sunnuntai 18. joulukuuta 2016

STRATEGIASTA

KUNTALIITON JULKAISUSTA:

"Strategialla tarkoitetaan päätöksiä ja toimintaa ohjaavaa
johdonmukaista mallia, suunnitelmaa ja tietoisesti päätettyä
toiminnan suuntaa, jonka avulla pyritään ennakoimaan
tulevaisuutta ja lisäämään kunnan mahdollisuuksia selviytyä
entistä enemmän epävarmuuksia sisältävässä
toimintaympäristössä."



Panin Länsi-Saimaan Sanomiin joululukemisiksi kunnan uudesta strategiasta jutun.
-------------------

KURAMUTKAN RATEGIASTA

"Ain pittää katsoo mitä tekköö. Se on yhen miehen kohast samalviisii ku joukonkii. Sellane on ratekia...” Näin sanoo alikersantti Antti Rokka Väinö Linnan teoksessa Tuntematon Sotilas. Virkkeen ensimmäinen lause kiteyttää Linnan viisauden.

STRATEGIAN synnyttämisessä katsotaan tekemisen painopisteet ja ajatellaan tekemisen suuntaviivat. Etsitään “hevoset ja tuhatjalkaiset”, eli vahvuudet ja painopisteet, joiden kautta mennään strategiassa määriteltyyn päämäärään, kaiken tekemisen vaikuttimeen. Lisäksi parhaimmillaan strategian on voitava kuvata resursseja. Joko kasvavia, tai alenevia. Realistisuus ja tulevaisuuden odotusarvo ovat stategian keskeinen vaatimus, mutta myös vahvuuksien ja heikkouksien huomioiminen. Omien ja muiden. Strategia voi olla “kiveenhakattu”, tai dynaaminen ja toimintaympäristön ja olosuhteiden nopean muutoksen huomioimisen salliva. Hyvä strategia ei ole pitkä, eikä monimutkainen.

TAKTIIKKA on toimintatapa ja keino strategian osapäämäärän saavuttamiseksi. Taktiikat eivät voi olla irrallaan toisistaan. Ne liittyvät toinen toisiinsa strategian toteuttamiseksi. Väärällä taktiikalla voidaan saavuttaa yksittäinen menestys, mutta kokonaisuus hävitetään. Kunnallispolitiikka on taktiikoiden luomista joita virkamieskunta toteuttaa strategian kirkastamina.

Savitaipaleen "strategiapäivitys" on lyönyt päänsä päin etelä-karjalaista petäjää. Sydämellä, Sovussa, Sisulla, on taktiikkaa. Se on hyvin yleisluontoista taktista keinovalikoimaa strategian toteuttamiseksi. Onneksi sitä ei edes kutsuta strategiaksi, vaan Savitaipaleen Salaisuudeksi. Sellaiseksi jääneekin. 

Strategiaksi oli riittänyt yksi lause, joka sisältää ihmisenä olemisen kaiken kohtalonomaisuuden tässä ajassa: Savitaipaleen kunnan kaiken tekemisen perimmäisenä tarkoituksena on säilyttää seutukunnan ympäristö luonnoltaan elinkelpoisena tuleville sukupolville tulevina vuosituhansina.

Arto Bäcklund
Savitaipale

---------------------

Lopullinen, lyhennetty versio. Harva viitsii lukea "oppikirjaa" strategian ja taktiikan eroista mielipidekirjoituksessa.




SAVITAIPALEEN RATEKIA

"Ain pittää katsoo mitä tekköö. Se on yhen miehen kohast samalviisii ku joukonkii. Sellane on ratekia...” Näin sanoo alikersantti Antti Rokka Väinö Linnan teoksessa Tuntematon Sotilas. Virkkeen ensimmäinen lause kiteyttää Linnan viisauden.

STRATEGIAN valmistelussa määritellään tahtotila. Etsitään “hevoset ja tuhatjalkaiset”, eli vahvuudet ja painopisteet, joiden kautta kiteytyy päämäärä, kaiken tekemisen vaikutin. Se mitä halutaan tulevaisuudessa olla.

TAKTIIKKA sen sijaan on toimintatapa ja keino strategian osapäämäärien saavuttamiseksi. Kunnallispolitiikka on taktiikoiden luomista joita luottamusmiehet ja virkamieskunta toteuttavat hyväksytyn strategian valon kirkastamina.

Savitaipaleen "strategiapäivitys" on lyönyt päänsä päin etelä-karjalaista petäjää. Sydämellä, Sovussa, Sisulla, on väljää taktiikkaa. Se ei ole strategia. Onneksi sitä ei edes kutsuta strategiaksi, vaan Savitaipaleen Salaisuudeksi. Sellaiseksi jääneekin. 

Strategiaksi olisi riittänyt yksi lause, joka sisältää ihmisenä olemisen kaiken kohtalonomaisuuden tässä ajassa: "Savitaipaleen kunnan kaiken tekemisen perimmäisenä tarkoituksena on säilyttää seutukunnan ympäristö luonnoltaan elinkelpoisena tuleville sukupolville tulevina vuosituhansina."

Arto Bäcklund
Savitaipale

Mikä on kunnan tavoite? Millaisena kunta halutaan nähdä tulevaisuudessa?
Erämaana? Kasvavana kaupunkina? Edelleen elinympäristöä hitaasti, mutta varmasti tuhoavana alueena? Osana jotain muuta kaupunkia, jossa alueellinen päätöksenteko on keskittynyt? Tulevaisuuden alueena, jossa elämää ihmisilläkin on mahdollisimman pitkään?

Väitän, että kunnan strategiapäivitys on ontto, virheellinen, ei strategiaa ja lähes naurettava.
Kisskonsultit höynäyttäjinä!

https://static1.squarespace.com/static/555f4173e4b0577e78903854/t/5844f989d482e9a1a5b9666f/1480915342538/Savitaipale+ihmisten+huulilla_05122016.pdf

Video asiasta:

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti