maanantai 1. lokakuuta 2018

KRIISI

Mitä se on? Tässä Wikipediasta googlettua kriisiä:

Henkilökohtaiset kriisit tulevat yhteisöjen epäonnistumisten myötä. Poikkeuksena ovat sairaudet ja tapaturmat. Yhä enemmän kuitenkin katsotaan, että suuri osa niistäkin on seurauksia yhteisöjen toimintamekanismeista ja niiden seurausilmiöistä. Taustalla lienee ontologinen käsitys siitä, että luonnolliset ilmiöt voidaan selittää fysikaalisten ilmiöiden kautta.

Yhteisön kriisi voi olla paikallinen, hallittavissa, eikä se juurikaan vaikuta yhteisön ulkopuolelle. Yleensä ensimmäisen asteen kriisin syy, tai syyt ovat selvitettävissä. Suuri osa näistä kriiseistä on onnettomuuksia ja pienehköjä luonnonkatastrofeja. Esimerkeistä käyvät mutavyöryn tuhoma kylä, tai kerrostalon tuhoava tulipalo.

Toisen asteen kriisissä katastrofin suuruus on isompi. Se koskettaa suurempaa yhteisöä ja seuraukset jäävät asumaan pitkäksikin aikaa. Kuitenkin kriisin kesto toisen asteen kriisissä on rajallinen, vaikkakin usein pitkä. Vuoden 2004 joulukuun 26. päivän hyökyaalto Intian valtamerellä oli tällainen. Lisäksi kriisin vaikutukset levisivät laajoille alueille yli valtioiden rajojen.

Kolmannen asteen kriisi on pääsääntöisesti aseellinen. Siihen liittyy vaikean kriisin tunnusmerkit, kuten pitkäkestoisuus, nälänhädät, pakolaisuus, suuret uhriluvut ja ympäristötuho. Kolmannen asteen kriisit ovat aina globaaleja ja koko maailma on niissä, ainakin välillisesti aina mukana.

Neljäntenä kategoriana on megakriisi.
Se on parhaillaan käynnissä oleva ihmiselämän maa-planeetalta tuhoava jatkuva ekokatastrofi. Tähän megakriisiin ei ole korjaavia toimia, sillä ihmiset ovat jakautuneet olemassaolomme ymmärryksen substanssissa. Nyt, edes heikko konsensus, on jo myöhäistä. Ainoastaan kriisin kestoa voidaan enää pidentää. Lopulliseen tuhoon asti.

Suomi on osana maapallon kuorta ihmisineen megakatastrofissa. Ilmastonmuutos vaikuttaa jo nyt elämälle tärkeisiin tekijöihin. Sipilän-Orpon hallitus on osa suomalaista katastrofin tuhovoimaa. Maailman hallitukset toimivat lyhytnäköisesti tulevaisuuden suhteen, keskeisenä oppina markkinafundalismiin perustuva jatkuvan kasvun poissulkematon, tuhoava oppi. Näin erityisesti rikkaissa, ilmeisen henkisesti köyhissä maissa. Heille raha- ja ylipäätään talouslähtöinen maailmankuva on päätöksenteon pohja. Ei maailman tila. Maailman, joka mahdollistaa elämän.



Vielä hetkinen sitten pidin SipilänOrpon kaltaisia hallintatoimissaan rikollisina. En pidä enää. He ovat yksinkertaisia ja tyhmiä ihmisiä, eivätkä tiedä mitä tekevät. Suomi on megakriisissä, mutta he eivät siitä tiedä yhtään mitään.

TÄSTÄ LISÄÄ LÄMPÖÄ:
https://www.mtv.fi/uutiset/ulkomaat/artikkeli/kaikkien-aikojen-mullistavin-ilmastoraportti-kasilla-paatokset-jotka-teemme-nyt-tulevat-vaikuttamaan-maailmaan-valtavasti/7095512

2 kommenttia: