perjantai 4. elokuuta 2017

HAGEN, SAKSA 4.8.2017

Saksa on muuttunut. Niin on muukin maailma. Mutta että Saksa.

Olen Dortmundin eteläpuolella, Hagenin kaupungissa. Epätietoisena. Epätietoisen siitä, että mitä minun tämän päivän Saksasta tulisi ajatella.

Monet kauniit tiet, joita aiemmin olen kulkenut, ovat muuttuneet monikaistaisiksi, lähes moottoritie-kategorian teiksi. Saksa on peittymässä asfaltin alle. Ja uusia on rakennettu ja rakennetaan. On helppoa laskea kuinka kauan menee siihen, kun koko Saksan maapinta-ala on käytännöllisesti katsottuna peitetty asfaltin alle. Siihen menee, nykyvauhdilla, noin 1620 vuotta. Ei siis kovin pitkää aikaa saksalaisten omassakaan historiassa. Tietenkään niin ei tule käymään. Eikä asiasta juurikaan puhuta. Pakkolunastuslaitkin kun on päivitetty. Tapahtuu jotain muuta, joka pyyhkäisee populaation pois nykyisen Saksan alueelta ennen kuin viimeinen myyrä sinetöidään.

Toinen havainto on voimakas monikulttuuristuminen. Siinä ei ollut minulle vähääkään uutista. Tuskin muillekaan. Uutinen on sen sijaan se, että lähes kaikki tapaamani alkuasukkaat päivittelevät kehitystä ja pahoittelevat. Ainakin minulle. Ennen seuraavaa tyytymättömyyden vaihetta.

Saksaan virtaa edelleen uusia ihmisiä jopa kiihtyvällä vauhdilla. Saksalainen näkee muukalaisia  nykyisin pienemmissäkin kylissä. Suuret kaupungit on saksalaisten silmissä toistaiseksi menetetty. He sanovat "toistaiseksi". Kun kysyn mitä se tarkoittaa, he hymyilevät ja nostelevat teatraalisesti olkiaan. Heille myös sopii, että maahan muuttajat ghettoutuvat ja asuvat omilla, mahdollisen rajatuilla alueillaan. Kotiuttaminen on kirosana. Näin ei voi kovinkaan pitkään Saksassa jatkua. Pelkään, että antiteesissä historia toistaa itseään.

Kolmas äkkinäinen huomioni on liikenteen määrän valtavuus ja sen edelleen nopea kasvu. Autoja taas muutaman hiljaisemman vuoden jälkeen myydään ennätysvauhtia. Tai oikeammin henkilöliisataan. Täällä onkin luotu joustavat ja ilmeisen toimivat autojen yksityisliisausmarkkinat. Se on kuitenkin oikeastaan kaupan vastaisku kansalaisten ylivelkaantumisen ongelmaan. Luottotiedoton kun näet ei autoa voi ostaa. Ja heitä täälläkin yhä enemmän riittää.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti