tiistai 19. joulukuuta 2017

SAVITAIPALEEN VALTUUSTO: NÄILLÄ MENNÄÄN JA MUUT MENEVÄT MUILLA

Ajatuksia Etelä-Saimaa lehden 18.12.2017 nettilehdessä julkaisemaan uutiseen. Kommentti kirjoitettu lehden jutun kommentti-osioon.

-------------

Kuntalaisena ihmettelen investointien ja takausten kohdentamista. Pääsääntöisesti investoinnit ovat joko odotusarvoisia, jolloin sijoitetulle pääomalle laskennan jälkeen haetaan tuottoa, tai ne ovat pakollisia infrastruktuurin kestävyyteen liittyviä.
Menestystä ja tulevaisuutta hakevan kunnan on tehtävä molempia. Realistisesti.

Savitaipaleen kunnan taloudellisessa tilanteessa kuitenkin ylisuuret investoinnit mm. valokuituun ja venesataman nykyaikaistamiseen ja suurentamiseen ovat kunnan resursseille toteutukseltaan liian suuria, eikä parhaalla tahdollakaan ole niille sijoituksille tuottoa nähtävissä. Edes pitkällä aikavälillä.

Kunnan vararahastot on käytetty ja veroprosenttia on ensi vuodelle korotettu. Tuo 240.000 euron lisätuotto on kuitenkin vain pisara Kuolimossa. Velkaantuminen jatkuu, yhdessä kunnan omistamien kiinteistöjen homehtumisen kanssa.
Pelkona on myös kunnanviraston siirtyminen, ainakin osittain, väistötiloihin. Terveyskeskuksen lisäksi. "Yllättäviä" kustannuksia on siis mahdollisesti tulossa lisää.

Suomen Kuvalehden 5.1.2017 jutun mukaan Savitaipale kuuluu yhtenä niiden 57 kunnan joukkoon, jolla ei ole tulevaisuutta itsenäisenä kuntana. Kuoleva kunta. Mikäli Savitaipaleen päättäjillä, lähinnä määräenemmistöisellä Keskustapuolueella, on selvä visio siitä, että "nurkat" nyt pannaan kuntoon investoinneilla, jotka myöhemmin, itsenäisyyden menetyksen jälkeen jäisivät muiden toimesta tekemättä, mutta maksettaviksi, ymmärrän toimet. Toinen ja ainoa vaihtoehto on elää tätä päivää ja sopeutua aleneviin väestömääriin ja elinvoiman ehtymiseen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti