perjantai 26. lokakuuta 2018

UMMIKKOJEN HAUTAUSMAA JA VOLVO

Professori Jaakko Leino sanoo päivän Hesarissa, että suomenkieli on uhattuna. Englanninkieli jyrää. Souwat?

Ajattelin asiaa muutama päivä takaperin. Menin hakemaan poikani polkupyörää huollosta XXL:stä. Huollon asiakaspalvelija puhui vain englantia. Mitäkö mietin. En mitään. Puhuin englantia. Ja jos en olisi osannut, lähistöllä hääri muitakin, jotka olisivat tarpeen tullen auttaneet. No problem.

Asia, siis suomenkielen asema maailman puhuttujen kielten joukossa, ei ole monisyinen. Kansoja menee, kieliä kuolee. Suomikin häipyy nopeasti nykyisellä, suomea puhuvien syntyvyydellä. Ei jää edes suomilatinaksi, kansattomaksi kieleksi.

Ja uusia kielijuttujakin syntyy. Google-kääntäjä esmes. Suoraan korvanappiin what ever. Ymmärtää pian hyvin monipolvisen pierun ja algometritettynä siansaksaakin, kääntämällä ajatukset. Iisi piis of kake tekoälylle.

Maa-planeetan viimeinen ihminenkin puhuu jotain kieltä. Itsekseen. Puhukoon. Muiden ei tarvitse kieltä opiskella, koska muita ei ole. Muut kielet ovat kuolleet. Häipyneet johonkin. Suomenkielikin.

Paheksunta suomenkielen asemasta on snobbailua. Sori tästä isäni. Ei olisi edellisestä lauseestani pitänyt. Mutta paheksunta on tänään verrattavissa erään tuntemani lauttasaarelaisen reservin kapteenin paheksuntaan.

Hän paheksuu naapurustoonsa tulleita kiinalaisia. Useampaa perhettä. Sanoo, että Lauttasaaressa puhutaan lauttasaarta, ei kiinaa. Ja muutenkin kiroaa Kiinan ylivaltapyrkimykset. Viime viikolla reservin kapteeni osti 90.000 euron kiinalaisen Volvo-maasturin.

Tässä paheksuntaa:
https://www.hs.fi/kulttuuri/art-2000005877448.html?share=b8529cf826cf489482f2e32ba3e96fce

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti