maanantai 16. joulukuuta 2013

POMMI JA MUSTA JOULU

Erään ranskalaisen nettilehden englanninkielisessä versiossa, alapalstan jutun sivulauseessa oli minulle uutinen. Ja oli helpottava. Yhdysvaltalainen virasto "National Security Agency", paremminkin tunnettu vain nimensä lyhennelmällä NSA, on kuulemma ihmeissään suomenkielen ja sitä kautta tietysti suomalaisten kanssa. Sietääkin olla!

Suomalaisten arkiseen kielenkäyttöön, toisin kuin anglosaksisessa maailmassa, on vakiintunut runsaasti sanoja, joita NSA:n tietokonerobotit siirtelevät uudelleenanalysoitavien boxiin. Ne ovat ns. uhkasanoja spesifillä alueella. NSA:n tarkoituksena on, kuten virastonkin nimi sanoo, pilkkoa, selventää ja poistaa kansalliseen turvallisuuteen kohdistuvia uhkia. Pureksittua pähkinämössöä myös jaetaan liittolaismaille, sillä pähkinät edistävät terveyttä.



"Helkkarin terroristi", sanoo isä leikillisesti WhatsApp-viestillä pojalleen, joka jäi kaukalossa laitataistelun miinaan sen sijaan, että olisi tehnyt kunnon pommin vastustajan maaliin. No, nämäkin pommintekijät siirtyvät jatkossa NSA:n takapihoille viestittelemään ja "pommittamaan" NHL:ään.

Ei ole tutkittu miksi terrorismin vastaiseen sotaan liitetyt sanat ovat lisääntymässä suomalaisten muuttuvassa arkiäidinkielessä. Ja tuskin tutkitaankaan. Mutta tämäkin teksti tutkitaan. NSA:n toimesta, ainakin hyvin alustavasti, to level 1. Googlehan on heidän tärkein yhteistyökumppaninsa ja symbioosin toinen osapuoli.

Mahdolliset "syylliset" on helppo sitten saada poseen, vaikka laittamalla matkalaukullinen huumeita auton takapaksiin ja tekemällä ilmianto. Niin ja Afganistanissahan kasvatetaan nykyisin unikkoa ( oopiumia ) enemmän kuin koskaan. Off topic, mutta mitenkähän Wall Street saa Paavin kiikkiin, kun ovat leimanneet marxilaiseksi? Ko. herra ei juuri autoile, vaan liikkuu Rooman joulukaduilla sala-asussa.

Se että yksityisyys on mennyt somessa ym. digitaalisessa tallennusmaailmassa huoletti minua aiemmin enemmän kuin nyt. Tutkikoot! Toistaiseksi en jätä jälkiä maailmaan niin, että ne huolestuttaisivat muita kuin minua.


Duoda duoda, ei lunda ei sada lunda ei, Musta Joulu paljasti Joulupukin


Meteorologit ovat yksimielisiä. Etelä-Karjalassa Joulupukki ei pääse marketteihin, eikä koteihin perinteisin menetelmin. Ja paikalliset porot, joita hätätapauksessa olisi voinut lainata feikkaamiseen ovat pääsääntöisesti omistajaltaan karkuteillä. Näin uutisoi Etelä-Saimaa lähes viikottain etelä-karjalaisen tokan elosta.

Meillä on "man's cave'n" perällä lapsityövoimalla toimiva audioimaton pakkaamo ja välivarasto. Joulupukin oikeasta karaktääristä meillä ei milloinkaan ole keskusteltu, eikä todellisuutta ruodittu. Jos sellaista tässä tapauksessa edes on. En kuitenkaan usko kakaroille syntyneen traumoja. Heitä ei kuitenkaan ole heitetty hankeen, niin kuin tässä jossain päin pikkuvauvalle oli tehty. Eikä täällä sitä paitsi ole hankeakaan.
Tonttuja kuitenkin on useita ja he roudaavat talouselvytyksen välikappaleet, joululahjat, kuusen juurelle ennen riisipuuroperformansea.

Hyvä Joulun aikaa!

Arto Bäcklund
16.12.2013

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti