole mistään näistä. Kyse on ihmisenä olemisen väärinymmärryksestä osana elonkehää. Silkasta tyhmyydestä.

Toinen keskeinen ja useita erillisiä kokonaisuuksia sisältävä syy on tulevaisuudettomuus. Erityisesti nuorten tulevaisuudettomuus. Tulevaisuudettomuus rajojemme sisällä ja ulkopuolella. Se vaikuttaa erityisesti syntyvyyteen. Näyttääkin siltä, että eri tekijöistä koostuva syntyvyyden alenema, erityisesti länsimaissa, on saavuttanut Suomen. Maapallon kokoinen tulevaisuudettomuus.

Kolmantena keskeisenä tekijänä väen vähenemiseen haja-asutusalueilla ovat kuntien omat toimet. Tai erityisesti niiden puute. Seisotaan megatrendien edessä kuin saunan takana tumput pystyssä. Ilman minkäänlaisia visioita tulevasta.

Esimerkiksi käy lukio. Kun se on paikkakunnalla, niin hyvä niin. Hyräillään ja kehrätään. Ei nähdä säilyttäviin tekoihin asti tilannetta kriittiseksi kuin vasta sitten, kun lukio loppuu ja nuorten perheiden elämisen mahdollistuminen paikkakunnalla loppuu. Silloin on tietenkin myöhäistä. Nuoret muuttavat lapsineen pois, eikä uusia, lapsiperheitä muuta. Kuka talon ostaisi, tai rakentaisi, jos poismuutto on välttämätön lasten lukioiän, tai muun toisenasteen opintojen kynnyksellä. Ja talon arvo alenee nopeasti alle rakennuskustannuksien, eikä kaupaksikaan saa.

Kunnissa ongelmaa tietenkin pyritään ratkomaan. Valitettavaa vain on, että tuumailu useinkin tehdään historiallisessa, keskustalaisuuden kahleiden kontekstissa vanhoilla toivotaantoivotaan-konsteilla sen sijaan, että nähtäisiin tämän hetken tarpeet, välttämättömyydet ja erityisesti mahdollisuudet.

Aivan lähitulevaisuuden megatrendi on elinympäristön puhtaus ja monimuotoisuus. Käsittämättömän suuri mahdollisuus "syrjäseuduille". Tämä on jo MOT, jos vaikka katselee hallitsemattomia turistivirtoja. Puhtaus on turistikohde. Niiden varaan ei voi, eikä saa laskea. Emme tarvitse kiinalaista, emmekä muutakaan massaturismia kuluttamaan resurssejamme ja ympäristöämme. Sisäisen muuton varaan kylläkin voimme laskea.

On valitettavaa, että monien kuntien lapsellisten mainosesitteiden valheellisissa korulauseissa puhutaan puhtaasta elinympäristöstä, vaikka ihmisiä ympäröivät metsät avohakataan ja vesistöjen annetaan saastua. Tämä on tietenkin lajinomaista, sokeaa idiotismia ja itsensä pettämistä.

Viimeisenä on tarpeen ottaa tarkasteluun kansainvaellusten vääjäämättömyys jatkossakin. Suurelle osalle nykyisestä, nopeasti kasvavasta 7,7 miljardin ihmisen populaatiosta maa-planeetta on tulossa elinkelvottomaksi ihmisen itsensä toimien vuoksi. Alueelliset tyhjiöt tulevat täyttymään. Suomessakin. Nähtäväksi jääkin, että näemmekö rajoillamme päivän, joilloin naisia ja lapsia lahdataan rajoillemme. Vai täyttävätkö vaeltajat korven.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti