maanantai 12. joulukuuta 2022

EPÄVARMUUDET EIVÄT SYÖ MEITÄ. ME SYÖMME NE.

Lumipyryn lailla tömäytti mieleeni eilen illalla, juuri ennen maaten menoa, niin isoja ajatuksia, että väsäsin niistä nopean pikku klipin. Parasta näissä ennalta suunnittelemattomissa videoissa on se, että olen oppinut, opettelematta, antamaan tajunnan flown vain tulla. Karkeasti ja jäsentelemättömästi. Kunpa vielä ehtisin oppia sanomaan ajatukseni tiiviimmässä paketissa. Kuin joululahja lahjakorttina. 

Videolla kerron tunnevaltaisesta ajatuksesta, jossa on mielessäni onnellinen ja surullinen puoli. Fiftysixty.

https://youtu.be/C7qaHg9bruw

Klipillä oikeastaan esitän pelkoni ulos. Pelkään, että erityisesti Eurooppa ja koko muukin maailma ovat hallitsemattoman muutoksen kynnyksellä, rahaan perustuvan, rahakeskeisen yhteiskuntamallin romahtaessa massojen menettäessä keskiluokkaisen elämän edellytykset. 


Sitten kuitenkin iloitsen suomalaisten kollektiivisen, globaalin kriisitietoisuuden vähäiseen ajatteluun perustuvan elämänmuodon onnellisuudesta ja vääjäämättömien kehityskulkujen vähäisestä ajattelusta. Olemme kansana onnellinen. Niin ainakin kansainvälisistä mittaustuloksista voi lukea. Tiedämme, että huolta tulisi kantaa, mutta se ei kuulu suomalaiseen kansan sieluun ja perinteeseen. Murehdimme mieluummin omaa osaamme kaikkeuden keskellä. Emme puhu uhista, emme julkisesti jossittele, emme oikeastaan yhtään mitään. Hörpimme ABC:llä kallista kahvia kallistuvan nisun kera ja ällistellemme ennenvanhan paremmuutta. Niin minä asiat nyt näen. Kun kerta olen suomalainen ja haluan niin nähdä, tai ehkäpä olla näkemättä. Oikeastaan lopputulemaltaan kyse on samasta asiasta.

Entäpä jos olenkin väärässä? Epäilys herää monesta kansallemme sattuneesta tapahtumasta. Niiden vuoksi. Muutos onkin ajatuksennopea. Ajattelen, vaikka minulle tärkeää poliittista historiaa. Pystymme kansana vaikka mihin. Sellaisiinkin tekoihin, jotka irroittavat meidät yllä kuvaamastani outosuomalaisen kansan stereotypiasta. Niihin luen sisällissodan. Pystyimme siihen kansakuntana. Yllättäen. Vaikka olikin kansan indentiteetin hakuprosessin yksi synteesi. Lopullinen antaa odottaa itseään. Luen myös epäilyttäväksi teesilleni yhdessä yössä kansamme kääntymyksen kekkosenpaasikiven linjalta ei-puolueettomaksi ja ei-liittoutumattomaksi maaksi, joka ei näe tulevaisuutta kaikkien naapureidessa kanssa ja jos näkeekin, näkee sen sotaisana. Ystävä muuttuu viholliseksi. Hetkessä. Vaihtoehdoitta. Tosiasiasta kertoo maksumääräykseltään tuplautunut varustautuminen. 

Suomalainen kansa siis pystyy moneen. Voin kuitenkin iloita ja surutella samasta asiasta. Siinä se piilee se ajatuksen vapaus, vaikka sananvapaudet olisikin nostettu uuninpakkolle, tai poltettu itsesensuurin krematoriossa.



torstai 8. joulukuuta 2022

VIIDET KAHVIT JA YHDET KONJAKIT

Tiukille veti, nimittäin ennustukseni osuminen oikeaan. Keväällä, huhtikuun alussa vuonna 2019 Sipilän hallituksen kaaduttua, ennustin rohkeasti Keskustan mielipidemittauskannatuksen putoavan alle 10 prosenttiyksikön vuoden 2022 loppuun mennessä. Tänään, 8.12.2022 julkaistussa Ylen puoluekannatusmittauksessa mittaustulos osoittaa Keskustapuolueelle 9 prosenttiyksikön kannatusta äänestysikäisten suomalaisten keskuudessa.

Keskustan alamäki johtuu kahdesta toisiaan ruokkivasta trendistä. Ensimmäinen on pitkän ajan vääjäämätön kehitys. Yhteiskunnallinen rakennemuutos, erityisesti väestön keskittyminen kaupunkeihin, syö perinteistä, betonoitua kannatusta. Kaupunkeihin muuttaneiden keskustalaisten jälkikasvu ei Keskustaa äänestä. Muut puolueet tarjoavat ja toteuttavatkin enemmän. Tätä kehityskulkua Keskustapuolue ei ole kyennyt pysäyttämään, eikä kykenekään. Muut urbaanimmat puolueet pitävät siitä huolen.

Toinen Keskustaa kutistava kehityskulku on viimeisen kymmenen vuoden aikana tehty päivänpolitiikka. Valtakunnan politiikassa näkymä on ollut tempoileva, itseään kumoava ja muita kiristävä. Kuntapolitiikassa sen sijaan on menty juuri päinvastoin. Ei ole tehty mitään. On menty vanhaa Maalaisliiton limppua syöden. Pysähtyneisyyden tilassa.

Valtakunnan politiikassa Keskustan toimintatavassa eivät äänestäjät ymmärrä luotettavuuden heikkoutta. Se, että yhdessä yössä käännytään lähes äärioikeistolaisia, omia tekoja vastaan, joita Sipilän hallituksessa tehtiin ja yritettiin, kuten yritys päätiestön myymiseksi sijoittajille, ei jäänyt huomaamatta. Piste iin päälle oli 12 tunnin aikana tapahtunut hyppäys sosialistileiriin apupuolueeksi, jonka myötä Sipiliän hallituksen teot haukuttiin samantien julkisuudessa pähkähulluiksi. Kansalaisia hauskuutettiin. Ei myöskään unholaan ole jäänyt ukaasi hallitusyhteistyöstä, mikäli pääministeri Rinne ei eroa. Rinne erosi ja samoilla huudeilla meni Keskustan puheenjohtaja Kulmunikin. Keskusta vaikutti toisen puolueen sisäisiin henkilökysymyksiin, mikä oli uutta, mutta ei hyväksyttävää.

Pitkään Suomessa toiminut tutkija on sanonut, että parasta luonnonsuojelutyötä on pyrkiä pienentämään Keskustapuolueen poliittista valtaa. Olen samaa mieltä. Totuus siitä, että Keskusta pettää aina, de facto, tuli taas näkyviin alkuviikosta, kun Keskusta äänesti opposition riveissä, sopimusten vastaisesti, luonnonsuojelulain uudistamiseksi hallituksen esityksen vastaisesti. 


Tämän aamun puolueiden kannatusmittauksessa näkyy, ettei rehti Suomen kansa pidä poliittisesta änkyröinnistä ja sovitun rikkomisesta, mutta erityisesti se ei pidä siitä, että Keskustapuolue arjessaan ei tunnusta ympäristössämme tapahtuvaa muutosta, vaan elää Maalaisliiton aikaa. Niin kauan kun näin on, puolueen terminaalivaihe jatkuu kiihtyvin askelein.

Tänään on kakkukahvien aika. Konjakit myöhemmin.



tiistai 29. marraskuuta 2022

LÄHTÖ

Tänään pitäisi saada aikaan viimeinen postaus Instagramiin. Miksi olen tähän lähtöpäätökseen tullut? Kirjoitin asiasta jo viikkoja sitten, että lähden. Lähtöaika vain jäi ilmaan. Aiemmin, jo jonkin aikaa sitten, olen poistunut Facebookista ja muutamia viikkoja sitten Twitteristä. Poistuminen Instagramista on luonteva jatko.

Suuressa kuplassa haettuna syy lähtööni viestialustoilta on niiden nopea muuttuminen. Muutoksen vääjäämättömyyden kaikessa olevaisessa ymmärrän, niin somessakin, mutta voin olla pääosin tuon muutoksen ulkopuolella, sen yksittäisenä tekijänä ja mahdollistajana. Erityisesti kaksi keskeistä asiakokonaisuutta somen muutoksessa harmittaa. Muut syyt sisältyvät niihin.

Ensimmäinen on keskittyminen. Alustat keskittyvät yhä harvempien omistukseen ja sitä kautta määräysvaltaan. Meta-konsernissa, yli sen 70 miljardin dollarin liikkeenvaihdon, pitää valtaa toimitusjohtaja Mark Zuckenberg, joka perusti Facebookin. Metassa näkyy alustojen keskittyminen. Metan varjon alle on ostettu ja siirretty muun muassa Facebook, Whatsapp, Instagram ja Messenger. Massiivinen alustojen keskittyminen yhteen omistukseen vaikuttaa vääjäämättä tiedon keräämiseen tehostetusti asiakkaista, heihin lähes huomaamattomasti vaikuttamisen ja käyttäjämassan käyttämisen omistajien päämäärien saavuttamiseksi. On myös kiistatonta, että keskittynyttä, globaalia sosiaalista mediaa pystyvät kolmannet osapuolet manipuloimaan ja käyttämään omien kohderyhmiensä manipulointiin. Tässäkin alustojen keskittyminen on keskeinen tekijä.

Merkittävä ja uusi somen ilmiö on alustasegregaatio. Suosituimmat some-alustat keskittyvät yhä harvempiin käsiin. Paras esimerkki on Twitter. Miljardööri Elon Musk osti Twittertin 44 miljardilla dollarilla täydelliseen määräysvaltaansa ja palautti alustalla qanonlaisen narratiivin hyväksymällä valheelliset "tosiasiat" tosiasioina. Samalla, todistetun valehtelunsa vuoksi, Twitteristä poistettu ex-presidentti Donald Trump sai takaisin kirjoitusoikeutensa. Muskin poliittisesta vaikuttamisesta kouriintuntuvin, toistaiseksi, oli hänen kehotuksensa äänestää 2022 välivaaleissa republikaaneja. Minulle kehotus oli lähteä Twitteristä lopullisesti. Juuri nyt Twitter erityisesti anglosaksisessa maailmassa täyttyy Venäjän presidentin Vladimir Putinin ja sotapolitiikkansa ymmärtäjistä. En halua tätä toimintaa tukea käyttämällä alustaa. 

Myös qanonlaiset ovat aktivoituneet Twitterissä. Viikolla nähdyssä dokkarissa senaattoriksi pyrkivä qanonlainen esittää täysin vakavasti muun muassa, että presidentti Obama on pedofiili ja että rouva Obamalla on isompi penis kuin väitteen esittäjällä, eivätkä heidän lapsensa ole heidän omiaan. Dokkari löytynee toistaiseksi Yle Areenasta.


Toiseksi tulevat sisällölliset muutokset. Mainonnan lisääntymisen lisäksi yhä enemmän katseluaikaa saavat lyhyet viedot, joilla kuvataan merkillisiä sattumuksia, ajatuksellista kepeyttä ja niin sanottua tik-tok-tanssia eri muodoissaan. Siis sirkushuveja. Keskeistä on videon nopeus, lyhyys ja pääsääntöisesti sisällön aneemisuus. Muutos näkyy myös YouTubessa jossa on oma paikansa Short-videoille. Muutokset kertovat erityisesti somea käyttävien ihmisten mielenkiinnon keston jänteen lyhentymisestä. Lisäksi omistajien vaikutus sisältöihin on yhä enemmän huomattavissa.

Yksi keskeinen tähän liittyvä Instagramista lähtöni syy on kanavan nopea kaupallistuminen. Jopa puolet postauksista on tehty mainonnan yhtenä alalajina. Itse mainos useinkin verhotaan postattaviin "omiin kuulumisiin", kaupalliseen yhteistyöhön, mutta myös täysin suoraa mainontaa on. Mainosvälejä Instavirtaan ostavat niin autokauppiaat kuin verkkokaupat ja jopa kylien elitarvikekaupat. Juuri ennen tätä kirjoitusta laskin viidestäkymmenestä Instagram-postauksesta 19 kaupallista. Itse näen Instagramin kaventuneen myös sisällöitään. Jos kirjoitan Instagramiin poliittisen, kantaa ottavan päivityksen, olen outolintu. Olkoon sitten niin.

Jään vielä toistaiseksi YouTubeen ja kirjoittelen epäsäännöllisesti blogia, huolimatta siitä, että blogien kirjoittaminen, kestettyään somessa noin kaksikymmentä vuotta, on hiipumassa. Ihmiset eivät enää halua lukea arkin mittaista kirjoitusta. Se on liian työlästä.




Klikkaa auki.
Blogini: Kahdesti kadonnut.

YouTube: YouTube
                                                                                                                                                                                              


perjantai 11. marraskuuta 2022

PIMEITÄ HETKIÄ.

Kaveri soitti. Soitti jo viikko sitten ensimmäisen kerran. Kertoi ostavansa kiinalaisen henkilöauton. Minä kerroin sitten, että mietipä hetkonen. Minkä viestin annat annat sille osalle ystäväpiiriäsi joka ajattelee? Toinen puolihan heistä ei ajattele. Soitti sitten uudelleen. Oli itsekin ajatellut. Kauppa oli peruttu ja ihan laillisesti. Toimitusaika kun olisi ollut mahdollisesti jopa 8 kuukautta. Kertoi kuriositeettina autokauppiaiden yleisimmän sanan nykyisin olevan komponenttipula. Tuntuu riivaavan kiinalaista Volvoakin.

Kertoi myös lukeneensa ja katselleensa eilisen instapostaukseni,  jossa puhun pimeimmän vuodenajan erikoisen hienosta valosta. Juu kyllä, ainakin minun valokuvaussilmäni tarpeisiin. Oli saanut jonkinlaisen freudilaisen villin assosiaation autokauppojensa suuntaan. En pyytänyt avaamaan enempää ja tuskin olisi kyennytkään ja niinpä pääsin itsekin ihmettelemään eilistä kotiseuturetkeäni. Siitä  muodostui mieleni valloittava. Ja aivan puolivahingossa, kun ei ollut mitään, ei sitten mitään odotuksia kuin ehkä pettämättömät pohjat kävelysauvoille. Seudulla nähdyt sudet olivat vain ympäristöllinen konteksti ja fiilistelyn yksi mauste.


