torstai 20. heinäkuuta 2017

SÄHKÖPOSTINI TOIMITTAJALLE

7.7.2017 kuvasin ( YouTube Arto Bäcklund kanava ) Savitaipaleen kunnan entisen leirikeskuksen kiinteistöjä, niiden rappiota. Kirjoitin asiasta myös tänne jo aiemmin.

18.7. kirjoitin draftin mielipidekirjoituksena paikallislehteen. Sellainen jopa minua kehoitettiin tekemään antaessani juttuvinkkiä. Kuultuani lehden tekevän jutun Pöksänlahdesta, vedin omani pois samana päivänä.

Lehden juttu ( 20.7. ) jäi mielestäni ohueksi. Ei ehkä kaikille, jotka sen lukivat "jaa-uutisena".
Ymmärrän paikallislehden resurssien rajallisuuden ja journalistiset "rajoitukset". 

Onkin uskottavissa, että tarkempi, tutkiva uutisointi ja keskustelu siirtyy yhä enemmän muille alustoille kansalaisten itsensä toimiessa yhä enemmän sisällöntuottajina, täällä tuppukylilläkin. Tässä puristuksessa printtimedian on rankasti, jopa käänteentekevästi meilläkin uudistuttava ja ansaintalogiikka ajateltava uudelleen.

Tässä emailini toimitukselle. Kiitos vielä jutusta. Vähän ohut, mauton ja silleen ... mutta anyway. Hyvä yritys.

Hyvää päivää!

Pöksästä osaltani viimeisen kerran. Kirjoittelen muualla.

Kiitos "jutusta" Pöksään liittyen. 

Rakennukset ja maapohja näyttävät edelleen olevan kunnan omistuksessa. Kunnan omistamien rakennusten hallintasopimusta ei löydy ja Suutarilla ei siitä ole tietoa. Ehkä joku löytäisi. Onko sitten jotenkin salainen. Tai ehdollinen. Erikoista olisikin, hyvin erikoista, jos hallintasopimus olisi annettu yksittäiselle yritykselle kunnan omaisuuteen, eikä voisi edes ilmeisesti olla lainmukainen.

Ja jos sopimus olisikin, ihmeellistä, että kiinteistöjä ei aikanaan tyhjennetty. Se on jo iso laiminlyönti kuntalaisten omaisuudella. Myyty niitä ei ole. Jätetty heitteille. Näiltä osin juttu jäi ohueksi.
Kaiken kaikkiaan ihmeellistä tässä asiassa on paljon. On nyt ainakin totta, että jätettiin hoitamatta, että helpompi sitten arvottomina purkaa. Tämä käy jutusta ilmi. Ja että VisitSavitaipale kertoo sivuillaan kuokan iskevän alueella seuraavan 5 kuukauden aikana. Kusetustahan sekin on. Vai onko tieto?

Arvaukseni on, että kuokka ei iske seuraavan 10 vuoden aikana, kun tänne ei ole taloudellisesti kannattavaa rakentaa. Siksi esim. sauna olisi vielä pelastettavissa kuntalaisille. 

Ei siis tästä enempiä kiireiselle miehelle. Hyvät kesän jatkot.

YT
Arto B




5 kommenttia:

  1. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

    VastaaPoista
  2. Olen eilen ( 20.7. ) pyytänyt Savitaipaleen kunnan teknisen osaston päälliköltä Vesa Roiko-Jokelalta asiakirjojen julkisuudesta annetun lain perusteella nähtäväkseni hänen lehtihaastattelussa ( LS 20.7. ) mainitsemansa hallintasopimuksen vuodelta 2011.

    Ko. sopimuksella on jätetty Savitaipaleen kunnan edelleen omistamat Pöksänlahden kiinteistöt Rakennusliike Suutarisen hallintaan.

    Sopimuksen julkistamisella taataan, että ko. sopimus ylipäätään on tehty ja mikäli on, niin mahdollistaako se toisen omistajan omaisuuden turmelemisen ja myös poistaa omistajansa valvontavastuun yli kunnan omaisuuden, sekä tuo julki muut sopimusehdot.

    Julkistaminen myös tuo esiin mahdollisen moitittavuuden ja tarkemman tutkimuksen tarpeen asiassa.

    Arto Bäcklund

    VastaaPoista
  3. 21.7.2017 klo 08.44

    Oho!
    Useita yhteydenottoja tullut. Puolet jatkoon kannustavia, puolet "hermostuneita".

    Ei tässä noitavainoja viritellä, vaan halutaan selvyys lausuntoihin, kunnan "kuokka-kommenttiin" ja mahdollisen hallintasopparin mahdollistamaan omaisuuden heitteillejättöön yli omistajan. Puhdistetaan vain ilmaa.

    Sen verran voin olla, asiaa hieman tutkittuani,samaa mieltä edellisen kh:n pj:n Jukka Vuorisen kanssa, että "kaikki valssin askeleet eivät tuossa(kaan) menneet niin kuin alun perin suunniteltiin".

    VastaaPoista
  4. Jäi oleellinen asia edelliseen sanomatta. Sanon nyt, että ei ajateltaisi vinoon, kun sitä jo kuuluu: Tässä ei ole tarkoituksena pyrkiä pudottelemaan kunnan hyvien virkamiesten virkapäitä, vaan ajatellaan ihan satasella vain Pöksänlahtea ja sen nykytilaa. Jossain mättää.

    VastaaPoista
  5. Sain 2 sopimusta eilen ( 21.7 ). Kiitos kunnan suuntaan asiallisesta ja nopeasta toiminnasta.

    Ensimmäinen oli SOPIMUS ALUEEN KÄYTÖSTÄ, allekirjoitettu 23.5.2011 ja toinen ESISOPIMUS KIINTEISTÖJEN KAUPASTA, allekirjoitettu ja kaupanvahvistajan puolesta vahvistettu 23.5.2011

    En puutu tässä vaiheessa sopimuksiin. Lisäksi niiden tarkempi tutkimus vaatii aikaa ja asiantuntemusta.

    Sen sijaan palaan sitäkin voimakkaammin juttuun näiden papereiden kautta noin kymmenen kuukauden kuluttua, sekä varaan tietenkin itselleni oikeuden kommentoida kuntalaisena Vesa Roiko-Jokelan lehdessä ( LS 20.7. ) kertomansa mukaan uudelleen alkavia kauppaneuvotteluita.

    Itse yleisellä tasolla näen, että kauppa tarkoitetulla tavalla tulee raukeamaan muuttuneessa tilanteessa. Ajat ovat nyt toiset, kaavat muuttuneet ja uudet ihmisetkin remmissä.

    En lähde spekuloimaan Ostajan intressiä, mutta Myyjälle pidän Pöksänlahden myyntiä esisopimuksen mukaisesti täysin kannattamattomana ja alijäämäisten budjettien aikana ylivoimaisen kalliina. Hankkeeseen sijoitetulle pääomalle ei olisi saatavilla pitkässäkään juoksussa tuottoa ja veroäyriin kohdistuisi voimakasta painetta. Ellei sitten haluta ottaa lisävelkaa tuottamattomaan sijoitukseen aikana, jolloin ympärivuotiseen asumiseen käytettävien asuntojen kauppa ja rakentaminen ovat lähes seis ja olemassaolevankin asuntokannan arvot ovat edelleenkin laskussa.

    Ensi vuonna meillä saattaa siis olla pilalle päästetyt kiinteistöt käsissä ja se on sitten laajemman tutkimuksen paikka. Että miksi niin kävi. Sitten avaan nuo sopimuksetkin.

    VastaaPoista