torstai 24. elokuuta 2017

YT-NEUVOTTELUT

Onnellinen Oskari Katajisto näkee joka yö unta Helsingin kaupunginteatterista, kertoo Iltalehti tänään. Joku syyllistyy "leikilliseen" valehteluun. Lehti, tai Katajisto. Valehteleminen näyttää olevan hyväksyttyä, varsinkin jos liioitellaan.

Minä en usko, että hän näkee sitä unta joka yö. Uskon, että on nähnyt yhden kerran. Mahdollisesti.

Viime viikolla myös minä näin unen. Se oli voimakas ja vaikutti, kun siitä nyt kirjoitan. Olin yt-neuvotteluissa. Itseni kanssa. Vaikka dialogi oli etukäteen kirjoitettu, niin kuin oikeissakin yt-neuvotteluissa, masennuin. Niin kuin oikeissakin potkuissa kuuluu tehdä. Mutta valehtelin itselleni. Äkkäsin sen herättyäni.

Sanoin itseni irti, mutta en halunnut tulla irtisanotuksi tuotannollisista syistä. Kun kerroin, että robotti korvaa minut, suutuin itselleni. Otin vastaan primitiivireaktion. Vaikka pyysin kuukauden eläkettä.

Koska olemme näkevinämme unia nukkuessamme, ne päättyvät heräämiseen. Ellei äkkikuolema niitä jatka. Ikiunessa. Tosin monet meistä heräävät myös valveillaoloaikanaan. He väittävät heränneensä todellisuuteen. Monet näistä ovat erityisten herätysliikkeiden jäseniä. Pääministerikin.

Hänellä, Oskari Katajistolla ja minulla ei ole paljoakaan yhteistä. Pääministerillä ja Oskari Katajistolla sen sijaan on. Molemmat näyttelevät. Mutta pääministeri tuskin näkee joka yö unia Helsingin kaupunginteatterista. Ja vaikka näkisikin jostain hänelle merkityksellisestä samaa unta joka yö, niin hän tuskin siitä kertoisi. Sillä pääministerin täytyy välttää valehtelua. Oskari Katajiston ja minun ei niin ei tarvitse tehdä. Se on meillä yhteistä, enkä häntä siksi moiti.

Muiden unien tulkkaminen on erityisosaamista. Iltalehden juttu ei kerro näkeekö Oskari Katajisto jokaöistä untaan remontoidusta kaupunginteatterista, vai siellä esitettävästä musikaalista. Vai molemmista. Vai istuuko unessaan vain uudistetussa lämpiössä. Tämä tieto olisi ollut hyödyllinen.

Politiikan tulkitseminen ei vaadi erityisosaamista. Oma tulkinta riittää. Samoin omien unien tulkitseminen on helppoa. Elämä on raiteillaan, jos sitä uneni tiesi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti