torstai 31. elokuuta 2017

PELTIPOLIISI EI PAMPUTA

Se tapahtui vuonna 2014. Menetin uskoni poliisiin. Aiemmin olen menettänyt uskoni moneen muuhuun, moneen ihmiseen, institutioon tai yleisesti hyväksyttyyn himphamppuun.

Tuona vuonna jouduin useiden poliisin arroganttien, puolueellisten ja amerikkalaistyyppisten toimien kohteeksi. Myöhemmin sain kaksi erillistä anteeksipyyntöä. Toinen tuli Kaakkois-Suomen apulaispoliisipäälliköltä ja toinen eräältä ylikomisariolta. Molemmat tietenkin ilman dokumentointimahdollisuutta. Hyshys, be happy. Kuljen edelleen niin sanotusti "vapaalla jalalla". Kiinnostuin oikeuslaitoksemme toiminnasta, johon poliisikin kuuluu ja aloitin oman "tutkintani" oikeuslaitoksestamme. Se jatkuu yhä.

Poliisi on nostettu juuri nyt riihenorsille. Vai onko vain varstan pauketta? Tarvittiinko terroriteko?

Poliisi on olennainen osa sisäisen turvallisuutemme järjestelmää. Niin kuin on tuomioistuinlaitoksemme, syyttäjälaitoksemme ja nykyisin yhä enemmän myös Rajavartiolaitos. Ja kaiken perustana ajantasainen, demokraattiseen yhteiskuntajärestelmään perustuva lainsäädäntö.

Viimeisen 11 vuoden aikana valtion talousarvioissa suhteelliset, mutta monissa yksityiskohdissa, kuten poliisien virkoihin kohdistetuissa määrärahoissa myös absoluuttiset leikkaukset ovat jatkuneet.

http://www.esaimaa.fi/m/Online/2017/08/31/Etel%C3%A4-Karjalassa%20ajaa%20toisinaan%20vain%20nelj%C3%A4%20poliisipartiota,%20rikostutkinnat%20venyv%C3%A4t%20ja%20liikennerikkomuksia%20havaitaan%20l%C3%A4hes%20puolet%20aiempaa%20v%C3%A4hemm%C3%A4n%20s%C3%A4%C3%A4st%C3%B6jen%20vuoksi/2017122625886/563

Mielipidekyselyissä on tutkittu suomalaisten luottamusta poliisiin. Se on edelleen korkealla tasolla, mutta "uskokäyrä" sojottaa jo voimakkaasti kaakkoon.

Jo ennen suomalaisia uskonsa suomalaiseen oikeuslaitokseen menetti Euroopan ihmisoikeustuomioistuin. Viimeisen 10 vuoden aikana se on tehnyt 2 valitusta Suomelle oikeusjuttujen kohtuuttomasta kestosta ja antanut erillisten juttujen päätöksissä pyyhkeitä mm. esitutkintojen huonosta laadusta ja niiden venymisestä. Sen sijaan se ei ole puuttunut oikeusprosessien kalleuteen, joka estää jo monien keskituloistenkin lähdön hakemaan oikeutta tuomioistuimesta.

Viime päivät ovat osoittaneet kansalaisille oikeuslaitoksemme heikkoudet, onttouden, korruption ja viime kädessä tehottomuudenkin. On sanottu "järjestelmän toimivan", kun tutkinnassa jatkuvasti on poliisi itse. Se ehkä toimiikin joltain suunnalta katsottuna, mutta on vienyt ja vie valtavasti resursseja normaalista oikeuslaitoksemme työstä.

http://www.esaimaa.fi/m/Online/2017/08/31/Kameroista%20haetaan%20apua%20poliisin%20resurssipulaan%20%E2%80%94%20%E2%80%9DEi%20ole%20korvaamaan%20ihmissilm%C3%A4%C3%A4%E2%80%9D/2017122629753/563

Eilen valtion korkein syyttäjäviranomainen pidätettiin virasta. Eilen 6 valtion korkeinta poliisiviranomaista joutui esitutkintaan virkojensa hoidon mahdollisten laiminlyöntien vuoksi. Yksi heistä on "vankilapostuumisti" Helsingin poliisin huumejaoston ex-päällikkö. Hän istuu pitkiä tuomioita mm. huumerikoksista

Muutama vuosi sitten nähtiin ensimmäiset "kesken tuomiopäivän" käräjäoikeuksien henkilökuntien ulosmarssit. Tuomareineen. Viesti oli selvä: lisääntyvän rikoslainsäädännön ja alenevien tuomioistuimien resurssien vuoksi kansalaisten oikeusturva on alentunut ja yhä alenee.

On lähes eeppisen paradoksaalista, että rahoilla, joka ovat menneet tunnettuun, farssimaiseen Anneli Auerin juttuun ja ylikomissaario Jari Aarnion juttuun, olisi muun muassa Kaakkois-Suomen poliisipiirin henkilöstövaje voitu korjata tuplasti. Ja piikki on edelleen auki.

En ole oikein varma johtopäätöksistäni. Kutittaako muutaman vuosien takaisten kirjoitusteni ähäkutti nyt? Kyllä vähän kutittaa. Harmittaa suomalaisen poliisin amerikkalaistuminen, liipasinherkyyden lisääntyminen, alentuvat ja lapselliset tosi-teevee ohjelmat, ylikalliit oikeudenkäyntiprosessit, huonolaatuiset ja pitkittyvät esitutkinnat. Harmittaa kansalaisten esitutkintapyynnöt, jotka eivät etene esitutkintaan selvissäkään tapauksissa, joissa osapuolena on toinen toistaan suojeleva poliisi. Harmittaa ylipäätään "selkeä tason lasku" läpioikeuslaitoksemme.

Eilen ja tänään, 31.8.2017, hallituksella on budjettiriihi pääministerin virka-asunnolla Kesärannassa. Oikeuslaitoksellemme se on "Syksykylmäranta". Resurssit pidetään about ennallaan. Sovitulla kehyksellä mennään.


Näillä mennään sitten lähitulevaisuudessa:
Tämän vuoden leikkauksia ei peruta, harkitaan mahdollisuutta poliisimiehelle kantaa asetta käytännössä virka-ajan ulkopuolella ja poliisinörtit pääsevät pian kuuntelemaan kansalaisten puhelimia ja lukemaan viestejä. Tuomioistuinten kuluja edelleen vähennetään tekemällä oikeuskäsittelyt taloudellisesti mahdottomiksi ja enenevässä määrin tulkitsemalla ahtaasti valitusoikeutta. Ja syyttäjät syyttävät toisiaan.

Entä miten käytännössä täällä syrjäseuduilla? Savitaipaleellakin ainoa mahdollisuus päästä poliisin kanssa arjessa tekemisiin on mennä muutamana päivänä viikossa ravintola Sahramiin lounasaikana treffaamaan. Hyvää kotiruokaa. Mutta vasta sitten, kun konstaapeli on siirtynyt jälkiruokasumppiin. Eletään siis siivosti, kohtuudella ja niin kuin peltipoliisit sanovat. Heitä saammekin jatkossa yhä enemmän kuunnella. Sopii minulle. Heille myös kannattaa käydä puhumassa.






Ei kommentteja:

Lähetä kommentti