keskiviikko 15. joulukuuta 2021

LINNUT LOPPUVAT

Siinä missä aiemmin yleisimpienkin lintulajien, kuten varpusten ja hömötiaisten populaatiot ovat kutistuneet uhanalaisiksi, tai erittäin uhanalaisiksi, on kehityksen aiheuttanut laji runsastunut. 

Sairas varpunen Tukholmassa 10.10.2021



Tosiasia kertoo lajien välisistä suhteista ja riippuvuuksista. Ihminen eläinlajina ei ole kokonaisuuden ulkopuolella, vaikka arjessamme emme asiaa juurikaan tule ajatelleeksi. Jonkinlaista ajattelun määrää ja erilaisuutta näkyy jopa eduskunnassamme, tosin vain pieninä painotuseroina. Toiset ajattelevat asiaa vähän, toiset eivät lainkaan ja kolmannet pyrkivät mitätöimään. Ja näin toimimme:

https://yle.fi/uutiset/3-12208625?utm_source=social-media-share&utm_medium=social&utm_campaign=ylefiapp

Tänään jälleen tulee linnuista uutinen. Lajien kadosta ja biodiversiteetistä puhutaan yhä enemmän, mutta samalla jakolinjat kärjistyvät, sillä seurauksella, että erilaiset pyrkimykset muuttuvat riidoiksi, maailmankuvariidoiksi. Yhteistä kuitenkin linnuilla ja ihmislajilla on se, että riippuvuussuhteessaan muiden lajien kanssa ihminen tuhotessaan muita lajeja tuhoaa, itse itsensä. Tämä luonnonlaki on rikkomaton. Juuri nyt vaikuttaa siltä, että ihmislaji on nopeasti saavuttamasta tyhjyyden raja-arvon, josta ei ole paluuta. Asia on tietenkin planeetan ainoan tiedostavan ja luovuuteen kykenevän lajin osalta päätösasia. Olemme päättäneet tehdä lajin itsemurhan, olemalla päättämättä lajikollektiivisesti yhtään mitään. 

https://yle.fi/uutiset/3-12224872 



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti