torstai 27. syyskuuta 2018

HERRA JA TEKSTIT PILVEEN

En minä ihmettele, niin kuin presidentti Niinistö männäviikolla, että miksi Luoja sallii niin paljon pahuutta maailmaan. Tässähän Sauli Niinistö osoittaa "Suuren Ajattelijan" kykynsä. Siis sillä, että ylipäätään ajattelee. Presidenttien kuuluu ajatella. Käynnissä oleva YK:n yleiskokouskin siitä kertoo. Ajattelusta.

Pahuusasiaa on ajateltu varmaankin sen 250.000 vuotta, minkä suunnilleen itsemme kaltaisia apinoita on maa-planeetalla körmöillyt. Jumalat vain ovat muuttuneet. Nämä nykyiset jumaltahan ovat suhteellisen nuoria keksintöjä. Vanhin tunnettu lienee vedalaisuus. Tunnettu niin, että siitä on jotain pränttiä.

Joka tapauksessa vedalaisuus, josta kehittyi hindulaisuus abaut 4000 vuotta sitten, on sekin babyuskonto ihmisen aikajanalla. Jotain oli kuitenkin jo 246.000 vuotta ennen sitä. Fore sure. Takuulla. Ukkosta ja synkkiä pilviä myrskyineen ainakin. Ja sattumaparantajia seudun suurimmassa luolassa. Palamattomassa, pyromaani-proof pyhätössä. Lujaa uskoa. Eli pelkoa. Peloittelua. Sellaista Saipan valmennusportaan uskoa omiinsa. Uskotaan, vaikka illalla saunan yksinäisessä lämmössä ei uskotakaan. Pelätään pahinta.

Tästä pääsenkin jaolle siihen S. Niinistön "ajatteluun".  Lantraan sitä aavistuksen verran ja kysyn aamuiselta itseltäni, että miksi Jeesus tuli vasta 2000 vuotta sitten jostain taivaan valtakunnasta. Valtakunnasta, josta on paljon kerrottu ja kirjoitettu, mutta kukaan muu kuin Jeesus ei ole siitä paikan päällä käyneenä tullut kertomaan. Miksi Herra ei tullut meitä pelastamaan 248.000 vuotta aikaisemmin? Tämä on minun, "päivän" yhtä absurdi kysymys kuin oli presidentillä omansa. Minä en halua syyllistyä rienaamiseen kysymällä kenen kanssa Aatamin ja Eevan pojat menivät naimisiin. Siihen vastatkoon perussuomalaisten Laura Huhtasaari.

Uskonnot ovat kuin keittoruokia. Vaikkapa kuin 1400 vuotta vanha islamilaisuus ja kristinuskokin muutama satavuotta vanhempana kässärinä, helppoja pistellä poskeen. Sujuvaa nautittavaa. Tulee pää kylläiseksi. Usko on sellaista. Liukasta saippuaa joka pesee puhtaaksi, mutta loppuu aikanaan. Niin kuin maailmakin.

Nämä vertaukset ovat ihania. Niitä voi kirjoittaa ylös, mutta selkosuomenkielinen katekismus tarvitaan. 2000 vuotta on kirjoiteltu. Aiemmin ei niinkään. Mitä nyt verellä ja kekäleellä kallioon tusattiin.

Ympyrä on sulkeutumassa. Jeesus meni pilveen. Niin kuin menevät tätä nykyä tekstitkin. Vertaukset. Katekismuksen "mitä-se-on" voisi jäädä menemättä. Tappaahan ei saa, eikä naapurin rouvaa himota. Tuhmat ajatuksetkin ovat syntiä ja polku kadotuksen johtaa toiseen tuntemattomaan, ikuiseen valtakuntaan; Kadotukseen. Tästä S. Niinistö ei maininnut sanaakaan. Vaikka ajattelikin. Ihmettelykin on sitä. Ajattelua.



Funtsimisessa on siis omat vaaransa. Ainakin mikäli Isoa Kirjaa on uskominen. Mutta ken sen "presidenteille" kertoisi. Ne tuhmat ajatukset, ne tuhmat ajatukset.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti