torstai 19. kesäkuuta 2014

KASSIKALA



Vastauskirjeeni ystävälleni




------- / Arto



Huomenta!



Olen tutustunut tähän. Jo luonnosvaiheessa.

Ruokakalan kasvatuksen uudelleen viriäminen Suomessa johtuu pääasiallisesti norjalaisen ns. "kassilohen" hinnan jyrkästä noususta viimeisen vuoden aikana. Kysyntä ylittää reilusti tuotannon. Se tekee "kotimaisen kirjolohen" kasvatuksen jälleen kannattavaksi. Kyse on tässäkin rahasta hallituksen elinkeinopoliittisten linjausten mukaisesti.

Maapallon hallitsematon ihmispopulaation kasvu edellyttää ravinnontuotannon tehostamista haitta-asteenkin nousun kustannuksella. Lohen osalta toistaiseksi pelissä vielä on kyse aasialaisen ja venäläisen keskiluokan ylellisyystarpeiden tyydyttämisestä.

Ministeriön paperissa suunnataan kalankasvatusta alueille, jotka jo kertaalleen on pilattu kalankasvatuksella, mm. Kustavin saariston merialueille. Siis kyse on vain uudistetusta lupapolitiikasta, jota ollaan hölläämässä uuteen teknologiaan vedoten, lähinnä "rehuteknologiaan". Ympäristöministeriö toimii naamiointina.

Totta on, että kalaa voidaa kasvattaa vähemmin saastein kuin aiemmin, mutta suunniteltujen, taloudellisesti tänä päivänä kannattavin tuotannon volyymein saastuttavien jätteiden kokonaismäärä kasvaa nopeasti yli aiempien. Ei siis edes nollasummapeliä lähellekään.

En voi hyväksyä kalankasvatusta teollisesti avoimissa vesistöjärjestelmissä. Hyväksyn kalankasvatuksen suljetussa kierrossa, jossa vedet puhdistetaan, mikäli ne jatkavat kiertokulkuaan luonnossa, sekä tietenkin vesienhoidon ja kalastojen hoidon, jonka kautta järvi- ja merialuieiden kalakannat saadaan / voidaan palauttaa paremmin oikein ja kestävästi kalastettaviksi. Tähän tulisi panostaa.

YT
ABä

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti