keskiviikko 11. kesäkuuta 2014

LYHYESTÄ TWIITTI KAUNIS

http://m.mtv.fi/uutiset/it/artikkeli/sovellus-sanoo-vain-yo-kerasi-miljoonarahoituksen/3452984itsee Venäjän rikollisen toiminnan Ukrainassa. #putin
#Venäjän haamu: Lännen on syytä pysyä poissa Ukrainasta, muuten seuraukset ovat julmat. #ukraina

Yllä “poliittinen dialogi” kuvaa aikaamme. Keskustelu ihmiskunnalle tärkeistä asioista on tätä ja tästä. Twiitin lauseen, tai parin väite. Heitto, tai toteamus. Ilman sisältöä, ilman oikein mitään.



Ihmiskunnan kehitykselle kommunikaation kehittyminen on ollut yksi tärkeimmistä edellytyksistä selvitytyä ja menestyä lajien joukossa. Keskustelua oppineiden johdolla "omien kesken" syntyi jo 1000 - 250 eKr Kiinassa Tsoun dynastian aikana. Kuitenkin pohjan modernille keskustelu- ja väittelytaidolle antoi Aristoteleen ( 384 - 322 eKr. ) kirjoittama teos "Retoriikka".

1800 - luvulla printtimedian ja sen jälkeen nykyisen digitaalisen median kehittyminen face-to-face keskustelun rinnalle ja lähes kaikkien saataville, eli ns. "mcluhanilaisen maailmankylän syntyminen, ovat vaikuttaneet koko ihmiskunnan arkeen ja tulevaisuuteen. Ajateltaessa ihmisen lajina sopeutumisesta nopeaan muutokseen fysiologisesti, on rinnalle nostettava nykymedian ajatteluun vaikuttava vaikutus. Lähes jokainen ihminen on oma globaali tietotoimistonsa. Tiedonkulun pelkistyminen ja viiveettömyys ovat ihmisen 200.000 tuhannen vuoden historiassa täysin uutta. Onko ihminen lajina sopeutunut selviämistä edellyttämällä tavalla? Tieto edellyttää ja aiheuttaa energian kulutusta ennen ja jälkeen julkaisunsa. Koska myös digitaalisessa argumentoinnissa on kyse, tai ainakin pitäisi olla,  sosiaalisesta, verbaalisesta ja älyllisestä toiminnasta, jolla pääsääntöisesti pyritään jonkun näkemyksen tukemiseen, tai kumoamiseen, esittämällä perusteluita, on digitaalisessa on-line keskustelussa olemassa oiva peruselementti toimivan keskustelun aikaansaamiseksi. Se on hylätty.



2000-luvun alun nettipäiväkirjoista siirryttiin blogeihin, joissa omakohtaisuuden kontekstia laajennettiin. Niistä eriytyivät nettikolumnit. Ne edustavat parhaimmillaan keskustelutaidon nykyaikaisinta ilmenemismuotoa ja herättävät vasta-agumentaation tarpeen hädän monissa lukijoissa. Ilmeisesti taloudellisten heureka-innovaatioiden ja tietotekniikan nopean kehityksen seurauksena, joissa käytettiin hyväksi kirjoittavan ihmiskunnan hektisyyttä, syntyi Facebook. Virtuaalitalouksien virtuaaliyritysten rakkaudella muistettu isoäiti. Samalla printtimedia epätoivoisena kaakon kaivon ahdistuksesta muuttui tabloidiksi ja panostaa lööppeihin sisältöjen ohetessa. Ilmeisen myöhäistä, sillä luku- ja kirjoituslaite kaikilla on taskussa. Ja yhä useammalle riittävät lööpit. Valitettavaa, mutta näin meidät pakottamalla opetetaan. Hipaisemaan.



FB on pieneltä osin vielä keskustelua ja hyvä postaus vaati vähäisessä määrin ajattelua, mutta uudet ilmiöt olivat näkyvissä. Kirjoittajat hakevat hyväksyntää kirjoittamalla yhä enemmän itsestään ja omasta reagoinnistaan ympäristöön. FB:n postauksia, sitten kun riittävä lukijapohja oli saavutettu, käytettiin ja käytetään ryhmien mielipiteen muokkaukseen ja niiden ohjaukseen, mm. mielenosoitusten ja muiden kokoontumisten järjestämiseen.
Loppupeleissä keskustelu Facebookissa perustuu epämuodolliseen päättelyyn, muodolliseen, formaaliin keskusteluun perustuvan retoriikan sijasta. Mutta seuraavat askeleet tuntemattomaan on jo otettu.

Twitterissa viestin pituus on rajoitettu. Se ei anna ylivoimasta etua sanasepoille. Se tasa-arvoistaa ja sopii huonoille kirjoittajille. Muutamalla lauseella on sanottava sanottavansa. Mitä se sitten onkin. Yleensä kevyt heitto. Twiitissä on myös helppoa linkata uutisiin ja viitata viisaampien sanomisiin. Vinkkaja hakee näin itse viisaan viittaa. Vaaralliseksi, jopa maailmanrauhalle tämän keskusteluprosessin takaperoisen kehityksen tekee se, että valtioiden päämiehillä ja muilla merkittävillä instituutioilla, kuten CIA, on omat Twitter-sivunsa. Tässä viittaan kirjoitukseni alkuun. Pariin fiktiiviseen twiittiin. Heitellään, syljetään, loukataan. Se ei ole diplomatiaa, eikä varmaankaan sovi diplomatian pohjaksi.

Oma johtopäätökseni on, että olemme saavuttaneet keskinäisessä kommunikaatiossamme kulminaation. Olemme taantumassa. Seuraavana on puhumattomuus ihmisten kesken. Virtuaalimaailmaan lisääntyvä höpötys ottaa suunnan kohti avaruuksia kuin nato-raketti ja ihmiskunta kohti Afrikan kotia kuin valistus nälkäistä mahaa. Mutta sitä ennen otan muutaman selfien ja teen pari vloggausta. Nerokasta terapiaa.



11.6.2014
Arto Bäcklund

Paikassa... Twitter... eiku... paikassa... eiku... kepin nenässä.

P.S. Tänään ( 19.6. ) uutisoitiin seuraava vaihe kohti kommunikaation pelkistymistä. Voi lähettää vain sanan "Yo", joko tekstinä, tai ääniviestinä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti