lauantai 18. helmikuuta 2017

SOPIMUKSET IRTI, ANSIOT ALAS

Elinkeinoelämän Keskusliiton sanottua irti yksipuolisesti tärkeimmät työntekijäpuolen kanssa solmimansa keskusliittosopimukset, oli Suomen Pankin virkamiehellä, vallakkaanakin pidetyllä Lauri Kajanojalla iskun paikka.


Hänen mukaansa palkankorotuksia ei tule hyväksyä. Itse asiassa palkkoja olisi alennettava. Ja jos hyväksytään, niiden pitää ehdottomasti olla alle kilpailijamaiden. Ulostulo oli ajattelematon. Tässä herkässä, orastavassa tilanteessa.

Suomessa on näihin päiviin asti ollut vahva sopimisen kulttuuri. Viime vuosina sitä on vararikko-teorian eroosio syönyt ( pakkosyötetty kansalle ), mutta kulttuuri ja yhteistyön mallin rippeet ovat edelleen olemassa. Nyt Suomi on ajautumassa suomalaisen mittakaavan sekasortoon. Monesta syystä. 

Köyhiä, eläkeläisiä ja opiskelijoita kepitetään kovalla kädellä. Globalisaatio on ajanut maailman työläiset työnantajien lompakkotaskuun ja pahimmillaan kilpailemaan toisiaan vastaan.

Eriarvoisuus, ei-tutkimuksista huolimatta Suomessakin lisääntyy. Se miltä näyttää ratkaisee. Ei niinkään miten sanotaan olevan. Samanaikaisesti mm. maahanmuutto kustannuksineen koetaan epäoikeudenmukaiseksi, samoin vaikkapa verorahoilla pyöritettävien yhtiöiden avokätiset bonusjärjestelmät ja suuret palkat vuosittaisine korotuksineen. Tai sananvapauden suitsiminen. Tai ... Listaa voisi jatkaa.

Tähän kokonaisuuteen EK:oon ilmoitus sopii huonosti. Hallituksen ajama "suomalainen malli" työelämän muuttujien hallitsemiseksi on ajanut karille. Onkin epätodennäköistä, että työsuhteiden yleiset pelisäännöt saataisiin siirrettyä, ennen tulevia liittokohtaisia palkkaneuvotteluita, liittojen välisiin, alakohtaisiin sopimuksiin. 

Levottomuuksia pukkaa yhteiskuntaamme. Suomi tulee maksamaan kovan hinnan mm. yleissitovuuden yksipuolisesta poistamisyrityksestä. Varakkaan väestönosan itsekkyyden vuoksi konsensus-Suomi tekee kuolemaa.

Poliittinen vasemmisto lisää vaikeusastetta vääntämällä onnenpotkussa ay-puukkoa kannatuslukujen keväässä. Ilman omia ansioita.  Poliittisessa silmässä vain valta heilläkin.

Työnantajapuolella on ilmeisesti laskettu, hallituksen hiljaisella hyväksynnällä, että suuri kertalasku kannattaa maksaa. Ja onhan tuo hallitus osallistunut suoraakin normienpurkutalkoisiin: nyt saavat parkkikiekot olla iloisen värisiä ja jopa tuunattuja.

P. S.
Kirkkoherran sanoin; ajallemme kuvaavaa on, ettei savupalvin tekemisen kieltosuunnitelmiin puututa, eikä puututa työnantajajärjestöjen irtiottoihin Sipilän yhteiskuntasopimuksestakaan.  Ja muovin syömisen ongelmaa ei edes tunnisteta. Eihän tolkun ihmisen muovia tarvitse syödä. 😂😂😂

Klippi muovista:
https://youtu.be/C01aD7jEXgA

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti