torstai 16. maaliskuuta 2017

TOTUUKSIA


Hyvää päivää!
Kaunis kevätpäivä. Ainakin täällä missä olen.

Karsastan totuuksia. En yksiplusyksi-totuuksia, vaan niitä,  joita myydään vaihtoehdottomina totuuksina ihmislajin tulevaisuuden evoluutiosta ja uskotuista vääjäämättömyyksistä.
Ajatusteni evaluoinnissa törmään lähes luonnonlaiksi säädettyyn vaihtoehdottomuuteen, aikamme filosofian lobotomiaan. Törmään varsinkin, jos hairahdun ajattelemaan vaikkapa suomalaista valtapolitiikkaa.

Sen sijaan historia on nähty. Sen hämystä yksittäisiä totuuksia voi löytää, vaikka niitäkin soveltuvin osin tarvittaessa vääristellään. Poliittinen muisti ei pätki. Mutta on lyhyt kuin modernin poliittisen muumion hermot. Niitä ei ole.

Räikeimpiä ovat totuudet, joista heijastuu väittäjän elämän arvot, aiempi henkilökohtainen historia, tarkoituksenhakuisuus, "totuuden" käyttö työkaluna oman, tai viiteryhmänsä pyrkimysten toteuttamiseksi, tai sitten ihan vaan puhdas idiotismi.



ONKO TOTUUS VAARALLISTA?

Totuutena pidetty on ollut käyttövoimana paljolle pahalle. Tulee mieleeni totalitaariset poliittiset järjestelmät ja uskonnot, ainoan kuvitellun ja uskotun oikean periaate, periaate jota myydään totuutena. Totuus työkaluna voi olla yhtä vaarallista kuin epätosikin. Lienevätkö veljeksiä?

Tämän päivän hype-totuus on kaupungistuminen ja sen toteutumisen vääjäämättömyys. Totuus on viety lähes absoluuttisen totuuden tasolle. Siitä ei edes tarvitse keskustella. Tulevaisuutemme on kaupungeissa.

En usko tätä mantraa. Kaupungistumisen vääjäämättömyyttä. Siksi nämä rivit kirjoitin. En tässä lähde avaamaan. Se on pitemmän perustelun juttu. Olkoon tämä "minun totuuteni". En vaan usko. Prkl!

Totuudet siittävät pikkutotuuksia. Toimittaja Tuomas Enbuske viikolla kirjoitti, että maalaiset ovat tyhmempiä kuin urbaaniasukkaat. Vai oliko toisin päin? Siis että kaupunkilaiset ovat viisaampia kuin maalaiset. Tuomas Enbuskenkin luulisi tietävän, että toto tuo, toto vie. Vai onko tyhmä?


Yle 16.3.2017 kaupungistumisesta:
http://yle.fi/uutiset/3-9510307

Tuomas Enbuske sanoo:
http://blogit.iltalehti.fi/tuomas-enbuske/2017/03/10/miksi-maalaiset-ovat-tyhmempia-kuin-kaupunkilaiset/


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti