lauantai 9. toukokuuta 2015

IDIOTISMIA

Olen käyttänyt eilisen ja tämän aamun purkaakseni keräämääni koti- ja ulkomaista materiaalia valtioiden veloista ja niiden luonteesta. Päällimmäiseksi nousi kysymys, mikä tai mitä on vakuutena.

Suomen Finanssivalvonta sanoo velasta yleisellä tasolla: "Lainan vakuudeksi annettavan takauksen tai pantin on tarkoitus turvata lainan takaisinmaksu lainan myöntäjälle eli velkojalle."

Valtioiden veloilla on vakuutena vain tarkemmin substanssiltaan määrittelemätön "valtion markkinoille laskema velkakirja". Velkakirjat perustuvat poliittisiin päätöksiin, jotka virkamiehet kasaavat ja suuntaavat rahoitusmarkkinoille. Velkakirjojen yksityiskohdat ovat aina salaisia lainoja myöntävien instituutioiden vaatimusten mukaisesti.

Johtopäätös:
Minua on askarruttanut globaalin, valtionvelkojen luonne, vaikutukset rahatalouteen, ihmisten arkeen, sotaan ja rauhaan, köyhyyteen, sekä eriarvoitumiseen.
Tätä kirjoittaessani on todettava, että tietämykseni ei riitä edes alkeellisten johtopäätösten tekemiseen.

Voin ainoastaan päivitellä ja todeta tosiasioita; koko maailman varallisuudesta laskennallisesti 1 / 16 osalle on maapallolla nykyarvoilla mitattuna katetta. Yleistyvä käsitys siitä, että valtioiden velkoja ei voida milloinkaan maksaa takaisin, eikä ole tarkoituskaan, lienee tosi.

Juuri nyt kysymys onkin siitä, mitkä valtiot sinnittelevät vain pisimpään. Kysymykseen siitä, että tuleeko koko globaali, valtioiden välinen rahoitusjärjestelmä velkapääomineen räjähtämään kertarysäyksellä,  on noitaennustukseen verrattava arvio. Ei muuta. Enkä siihen lähde.

Kapeassa katsannossa on yhdyttävä Björn Wahlroosin eilen Tanskassa antamaan lausuntoon: 80% ihmisistä on idiootteja. Ja todellakin, juuri  nyt kaikki perustuu siihen; ihmismassoja viedään kuin puudeleita Savitaipaleen liikkahallilla koiranäyttelyssä.

2 kommenttia:

  1. Jos, johtopäätös ei auennut; valtioiden veloissa vakuutena ovat velallisen maan kansalaiset. #hallitusneuvottelut

    VastaaPoista
  2. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

    VastaaPoista