Selvisi myös, että uutta autoa hänelle ei nyt tule. Vaikka pääsikin verokoneeseen heittämällä. On nuuka mies. Siinä on tietenkin yksi syy miksi siellä verokoneessa hänen pääomatulonsa näkyvät. Keväälle oli ostanut puolisolleen ja itselleen interrail-liput. Lähtevät hurjailemaan nuoruuttaan. Arvostan! Sanoin itsekin harkinneeni samaa. Elämän viimeisellä kvarttaalilla usein alkaa kopeloimaan sitä ensimmäistä. Onneksi ei osta moottoripyörää. 

Oli seurannut, tai vaimonsa oli seurannut, valokuvausharrastustani. Tai sen kehittymistä enemmänkin. Joku ärrä minuun meni meni, enkä antanut hänelle tilaisuutta sanoa mitään arviosanoja mihinkään suuntaan. Pudotin vain kotipesään sanomalla mitä se osaltani tarkoittaa. Ja se tarkoittaa sitä, että olen isäni poika. Isä kaitafilmasi aloittaen heti sodan jälkeen. Filmit lähetettiin Ranskaan kehitettäviksi. Valokuvauksen tekniikkaa opetti. Antoi kameran. Päältä katsottava Yashica. Kertoi mitä tarkoittivat aukot ja suljinajat. Rajausta piti tärkeimpänä. Isä halusi tehdä kauniita kuvia. Minä en niinkään. Näen silmissäni erilaista valoa ja kaurismäkeläisiä kuvia. Sieltä ne omani tulevat. En ajattele, että olisi kuvaamisen arvoista, tai sitten ei. Elämä on kuvia. Isä kuvasi viimeisen kvartaalinsa loppuun asti. Ottamani kuvat tarkoittavat minulle myös pokaaleita, tai serttejä vitriiniin, todisteina siitä, että olen jotain tehnyt. Omin ajatuksen taiteilija Penelope Umbricolta. Tietysti ajatus on totta ja siihen rakentuu sisään lähes säälittävä ajatus jättää jälkeen jotain. 



Puhelu oli pitkä. En osaa puhua puhelimessa ja välttelen tilannetta. Sovittiin kuitenkin, että soitellaan uudelleen ja sovitaan tapaaminen. Näin yleensä toimitaan ei-läheisten kaverien kanssa. Sitten ei kuitenkaan soitella, eikä tavata. Niin se usein menee. Toivoteltiin vuoden pimeimpiä hetkiä. Hyvä puhelu.




 

tiistai 8. marraskuuta 2022

SE ON MORO, SANOI ÄRMÄTINKORVEN BARISTA.

Tänä aamuna fiilikset ovat sellaiset, että kuuntelin pitkästä aikaa Arseny Avraamovin sinfonian, tai sanoisinko puolen tunnin äänimaailman. Symphony of Sirens esitettiin ensimmäisen kerran Bakussa vuonna 1922, Avraamovin itsensä johtamana, kahta punalippua käsissään liehutellen. 


Kertomattakin voi uskoa, että tämä merkittävä avargardinisti ja modernin musiikin nero Avraamov, kuoli 58 vuotiaana vuonna 1944, täysin unohdettuna ja kurjuudessa. Omana aikanaan häntä pidettiin lähinnä hulluna. Osittain on jopa paradoksaalista, että Avraamov teki teoksensa viisivuotiaan Venäjän vallankumouksen kunniaksi, käyttäen ennen kuulemattomia elementtejä ja tekniikkaa, joita uskoi ilmeisen vilpittömästi työläisten valtiossa arvostettavan. Tuolloin sinfoniankin nimi oli vielä "The symphony of the Factory Sirens".

Maailmantilanteessa, jossa Venäjä röyhkeästi ja verisesti pyrkii, omaakin vertaan säälimättömästi vuodattaen, valloittamaan takaisin omaa historiaansa, maailmanrauhaakin uhmaten, en minä ylenkatso venäläisiä klassikoita. En kirjallisuutta, en musiikkia. Tchaikovskia kuuntelen viikottain ja lähes yhtä usein luen, yhä uudelleen, erityisesti Dostojevskia. Halveksin niitä, jotka nykyisten, julmien Kremlin vallanpitäjien vuoksi mitätöivät koko Venäjän, sen kansan ja historian.

Miksi sitten tänä aamuna kuuntelin Arseny Avraamovin teoksen Symphony of Sirens? Siksi, että äkillisesti tulin hyvin vihaiseksi ja jonka tunteen sain kuitenkin taipumaan hatutukseksi. Otti kipeästi koko kroppaan Elon Musk. Mies kehoitti äänestämään republikaaneja nyt käytävissä USA:n välivaaleissa, ymmärtämättä, että trumpilaisuuden uudella nousulla on merkittäviä kielteisiä vaikutuksia maailmanrauhaan ja koko ihmiskunnan tulevaisuuteen. Sama mies omistaa diktaattorin ottein politiikan digifoorumi Twitterin. Inhoan yli kaiken diktatuureja ja diktaattoreita. Sanoinkin eilen Twitterille eilen että "Se on moro!"

Laitan tähän alle linkin Arseny Avraamovin sinfoniaan tietäen, että harva sen auki klikkaa ja vielä harvempi sen loppuun kuuntelee. Teos kertoo tästä päivästä jäätävän kylmällä tavalla. 



torstai 8. syyskuuta 2022

KUNTAIHMETTELYÄ

 


Vastaan Voipiolle. Nykyisen kaltaisina tuntemiemme kuntien tulevaisuus on äärimmäisen huono. Ja huononee nopeasti. Sen sijaan Etelä-Karjalan seutukunnan tulevaisuus on parempi, tietyin reunaehdoin.

Saan ilkikurisen hymyn huulilleni, kun luen Voipion tekstiä. Hän puhuu asiasta, jota minäkin olen pitänyt fokuksessa jo reilun vuosikymmenen. Olen puhunut alenevista resursseista ja adaptoitumisesta niihin hallitusti, olen puhunut alueen ainoan voimavaran, ympäristön, aktiivisesta vaalimisesta. Nyt myös Venäjä Kaakonkulman talousveturina on mennyt vuosikymmeniksi, eikä edellisen Savitaipaleen kunnajohtaja Kainulaisen Kiina-seikkailut sopimuksineet generoineet mitään. Korkeintaan naurua. Kuntapolitiikkaa on kuitenkin jatkettu samoin kuin viimeiset vuosikymmenet; rutiininomaisesti ja ajoittaisella tilanteen mukaisella johtamisella ja voimapuolueideologisesti.

Ensimmäisessä kappaleessa puhuin reunaehdoista. Ne ovat ympäristömme tilan ymmärtäminen ja niihin aktiivinen vaikuttaminen.  Suuntaa nykyiseen tulisi pyrkiä muuttamaan. Etelä-Karjalassa hakataan yli vuotuisen kasvun ja hakataan mm. luonnonsuojelualueella. Se näkyy. Tuhon lisäksi tulee imagotuho. Samalla järvemme jatkavat ihmisen aiheuttamaa saastumista. Vetovoima hiipuu. Epätoivosta kertoo osuvasti erään yrittäjän mainonta kotisivuillaan: "Tule majoittumaan Suomen puhtaimman järven rannalle." Lauseessa on vale. Se kuvaa itsepetosta laajemminkin ja kääntyy yrittäjää vastaan. 

Keskustalaisetkin alkavat, tosin Rahan läpi, ihmettelemään tilannetta. Kokoomuslaisen Voipion tekstistä puuttuu mahdottomaksi, ainakin huonoksi osoittautuva, maakuntamalliin perustuva, pitkälti keskustalainen, sote-ratkaisu. Se tulee hävittämään kuntaorganisaatiota eniten viimeisen sadan vuoden aikana ja hävittää kuntalaisten aktiivisuutta edelleen. Enää ei voi puhua edistyksellisestä kunnallisesta itsehallinnosta, joka on saanut maailmallakin ansaittua huomiota.

Adaptoitumisen ja tulevaisuuden skenarioiden puutteen vuoksi viimeisen kahden vuosikymmenen ajalta, olemme tässä tilanteessa. Tänään keskustalaisista realistisimmat, kuten J. Hölsä alkavat ihmetellä. Ihmetellä voi ja saa, mutta nyt on myöhäistä. Menemme kohti kuntaliitoksia. Seurakunta meni jo. Ympäristövastaisena saakin häipyä kirkonkirjojen historiaan. Ihmiset pysyvät erossa ympäristövastaisista organisaatioista.


maanantai 29. elokuuta 2022

TÄMÄN KAIKKI TIETÄVÄT.

Valtiota voi pitää biomassansa myötä biologisena organismina, jonka kehityksellä on tahto ja suunta.

Biomassan rakenne on merkityksellinen.
Lajien väliset määrälliset suhteet vaikuttavat valtion sisäiseen, sekä ulkoiseen toimintaan.

Valtion elinympäristön tila, laajasti ymmärrettynä, on keskeinen toimintaan vaikuttava tekijä. Puutteet pyritään kompensoimaan moninaisella tietoisella toiminnalla, kuten tuonnilla ( kaupankäynnillä ) valtion ulkopuolelta, pahimmillaan sodalla. Niukkuus ja toisaalta runsaus resursseista vaikuttavat aina bio-organismin toimintaan jatkuvuuden varmistamisessa, ollen merkityksellisin tekijä selviytymisessä.

Keskeinen elementti valtio-organismissa on ihmislajin laatu ( tiedon luominen ja hallinta ) ja määrä valtiossa. Lajeille tyypillinen levittäytyminen, tai sukupuutto, koskevat myös ihmislajin lajinomaista käyttäytymistä, määrittäen lajin kollektiivista käytöstä. Ihmisen kohdalla kollektiivisesta käytöksestä puhutaan termillä politiikka. Se ei ole irrallaan bio-organismin selvitymiskeinoista ja on kaikille lajeille ominainen. Kysymys politiikassa onkin ihmisryhmän käyttäytymistieteisiin pohjautuvan toiminnan toteutuksesta.

Valtiobio-organismin tilanteen mukaista käyttäytymistä ohjaavat hallintorakenteet omine normistoineet ja ovat valtioissa hyvin erilaiset, aina yhteiskuntarakenteista vapaasta yhteiskunnasta demokratian kautta absoluutisen totalitarismin malleihin. Käyttäytyminen on kuitenkin pohjimmiltaan, hallintomalleista huolimatta, päämääriltään samanlaista. Bio-organismi pyrkii selviytymään määrittelemättömään tulevaisuuteen.

Valtiobio-organismin käyttäytymismallit erilaisissa tilanteissa noudattavat pitkälle käyttäytymistieteissä tunnettuja, bio-organismeille ominaisia toimintatapoja. Kun omat rajoitteensa täysin tuntevaa perhosen toukkaa koskettaa, se vetäytyy pienentääkseen pinta-alaansa ja pyrkii suojelemaan itseään muuttumalla epäoleelliseksi itseään koskettavan konfliktin osalta. Toisessa ääripäässä monille organismeille viimeisin keino on epätoivoinen hyökkäys.

Mikrobiologian organismeista löytyvät kuitenkin tehokkaimmat tavat turvata jatkuvuus: yli näköpiirissä olevan tarpeen tapahtuva ylisuuri lisääntyminen. Ihmislajin näkökulmasta tästä kertovat, muiden muassa, bakteerien tilanteenmukainen nopea lisääntyminen. Bakteerin näkökulmasta se sitä tietenkään ei ole, vaan on äärimmäisen tehokas selviytymiskeino. Juuri mikrobeista kaikki elämä tällä planeetalla on saanut alkunsa. 



Mikrobien käyttämää olemassaolon turvaamisen mekanismia käytetään, ihmiseen sisäänrakennetusti, myös valtiobio-organismien olemassaolon turvaamiseen. Omaa vaikutusvaltaa pyritään lisäämään, oman kyvykkyyden rajoissa, oman bio-organismin ulkopuolelle. Kyse on olemassaolosta ja jatkuvuuden turvaamisessa pyrkimällä vaikuttamaan olosuhteisiin oman bio-organismin lähellä ja sen vaikutusalueella. Toiminta on täysin itsekästä, vaikkakin toteutukseen kuuluu näennäisen hyödyn tarjoaminen ja sen ymmärtämisen idologinen pilkkominen osiin perillemenon varmistamiseksi.

lauantai 4. kesäkuuta 2022

4.6.

 omalla rajallani, niche 


huoneentaulusi punaiset huulet /

käännän tietenkin katseeni kellooni / 

enää en usko pystyväni 

rajallani sinuun, 

josta en näe aikaa / 

olet tulossa 

ensimmäisestä naurusta / 

se lukee siinä ensimmäisenä 

hentona värinänä ylähuulessa, 

että katso, jumal auta  

tätä vihreää hetkeä, 

kun olen vanha 

kuin lähes ikuisesti lipuva aalto

ja minä huudan ja huudan / 
 
miten maatasi kutsutaan / 
minä sanon sitä kuolemaksi 

ja ensimmäistä kertaa yritän tunnistaa puita 

katseesi peilistä / 

aika kasvattaa epäsuhtaa 
en tarvitse itseäni enää / 

jalkasi kastelet minuun  

siinä missä veteni sortuu pärskeiksi / 

ikuinen kevään tuoksu kertoo lähdöstäni 

suolainen vesi lukee viimeisen / 

katselet vielä merelle / 

se on tyven / 

torstai 12. toukokuuta 2022

KUOLIMO, PAINOTUKSIA.

Kuolimojärvi Etelä-Karjalassa, Mikkelin kaupungin ja Savitaipaleen kunnan alueilla, on Suomen 56. suurin järvi. Sen pinta-ala 75 km2 ja valuma-ala noin 800 km2. Järvi on noin 35 km pitkä ja siitä johtaa kaksi laskujokea Saimaaseen.


Kuolimojärvi on tunnettu karuna ja kirkasvetisenä järvenä. Lähes järven syntymästä alkaen, noin 4000 vuotta sitten, se on joutunut alttiiksi ihmisen toiminnalle, mutta vasta viimeisen 200 vuoden aikana ihmisen toiminta on vaikuttanut siten, että merkittäviä muutoksia on tapahtunut ja järven oma puskurointikyky ylittynyt. Nykyisen sukupolven on sitä ( muutoksia ) vaikea havaita, sillä riittävästi ei tiedetä miltä kirkas ja kalaisa Kuolimo on näyttänyt. Elämme tässä ja nyt. Havainnoimme tässä ja nyt. En kuitenkaan mene tilastoihin, trendiin ja numeroihin. 

Jo vuonna 2010 limnologi Pena Saukkonen, joka järveä oli usean vuosikymmenen työnsä puolesta seurannut, kertoi lehtikirjoituksessa Kuolimolle jotain tapahtuneen. Väriluku, joka kertoo veden tummuusasteesta ja indikoi humuksen määrään, oli huolestuttavasti kasvanut.

Suurimmat syyt Kuolimojärven ekologisen tilan muutokseen juontavat kaikki ihmiseen. Tärkeimmät syyt järven tilan muutokseen ovat ilmaston lämpeneminen, pidentämällä kasvukautta ja siten lisäämällä biomassan määrää, joka suurelta osin vajoaa pohjasedimenttiin kuluttaen happea. Prosessi edellyttää ihmisen lisäämiä ravinnemääriä, erityisesti fosforia ja typpeä.

Toisena keskeisenä vaikutusmekanismina ovat suo- ja metsätalouden vaikutukset. Suo-ojitusten myötä järveen virtaa eloperäistä massaa eri kokoisina partikkeleina. Samoin valuma-alueen avohakkuut "vuotavat" ohuesta kenttäkerroksesta suurimman osan sadannasta järveen, tuoden samoin mukanaan eloperäistä ainesta, mutta myös raskasmetalleja. Juuri nyt hakkuut ovat lisääntymässä ja tulevina vuosikymmeninä niiden kuormitusvaikutus on merkittävä.

Kolmantena vaikutusmekanismina, mutta ei erillisenä muista, ovat yhteiskuntajätteet jätevesien muodossa, mutta myös kiintojäte, erityisesti erilaiset muovit. Vaikka Kuolimon rannoilla ei juurikaan ole teollista toimintaa, on yhteiskuntajätteen vaikutus ravinnekuormituksen osalta kuitenkin merkittävä, erityisesti kasvukauden pidentyessä. Ensimmäiset merkittävät sinibakteerien massakukinnat onkin jo nähty. Vaikka merkittävimmän kuntataajaman jätevedet puhdistetaan, noin 2000 talouden osalta, jää puhdistustulos mikromuovien, hormonien ja lääkejäämien, sekä typen osalta puutteelliseksi, erityisesti puhdistettavan veden jäähtyessä alle +12 asteiseksi. Vaikka typpeä ei ole järvissämme määritelty minimiravinteeksi, toisin kuin Itämeressä, on Kuolimoon valuva typen määrä merkittävä, useita tonneja vuositasolla. Fosfori sen sijaan saadaan suhteellisen hyvin pois saostamalla rautasulfaatilla, mutta fosforin määrää lisäävät maatalouden päästöt valuma-alueella. Pieni osuutensa on myös merkittävällä kesäasutuksella pistekuormittajana.

Yhteenvetona on sanottava, ettei Kuolimojärven huononevaa ekologista tilaa, sen heikkenemisen osalta, ole nähty merkitykselliseksi.  Toisin sanoen merkittäviin tekoihin huonon kehityksen pysäyttämiseksi ei ole ryhdytty. Oikeastaan päinvastoin, ainakin suo- ja metsätalouden vaikutusten osalta. Tämä mm. näkyy viimeisen kahden vuosikymmenen aikana pohjaa peittävän eloperäisen, tumman massan lisääntymisenä kaikkialla, myös rantavesissä.

On selvää, että ainoa keino saastumiskehityksen katkaisemiseksi olisivat julkisen vallan toimet ja lainsäädännön kehittäminen. Nykyisessä rahatalouteen perustuvassa järjestelmässä todellisiin toimiin ei kuitenkaan ole mahdollisuuksia, etenkin kun vesistöjen ennallistamispyrkimyksille ei osata laittaa vertailevaa hintalappua. Hyvässä kunnossa olevan puhtaan ja kalaisan järven arvo on aina huomattavasti suurempi ja merkityksellisempi tulevaisuudessa koko seutukunnalle kuin nykyisellä toiminnalla saatava rahallinen kokonaishyöty. Tämän sisäistäminen olisi keskeistä, mutta jäänee ymmärtämättä.

Kuolimojärven kalakannat ja kalastusjärjestelyt ovat herättäneet jo vuosikymmeniä intohimoja ja kiivastakin keskustelua. Järjestelyt ovat olleet sekavat, lähes vuosittain vaihtuvat ja eri intressiryhmien näkökulmista sortavat. Tilanteeseen on vaikuttanut erityisesti lähes keskiaikainen osakaskuntajärjestelmä, joka fraktamentoi järven pinta-alan omistuksiin, joilla on perustuslaillinen omaisuuden suoja. Osakaskunnat suojelevat omistajien etua, hyvinkin erilaisin käytännöin ja säännöksin vesialueidensa käytöstä. Viime vuosikymmenenä on kuitenkin näkynyt pyrkimystä suurempiin yhteistyöalueisiin, mutta aiemmat ongelmat, liittyen omistamiseen, ovat edelleen olemassa.

Toinen merkittävä ongelma on seuraus 1960-luvulla yleistyneiden nylon-verkkojen käyttöönotosta. Verkkokalastus vääristi nopeasti, etenkin jos ajattelee järven ikää, kalalajien väliset suhteet. Petokalojen kannat vähenivät ja suomukalan määrä alkoi lisääntymään. Samalla romahtivat saimaannieriän määrät. Kalakantojen välisiin määrällisiin suhteisiin vaikuttavat myös ravinnon määrien muutokset, erityisesti rehevöitymisen myötä, suosien toisia kalalajeja, sammuttaen toisia.

Rauhoitettu saimaannieriä, erittäin uhanalainen relikti, on Kuolimojärvellä oma lukunsa ja yksi asiakokonaisuus, joka aiheuttaa painetta kalastusjärjestelyille, samalla muodostaen jakolinjoja. Kuolimojärvi on eteläisin järvemme ja mitä ilmeisin ainoa järviallas, jossa saimaannieriä lisääntyy. 2000-luvun alussa monet Kuolimon ranta-asukkaat uskoivat nieriän luonnonkannan kadonneen, mutta juuri nyt näyttää siltä, että pieni lisääntyvä populaatio on olemassa. Kantaa on pyritty lisäämään oman geeniperimän istutuksin.

Uusi uhkatekijä nieriälle on voimakkaasti ja mitä ilmeisemmin jo ympäri Isoselän levinnyt täplärapu. Itse olin vielä kesään asti käsityksessä, että rapu ei olisi levinnyt nieriän kuturannoille. Tietoni oli väärä.  Maallikkona uskon, että ammattimaista, maksettua täplärapujen poistopyyntiä tulisi suorittaa ja ravustus tulisi sallia ilman rauhoitusaikoja. Ei myöskään riittävästi tunneta muiden kalalajien istutusten vaikutuksia saimaannieriän kannalle. Niistä olisikin pidättäydyttävä, ainakin luotettavan tutkimustuloksen saamiseen asti.

Syy, miksi tämän kolumnin kirjoitin, on irrallisten ilmiöiden typeryyden analogia. Tarkoitan sitä, että järvi tulisi nähdä isossa kontekstissa, jossa kaikki vaikuttaa kaikkeen ja eniten vaikuttaa ihmisen toiminta. Tässä yhteydessä ajattelen, että onko vaikkapa järkevää, vai epä-älyllistä, muun muassa jatkaa emokalapyyntiä ja istutustoimintaa muusta suojelutyöstä irrallisena, huolimatta siitä, että sillä saataisiin 50 - 80 vuotta jatkoaikaa nieriälle, jos järven saastumiskehitykselle ei tehdä käytännössä yhtään mitään merkitsevää. Mitkä ovat painotukset? Pidän kehityskulussa kokonaisuudesta irrallisia nykytoimia epä-älyllisinä. Tiedän, etteivät kaikki samansuuntaisesti ajattele, eikä siinä mitään. Maailma on erilaisten käsityksien valtakunta ja ainoan totuuden julistajat oman paradigmansa ylipappeja. 

Vuonna 2007 julkisesti sanoin, että jos saisin päättää, rauhoittaisin koko järven. Käsitys ei ole muuttunut. Lisäksi sallisin vain sähkömoottori- ja cleantec-perämoottorit ja julistaisin järven muovittomaksi muun muassa stryrox-poijuilta heti, muuten 5 vuoden siirtymäajalla. Kyseessä olisi samalla julkisuusbuusti seutukunnalle. 

Tiedän täysrauhoituksen ja muovittoman Kuolimon olevan mahdotonta. Kuten monen muunkin asian. Raha ratkaisee. Ihmisille ei riitä tietoisuus siitä, että kalat uivat kodissaan, järvessä. Ja vaikka vuosikymmeniä onkin sössitty, on kalaa saatava edelleenkin pyytää. Näin ajatellaan. Ihmisen toimin, vaikkapa toimimalla istutusjumalina, ei pystytä ongelmaa, joka ihmisen toimin on alunperin tehty, ratkaisemaan. Myös seutukunnan kunnilla on vielä valtoimenaan vanhakantainen ajattelu, että liialliset kalastusrajoitukset ovat alueen kunnille imagohaitta ja kiinteistöjen arvonalennukset kesämökkiläisille estettävä haitta. Eivät ole! Mikä on pilatun järven arvo tulevaisuudessa? Mitkä ovat pilatun järven laajemmat yhteiskunnalliset vaikutukset, juuri vaikka kiinteistöille, tai seutukunnan vetovoimalle? Vaikutukset ovat luettavissa monen järven kohdalla, liittyen vaikkapa Vapon turvesoihin, Talvivaaraan ja moniin muihin kaivoksiin.Tänään itse järven, Kuolimonkin, todellinen etu on vain sanahelinää. Sitä ei yksinkertaisesti ole.

Ajatteluni on jyrkentynyt. Sen lisäksi, että julkisen vallan on ryhdyttävä katkaisemaan saastumiskehitystä ja seuraavassa vaiheessa ennallistamaan, on Kuolimo täysrauhoitettava 15 vuoksi kaikelta kalastukselta kokonaan ja sitten seuraavat 5 vuotta sallittava vain tutkimuskalastus. Mahdollisesti pitempään, jos tarve vaatii. Päätös olisi demokraattinen ja sama kaikille. On todennäköistä, että kalakantojen suhteet ennallistuisivat ainakin osittain, eikä ihminen saisi avittaa muun muassa edes muikun pyynnillä. Sen 4000 vuotta muikku omine kannanvaihteluineen on selvinnyt. Niin kuin nieriäkin. On epä-älyllistä sallia tänäänkin pyyntimenetelmiä, joilla sivusaaliina tulee saimaannieriöitä. Nimittäin jos lajia oikeasti halutaan suojella. Ei haluta! Muutama vuosi sitten vakuuteltiin, että välivedestä troolatessa, mutta erityisesti talvinuotalla, nieriää ei tule. Viime talvena tuli parisenkymmentä. Se, että tuli, on se juttu, eikä se ole vain; so what?

Vaikka eurooppalainen poliittinen ja muu kehitys lähtisi kulkemaan parempaan suuntaan, en näe järvelle tulevaisuudessa juurikaan toivoa, päätösten kulkiessa rahan läpi, eikä Kuolimon ranta-alueiden vähenevän ihmismäärän läpi. Ihmisten tulevaisuuden läpi. Yhteistä näkemyksellisyyttä useita satoja vuosia eteenpäin ei ole. Paras esimerkki takaperoisuudesta lienee Savitaipaleen markkinoinin epärehellisyys. Se puhuu edelleen kirkkaasta Kuolimosta. Menee vuosikymmenten vanhoilla lämpimillä. Toki toinen on Taipaleen seurakunnan tehometsänhoito ja avohakkuut omistamillaan Kuolimon ranta-alueiden luonnonsuojelualueilla. Hävettävää!


Tunnustan, että käsitykseni saimaannieriän tulevaisuudesta on subjektiivinen, omani ja linkittyy koko Kuolimon tilaan. En näe nykytoimilla vaikutettavan järven tilaan niin, että sillä olisi merkittävää vaikutusta itse järvelle, tai nieriän tulevaisuudelle ja kannanhoidolliset toimet yhdessä kalastusrajoitusten, tai rajoitetun sallimisen kanssa ovat mielestäni vain ensiapua.

Viime vuosikymmenellä perustettiin yhdistys edistämään Kuolimojärven suojelua. Olen Pro Kuolimon yksi perustajajäsenistä. Erosin yhdistyksestä sen jälkeen, kun yhdistyksen kotisivuilta poistettiin keskustelupalsta, jossa asiasta kiinnostuneet saattoivat esittää omia mielipiteitään. En ole putinilaisen sensuurin ystävä. Erilaiset mielipiteet halutaan poistaa. Yhdistyksen johto katsoikin, että esitetetyt mielipiteet vaikuttivat kielteisesti Kuolimon julkikuvaan. Tänään yhdistyksen eräs keskeinen tehtävävä on kanavoida merkittävää rahallista lahjoitustukea nieriän poikasistutuksiin. Yhdistys ei ota uusia jäseniä. On syytä kysyä miksi? Näin on muutaman yhdistykseen pyrkineen kesäasukkaan taholta kerrottu, eikä heille ole syytä kerrottu. 

Lisäys: Saamani tiedon mukaan ko. henkilöt on hyväksytty viime torstaina, 12.5. yhdistykseen yli puolen vuoden prosessin ja useiden kyselyiden jälkeen. Hyvä niin.

maanantai 2. toukokuuta 2022

KUNNIA AVARUUDESSA JA LOPULLINEN RAUHA MAASSA.

Kerättyäni parikymmentä Venäjän johdon, tai sitä lähellä olevien ihmisten kommenttia ydinaseiden käytöstä, on minussa herännyt hämmentynyt uteliaisuus. Pakeneeko voitto, jota kukaan ei saa, avaruuteen, yhtyen Linnunradan tähtipölyyn? Mikä on ajattelun logiikka tavoiteltaessa voittoa, joka saavutetaan, mutta josta kukaan ei voi jäädä nauttimaan. Venäjälläkin asia ymmärretään. Ymmärretään, ettei rajoitettua, "pientä ydinasesotaa" voida käydä. Tai voidaan, mutta sitten kuolla kuuluu. Näin muun muassa venäläisiä jo valmistetaan yllättävänkin rehellisesti ydinsodan lähestyvään mahdollisuuteen. Prime time katseluaikaan Venäjän suurimmilla valtakunnallisilla tv-kanavilla suoraan kerrotaan kansalaisille, että "joskus kaikkien on kuoltava" ja viitataan ydinsotaan. Kylmäävää kuin itse ydintalvi.

"Venäjän entinen presidentti ja nykyinen turvallisuusneuvoston varapuheenjohtaja Dmitri Medvedev uhkasi torstaiaamuna ( 14.4. ) suoraan, että Venäjä ”ryhtyy toimenpiteisiin”  Itämerellä, jos Suomi ja Ruotsi hakeutuvat sotilasliiton jäseniksi" ja viittasi ydinaseisiin. Tämä lainaus ( IL ) valitettavasti on ydinaseretoriikan "miedoimmasta päästä", jota Venäjän johdon välityksellä ja hyväksynnällä viljellään. On kuitenkin katsottava tarkemmin lausuntojen viestien reunaehtoja. Enemmän kuin ne ovat tarkoitettu Lännelle pelotteluksi, kertovat lausunnot oman poliittisen perälaudan tiivistämisestä ja sen reunan nostamisesta. Viestit ovat myös sisäpoliittisia, tarkoituksena saada kansa uskomaan Venäjän suvereenin neuvotteluaseman vahvuuteen tuomiopäivän aseen myötä.

Venäläisessä sotadoktriinissa on kaksi merkille pantavaa seikkaa.
Ensimmäinen on, taktisten ydinaseiden mittakaavassa, hyvin pienien ydinaseiden suuri lukumäärä, erityisesti verrattuna Lännen vastaavaan. Lännessäkin taktisia ydinaseita vähäisissä määrin on, mutta Lännessä ei uskota "pienen ydinasesodan" pysyvän pienenä. Ajatellaan, ettei ole viisasta käyttää pienen alueellisen hallinnan saavuttamiseksi yksittäisessä taistelussa taktista ydinasetta. Käytännössä ajattelun hyväksyminen aiheuttaisi reaktiivisen sodankäynnin muodon, jossa kaupunki kaupungilta, sotilaskohde sotilaskohteelta ja viimein strateginen kohde strategiselta kohteelta tuhottaisiin taktisin ydinasein. Venäjän sotilasdoktriinissa tämä on kuitenkin nähty mahdolliseksi, ikään kuin taktisten ydinaseiden käyttö ei yksittäisen taistelun voittamiseksi olisi vielä ydinsotaa. 2000-luvulla Venäjä on myös julkisesti ilmoittanut, aseen laatua erittelemättä, varaavansa itselleen mahdollisuuden ehkäisevään ensi-iskuun mikäli kokee olevansa uhattuna. Lännen sotilasdoktriinissa ydinaseiden käyttö on aina ydinsotaa. Tämä myös Ukrainan kriisin yhteydessä selvästi on tuotu esiin.

Toinen keskeinen doktriini Venäjän johdolla on ympäripyöreä toteamus strategisten ydinaseiden käytöstä, mikäli Venäjän olemassaolo on uhattuna. Tämä on tietenkin vaikea rasti niin Venäjän johdolle kuin myös Lännelle. Milloin kukakin näkee Venäjän olemassaolon olevan uhattuna? Liittyykö asiaan tiettyjen ihmisten olemassaolo, vai kuolema? Kuka määrittelee ja millä perustein Venäjän olemassaolon uhanalaisuuden. Tähän on liitettävä ennustettavuuden vaikeus, liittyen poliittiseen arvaamattomuuteen ja Venäjän ulkopolitiikkaan olennaisena osana liittyvään harhautusoppiin. Siksi kaikki arviot Venäjän aikeista ovat vain uskon varassa. Sekin, yleinen väittämä, ettei Venäjä käytä ydinasetta, vaikka hyökkäys kohdistuisi suoraan sotaa käyvää Venäjää vastaan. Uskokoon ken uskoo.




Ydinaseiden käyttöön liittyy aina tänä päivänä lopullisuuden ja ihmislajin rationaalisuuden tematiikka. Tietysti on selvää, että niin Lännessä kuin Idässäkin tunnetaan kertomus Pyrrhoksen voitosta, jossa voitto on pienempi kuin sen saavuttamiseksi koetut menetykset. Ydinsodassa kyse on enemmästä. Kyse on siitä, ettei ydintalven pimeydessä ole voittajia juhlimassa voittoa. Sinänsä globaali ydinsota maa-planeetalla olisi nopea ihmislajin loppu, verrattuna nykyiseen "hitaaseen itsemurhaan", mutta asettaa sanan "rationaalinen, järkeen perustuva" olemattomaan valoon ihmisistä puhuttaessa. Tiedostava sivistys olikin ydinsodan kohdatessa harhaa. 


perjantai 29. huhtikuuta 2022

KAMANAT KOHOELEVAT

Venäjän hyökkäys Ukrainaan 24.2.2022, Ukrainan sota, venäläisten mukaan erityisoperaatio, on sidoksissa loputtoman kasvun paradigmaan ja siitä kuoriutuneeseen globalismiin. Aivan varmaa on, että parhaillaan elämme aikaa, joka patoaa aikamme globalismin virtoja ja muuttaa kansainvälistä maailmanjärjestystä, edellyttäen, ettei hyvin mahdollinen ydinsota tuhoa olemassa olevia rakenteita siinä määrin, ettei ihmislajilla ole kyvykkyyttä palata nykyisenkaltaiseen elämänmuotoon seuraavien vuosituhansien aikana. 

 
Niin sanotun Kylmän sodan aikana vuosina 1946 – 1991 erilaiset yhteiskuntamallit sotivat keskenään. Kyse oli Lännen kapitalistisesta markkinatalousjärjestelmästä, vastaan lähinnä Neuvostoliiton, nykyisen Venäjän sosialistinen, keskitetty suunnitelmatalous. Lännen omaksuma, historialliseen talousevoluutioon perustuva järjestelmä voitti tehottoman suunnittelutalouden, eikä sosialistinen järjestelmä enää kyennyt vastaamaan. Neuvostoliitto hajosi 1990-luvun alussa. Hajoamisen jälkeen Venäjä omaksui kapitalistisen talousjärjestelmän sen raadollisimmassa muodossaan. Yhteiskunnan sekasortoa ja heikkoutta käytettiin häikäilemättä hyväksi. Syntyi miljonäärejä ”yhdessä yössä” ja neuvostoaikainen, ihmisiin sisäänrakennettu korruption normaalius synnytti ruman kapitalistisen muotonsa, joka näkyy tänäänkin selvästi. Talousjärjestelmän muutos villiksi ja vapaaksi kapitalismiksi ajassa, jossa ei ollut rajoittavaa lainsäädäntöä, lähti ohjaamaan venäläistä yhteiskuntaa. Tänään voimme sanoa; Lännen arvojen ja etiikan mukaan väärään suuntaan.  
 
Talousvallan lisäksi oli kuitenkin myös poliittisen vallan, kommunistisen puolueen yksinvallan poistumisen aiheuttama tyhjiö täyttymässä. Valtion turvallisuusrakenteet, joilla on ollut merkittävä rooli Venäjän yhteiskunnallisessa kehityksessä jo vuosisatojen ajan, tsaarien Ohranasta lähtien, ei kadonnut mihinkään. Neuvostoliiton turvallisuusviranomaisten kaikkialle yhteiskuntaan ulottuva valta, turvallisuuspoliisi KGB:n muodossa, vain muutti nimeään ( FSB ), toimintatapojaan ja otti 1990-luvun alusta ”vapaaksi jäänyttä” poliittista valtaa. Tältä ajalta alkaa myös Venäjän nykyisen presidentti Vladimir Putinin hybriditoiminta politiikassa, sekä turvallisuusrakenteessa, jatkuen edelleen.  
 
Länsi teki selviä virheitä rakentaessaan uutta eurooppalaista turvallisuusjärjestelmää Neuvostoliiton hajoamisen jälkeen. Tässä kontekstissa on usein puhuttu yksinomaan Lännen harkituista valtahegemonistisista pyrkimyksistä. Itse en näe vain sellaista. Kyse oli lähinnä yksinkertaisesti virheellisistä arvioista, joita hämärsi ylimielisyys ja hyvänolon tunne voitetun kylmän sodan jälkeen, sekä globalismiin ja loputtomaan talouskasvuun perustuvat näkymät, jotka vääjäämättä sitoisivat kansakunnat toisiinsa riippuvuussuhtein. Osittain näin kävikin ja hetkittäin maailmassa elettiin voimakkaan kasvun ja tieteisiin perustuvan kehityksen voittokulkua, josta merkitsevänä tekijänä oli digikehityksen myötä mcluhanilaisen maailmankylän synty. Ajantasainen tieto oli käytettävissä kaikkialla tässä ja nyt. 
 
Venäjän suhteen Lännen yksittäisiä virhearvioita olivat usko venäläisen yhteiskuntamallin muuttumisesta nopeasti demokraattiseksi, parlamentaariseksi ja osaksi yhteistä globaalia maailmanjärjestystä. Virhe tehtiin myös uskottaessa Venäjän pysyvän sotilaallisesti heikkoina seuraavat vuosikymmenet. Talouden osalta alkoi Venäjän integrointi läntisen maailman talousrakenteisiin lähes välittömästi 1990-luvulla, puhtaasti raaka-aineiden tuottajana, erityisesti energian ja lannoitteiden bulkkituottajana, unohtaen Venäjän talouden rakenteen monipuolistamisen. Sen nähtiin olevan Venäjän ”oma asia”, vaikka talousmekanismin rakenteen ja raaka-aineiden voimakkaan ja Lännelle edullisen kysynnän ja kaupan vuoksi niin ei tosiasiassa ollut. Tuo taloussuhteiden status quo sopi Lännelle hyvin. 
 
Keskeinen syy tämän hetken eurooppalaiselle ahdingolle, on osin eurooppalaisissa itsessään. 1990-luvun alussa maailmassa oli vain ja ainoastaan yksi suurvalta, Yhdysvallat. Kylmän sodan voittajavaltiona se määritteli uuden eurooppalaisen turvallisuusrakenteen kehyksen, ilman että Euroopalla siihen oli juurikaan sanomista, saati sitten Venäjällä sen enempää. On muistettava, että vielä 45 vuotta aiemmin, Potsdamissa, elokuussa 1945, keskeisten voittajavaltioiden toimesta puhuttiin etupiirijaosta avoimesti ja luonnollisena tulevaisuusvisiona eurooppalaisessa turvallisuusjärjestelmässä. Tänäänhän suurvaltojen etupiiriasetelma on kauhistus ja lähes tabu. On kuitenkin todettava, että Neuvostoliiton hajottua, syksyllä 1991, ainoastaan Länsi, Yhdysvaltojen johdolla ja sen suurvaltaintresseihin perustuen, määritteli turvallisuusrakenteen reunaehdot, täysin ilman Venäjää. Prosessissa Venäjää ei ollut. Joitain takuita, todistusten mukaan lähinnä suusanallisia Venäjälle annettiin, liittyen Naton laajenemiseen. Luvattiin, ettei Nato laajene yli Elben itään ja vuoden 1991 tilanne jäädytetään. Näin ei käynyt. Vielä vuonna 2017 kesäkuussa hyväksyttiin pieni Montenegro jäseneksi ja viimeisimpänä vuoden 2020 maaliskuussa Pohjois-Makedonia. Länsi oli näin saanut oman nato-johtoisen etupiirinsä valmiiksi. Tässä yhteydessä, kun puhun Lännen, lähinnä tässä Yhdysvaltojen arviointivirheestä, viittaan monien esittämään ajatukseen siitä, että nämä kaikki uudet nato-valtiot ovat, oikeutetussa Venäjän pelossaan, oma-aloitteisesti hakeneet Naton jäsenyyttä. Ajatus oikea ja oikeutettu. Virhe sen sijaan tapahtui Yhdysvaltain ulkopolitiikan ( johon voimakkaasti liittyy sisäpolitiikka ) päättelyssä ja skenariorakentelussa hyväksymällä nämä Venäjän vastaiset, entiset Neuvostoliiton satelliitit Naton jäseniksi. Päättely on yhteneväinen, vaikkapa Turkin halun suhteen päästä EU:n jäseneksi. Halua on, mutta EU ei näe jäsenyyttä poliittisesti tarkoituksenmukaisena. 
 
Eurooppalainen turvallisuusrakenne on siis nyt toisessa metamorfoosissaan toisen maailmasodan jälkeen. Tänään Lännellä on oma etupiirinsä Venäjää vastaan, jonka poliittinen olemus tosin on tyystin erilainen kuin oli Neuvostoliiton sotilaalliseen ja taloudelliseen pakkovaltaan perustunut oma etupiiri, mutta se on yhtä kaikki selkeästi olemassa. Juuri nyt käydäänkin käänteistä Kylmää sotaa, joka on kauhun tasapainosta huolimatta onnistunut molemmilta osapuolilta huonommin kuin ensimmäinen, puhkeamalla avoimeksi sodaksi. Tähän liittyy nykyhetken suuri dramatiikka, jopa pahimmillaan ihmiskunnan koko tulevaisuus. Erityisesti Venäjällä näyttää ydinasekynnyksen käytön kynnys olevan alenemassa. Kyse on tietenkin ensisijassa uhkailusta ja pelin politiikasta, mutta puheiden myötä voidaan muutakin ajatella ja yhä laajemmin ajatellaankin. Venäjällä parhaillaan myös kansaa valmistellaan ydinaseiden käytön varalle. Aiheesta muun muassa tämä sosialistileirin äänenkannattajan Kansan Uutisten artikkeli: https://www.kansanuutiset.fi/artikkeli/4724672-kansaa-valmistellaan-jo-ydinsotaan-sotapsykoosi-kylla-mutta-ei-meilla-vaan-venajalla?utm_medium=twitter
Se, että soivatko hälytyskellot Lännessä, Suomessakin, ei jää nähtäväksi, jos välähtää. Silloin ei enää juurikaan ole mitään tehtävissä, muuta kuin ehkä todeta, ettei usko ollut tiedon väärtti, eikä rauhanliike ollut kuin kevyen virtuaalinen ja metaversumi vain yhdisteli vääristyneitä todellisuuksia. Tietysti hyvääkin linkolalaisena on kylmän sodan mahdollisesti muuttuessa kuumaksi nähtävä: väestöräjähdys ja ilmaston lämpeneminen saadaan ydintalven myötä hoidettua ja jotain mikrotason elämää siihen sitten mahdollisesti jäisi, ellei sitten aivan avaruuspölyksi asti tämä, tänäkin vappuna rokkaava maailma fraktamentoidu.