maanantai 10. syyskuuta 2018

RUOTSI, TULKOON VALO.

Heikki K. Auvinen kirjoitti vuonna 2016, että "kun jälkipolvet kirjoittavat oman aikamme historiaa tulevaisuudessa, se tulee eroamaan valtamedian ja uuden tiedon tuottamiseen erikoistuneiden instituutioiden ( tiede, innovaatiotoiminta ja politiikka ) luomasta maailmankuvasta.

Tämä on Ruotsissa nähtävissä todeksi. Mikään ei "tosielämässä" tule muuttumaan. Markkinafundalismilla on absoluuttinen valta. Ruotsissakin.

Auvisen mukaan jatkuvuus ratkaisee. Tai oikeammin ylläpitää. Vahvistaa sääntöä.

Auvinen:
"Konsensus-periaate:
Ihmisiä yhdistävän yhteiskunnallisen toiminnan lähtökohtana on yhteisöllisyydellä saavutettavien etujen suurempi merkitys ( "kokonaisuuden jatkumiselle" ) kuin muiden lähtökohtana olevien asioiden erilaisuus ja merkitys yhteisyydelle.

Yhteisöllisyyden perustana ovat maapallon fyysisen ympäristön lainalaisuudet, käsitykset ajasta, sekä kyky vaihtaa ja hyväksikäyttää tietoja muiden ihmisten ja yhteisöjen kanssa omaan elämään liittyvän erikoisuuden säilyttämiseksi ja jatkamiseksi lisääntymisen avulla."

En olisi itse, lähellekään, yhtä hyvin kyennyt sanomaan tiivistetysti universaalia ymmärrystä ihmisenä olemisesta muun elämän keskellä. Ja sitten aasinsiltaa pitkin Ruotsiin.

Huolimatta Ruotsidemokraattien vaalivoitosta, mikään ei tule muuttumaan vaalivoiton vuoksi, ruotsalaisen politiikan suuressa kuvassa. Maahanmuuton vastustaminen, järjestyksen ja lain peräänhuutaminen, tai EU-vastaisuus, eivät ole vain ruotsalaisia, tämän vuosikymmenen ilmiöitä. Ne ovat eurooppalaisia ilmiöitä.



Se, mikä tekee tappisilmäisyyden, on ruotsalaisen kansankoti-idean stereotypian murtumisen kuvilteltu mahdottomuus. En voi arvostaa kommentaattoreita, jotka tätä päivät päästään ihmettelevät. Ikään kuin Ruotsi olisi pohjoismaisen hyvinvoinnin viimeinen, pysyvä linnake. Ei ole. Niitä ei enää ole. Ruotsi on osa globaalia maailmaa, jota markkinafundalismi integroi todellisuusmalliinsa. Se malli on mustan aukon tapahtumahorisontti, reuna-alue, jonne Ruotsikin on rahakeskeisessä, kasvuun perustuvassa ajattelussa joutunut.

Ainoa merkittävä lyhytaikainen, hetken lämmittävä housukusi, on mitäänsanomattoman vaalituloksen vaikutus Ruotsin kruunun arvoon. Se edelleen heikentyy. Tänään 1€ on yli 10 kuninkaan kruunua. Näin Ruotsin kansallinen valuutta voitelee teollisuuden rattaita aiheuttaen J. Sipilän sängelle syksyn harmautta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti