tiistai 4. tammikuuta 2022

RÖYHKEYDEN MÄÄRÄ.

Kävin tutustumassa alue-/maakuntavaalien vaalikoneisiin. Ehdokkaiden mielipiteitä löytyy jo mukavan paljon. Mutta voi tätä ehdokkaiden röyhkeyden, populismin, tietämättömyyden ja tyhmyydenkin määrää. 

Keskeinen huomio on, että ehdokkaat lähtevät käymään kuntavaaleja toiseen kertaan ja pahimmillaan poliittisia valtakunnan vaaleja, tietämättä riittävän tarkasti mihin ovat lupautuneet lähtemään mukaan ja mistä tässä uudessa välihallinnossa on kyse.

Kyse on alueellisista vaaleista maakunnallisen, uuden hallintotason luottamushenkilöiden valitsemiseksi. Vaalit pidetään 23.1.2022, eli vajaan kolmen viikon kuluttua, mutta ennakkoäänestys alkaa jo viikon kuluttua. Hallintomuutoksen vuoksi kunnista siirtyy noin puolet kuntien itsehallintolakiin perustuvasta budjettivallasta 21:lle perustettavalle hyvinvointialueelle vuoden 2023 alusta.

Muutos on merkittävä. Kunnista samalla siirtyy pois hoiva-, vanhus, huostaanotto- ja pelastuspalveluiden järjestämisvastuu. Samalla totetuu Suomen historian suurin liikkeenluovutusoperaatio, jonka yhteydessä valtio ottaa vastatakseen edellä mainittujen yhteiskunnallisten toimintojen järjestämisvastuun, mutta myös kuntien sosiaali- ja terveystoimeen kohdistuvat kiinteistöt velkoineen.

Mutta miksi kirjoitin ehdokkaista noinkin raflaavasti? Kirjoitin siksi, että vaalikoneiden vastauksista käy selväksi, että ensisijaisesti ehdokkaista 80 prosenttia ilmoittaa lähtevänsä ajamaan oman asuinkuntansa etua aluehallinnossa. Näin ei voi olla. Kyllä valittujen on ajettava maakunnallisen kokonaisuuden etua, vaikka se löisi korvalle oman kunnan etua. Näin vaikkapa palveluiden saatavuudesta päätettäessä. Eduskunnassa ajetaan Suomen etua, kunnissa kuntien etua ja maakunnissa tulee ajaa maakunnan etua. 

Tästä päästäänkin suoraan toiseen keskeiseen virheeseen annetuissa vaalikonevastauksissa. Lähes yksioikoisesti vaaditaan perustuslakiin, sen yhdenvertaisuustulkintaan vedoten palvelupisteitä vähintään säilytettäväksi niillä alueilla, joilla niitä 2023 vuoden alusta on. Tulkinta on väärä! Laki edellyttää, että kansalaisille on tarjottava sosiaali-ja terveyspalveluita tasapuolisesti, mutta laki ei sano halaistua sanaa siitä, missä niitä on tarjottava.

https://yle.fi/uutiset/3-12253461?utm_medium=social&utm_source=copy-link-share

Verkossa kiertävässä, ilmeisesti vuodetusta, muistiosta käy selville, että kahden kolmen ensimmäisen vuoden aikana alueilta tulee häviämään muiden muassa useita kymmeniä hyvinvointiasemia. Saman aikaisesti siirrytään yhä laveammin etätohtorointiin. Samaisesta muistiosta, joka on merkitty luottamukselliseksi ja jonka pääosa kansanedustajistammekin on lukenut, käy ilmi, että kokonaisverotus tulee kiristymään 1,5 - 3 prosenttiyksikköä kansalaisen kohdalla. Tuohon suurempaan numeroon on sisäänrakennettu osittain vääjäämättä ja osin merkittävästikin nousevat palvelumaksut, jotka puolestaan lisäävät kustannuspainetta valtiolle sosiaalisten subventioiden muodossa. Veronkiristykset johtuvat lisäksi myös uudesta kasvavasta hallinnosta ja sen ylösrakentamisesta, palkkojen yhdenmukaistamisesta alueilla, huomattavasti lisääntyvästä matkustamisesta, sekä erikoissairaanhoidon patoutuneesta investointitarpeesta. Koronaa muistiossa ei mainita.

Se myös tiedetään, että yhtään nykyistä enempää hoitohenkilöstöä alueille ei saada uuden hallintomallin myötä, eikä 7 vuorokauden lääkärille pääsyn hoitotakuusta kyetä pitämään kiinni. Sama koskee vanhustenhuollon 0,7 hoitajan mitoitusta. 

On puhuttu, että uudet maakuntavaltuutetut ( 1400 ) tulevat olemaan paljon vartijoina. Rohkenen olla täysin erimieltä. Raha tulee tasavallan hallitukselta ja eduskunnalta ja jos katsotaan alueellisia liittovaltuustoja, on niiden toiminta kahvin juontia muutaman kerran vuodessa ja jouluateria päälle. Asiat päätetään maakuntahallitusten pienissä piireissä ja ne käytännössä annetaan valtuustoille tiedoksi. Ei mitään uutta talvitaivaan alla.

Lisäys 6.1.2020: Aluevaltuustotkin tulevat tuetuiksi yllättävän idosti. Lisäksi tulevat 1400 edustajan kokouspalkkiot. Uusi iso menoerä.

https://www.is.fi/politiikka/art-2000008516934.html



Tässä erään keskeisen, valmisteluunkin osallistuneen mielipide:


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti