lauantai 10. marraskuuta 2018

50.000 TYÖLÄISTÄ SUOMEEN. RIKOS.

Uusi Suomi uutisoi tänään näin. Osallistuin lehden keskusteluun allaolevalla tekstillä.


En usko, että tarvitaan. Tarve on laajemmassa viitekehyksessä aivan muusta.

Suomeen rakennetaan uusorjallistoa, joka on ehdoitta käytettävissä maksimaalisesti taloudellisen syklin yläasteessa ja on ilmoitusmenettelyllä irtisanottavissa milloin tahansa ilman perustetta.

Uusorjallisto asuu konttikylissä suurien työllistäjien lähellä ja saa palkkaa juuri sen verran kuin kansainvälisen kilpailun mantra edellyttää, eli vähän. Loput hengissä selviämisen tasoon asti maksaa yövartijavaltio. Niin kauan kuin kykenee.

Sama koskee massojen terveydenhuoltoa, joka minimoidaan suhteessa "riittävään" työkykyyn. Tästä on ns. sotessakin kysymys.

Seuraava vaihe on uudistuksena lanseerattava sosiaaliturvan "uudistus". Se tulee olemaan enemmän kuin yksittäisen "etuuden" leikkaus. Se tulee olemaan järjestelmän tason puolittaminen ja sosiaalisen vastuun siirtäminen yksilölle itselleen, Yhdysvaltain malliin. Keinoina tulevat olemaan muun muassa vastuunsiirrollisia ja kiristykseen perustuvia, tunnettuun aktiivimalliin verrattavia.

Kyseessä on anarkokapitalistisen talousjärjestelmän mukainen lopputulema. Suomessa järjestelmän puhdas kannattaja ja toteuttaja on nykyinen maan hallitus. Pelin viimeisen jakson nimi onkin: rakenteelliset muutokset.

Koska työväestöllä on vielä, vähäisissä määrin, tosiasiallista valtaa yli itsensä, on ay-liike saatava nujerretuksi, nimelliseksi toimijaksi. Se tarkoittaa palkkojen määräytymistä työpaikkakohtaisesti ota-tai-jätä neuvotteluissa, sekä kaiken irtisanomissuojan poistamista.

Juuri nyt Suomi on vajoamassa nopeasti taloudelliseen lamaan. Se ei ole yllätys. Globaali, ylirajojemme väärin mitoitettu taloutemme on integroitu globaaliin taloudelliseen päätösvaltaan ja markkinaan muun muassa valtionlainojen kautta, joilla ohjaillaan hallituksia luokituslaitosten toimesta, tyyliin oletko Kreikka, vai et.

Yksityisiä ihmisiä myös ohjaillaan, erityisesti kulutuslainakuplalla, köyhissä maissa elämällä, tai kuolemalla. Mutta myös vaihtoehdottomuuden arrogantilla aivopesuun perustuvalla julistuksella.

Lisäksi  euro-järjestelmän tilinpidossa Saksan jättimäinen ylijäämä on muiden alijäämä. Tämä näkyy juuri nyt. Hyvin syvä "lama" on tulossa, mutta markkinafundalismin mukaisia puskureita ei ole kyetty muodostamaan. Päinvastoin. Velka on kasvanut. Se on kasvanut eurojärjestelmään liittymisen jälkeen muutamassa vuosikymmenessä.

Ketään "talousoppinutta" ei enää ole, joka uskoisi edes mahdollisuuteen saada valtioiden velat maksetuiksi. Edes osin. Hyvä kysymys myös on; kenelle ne lopulta maksettaisiin. Ja entä sitten.

Ei olekaan yllättävää, että maailmaan on juuri nyt syntymässä uusia jakolinjoja, kuten ääriympäristöliikkeet, antisemitismi, äärinationalismi, tai ääri-islamilaisuus. Ajattelua ei vielä ole kokonaan tuhottu, vaikka koulutusleikkaukset ja opetussuunnitelmien irrationalisointi ovat askeleita massojen lobotomiaan.

Mistä siis on kyse?
Kyse on kadotetusta globaalista tasa-arvosta kaiken kattavassa kontekstista. Kyse on myös globaalista ihmislajin irrationaalisuudesta pyrittäessä ymmärtämään maa-planeetaa holistisesti. Kollektiivinen viisaus ei riitä.

Tässä maailman loppupelissä vaatimus, vaikkapa 50.000 intialaisen alipalkkaamisesta Suomeen, on lähes rikos.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti