perjantai 14. heinäkuuta 2017

SYYTÖN NIIN KAUAN KUIN ...

J. Sipilän 2. hallitus linjaa tietoisesti länsimaiselle oikeuskäsitykselle vierasta oikeusprosessin toteutusta. Periaate, "syytön niin kauan kunnes toisin todistetaan", on muuttumassa liikenteen sakotuskäytännössä käänteiseksi todistustaakaksi. Syyttäjän sijaan rikkeen tekijän on todistetteva lakiesityksen mukaan syyttömyytensä.

Esityksen takana, sitä puolustellen, ovat julkisuudessa jo ehtineet esiintymään oikeusministeri A. Häkkänen ( kok. ), juristi itsekin, sekä liikenneministeri A. Berner ( Kesk. ).  Viranomaisista esitystä on puolustellut Poliisi, sekä valmistelusta vastannut ministeriö.

Mikä on syynä ns. lähtökohtaisen, käänteisen todistustaakan lainmukaiselle käyttöönotolle liikenteen sakotuskäytännöissä? Kyse on tietenkin rahasta.

Suhteellisen mitättöminä pidetyt liikennesakkojutut työllistävät tuomioistuimia ja poliisia lisääntyneiden esitutkintojen muodossa. Erityisesti viime vuosien valossa amerikkalaistunutta ja korruptoitunutta Poliisia on kuormitettu uusilla esitutkintaa edellyttävillä laeilla, kuten muun muassa vuoden 2014 alusta voimaan tulleella lailla vainoamisesta, joka sinänsä on tarpeellinen rikoslaki. On useita muitakin. Samanaikaisesti poliisien lukumäärää ollaan vähentämässä reilusta 7000:sta 6000:teen. Esitutkintojen laatu onkin laskenut huolestuttavasti ja käsittelyajat pidentyneet.

Mikä ahaa-elämys on käänteisen todistustaakan käyttöönoton takana?
Se on edelleenkin raha. On ajateltu, että kynnys lähteä käymään oikeutta "pikkuasioissa" on liian suuri, maassa jossa oikeudenkäyntikulut ovat tavalliselta kansalaiselta karanneet taivaisiin jo aikapäiviä sitten. Periaatteesta Suomessa ei haluta käytävän oikeutta.

Itselle, erityisesti Poliisin kannassa, ei kokemukseni perusteella ole hätkähdyttävää. Itseäni on muutaman kerran heti ensitapaamisessa kuulusteluhuoneessa törkeästi pidetty syyllisenä ja sellaisena oikeuksiani rajoitettu. Kummassakaan tapauksessa ei tullut mitään seuraamuksia. "Pampun pelossa" en lähtenyt jälkeenpäin nälvimään ao. tutkijoille. Olin enemmänkin surullinen.

J. Sipilän hallitukselle tämä lakiesitys on linjassa uusorjayhteiskunnan luomisessa. Koen juuri nyt häpeää olla suomalainen.

Linkki:
https://yle.fi/uutiset/3-9719651

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti