torstai 21. marraskuuta 2013

HIILTÄ JA VETTÄ

Ihminen on hiiltä ja vettä. Minuutin ajattelu tosiasian ympäri rauhoittaa kummasti. Kiihkeänä käyvä ravintokeskustelukaan ei minussa enää aiheuta reaktioita.



Aivan 2000-luvun alussa sain työterveydestä statiineita kohonneiden kolestrolitasojen pitämiseksi kurissa. Taisi kokonaiskolestroliluku pyöriä siellä 6,5 paikkeilla. Paino pysytteli itsepintaisesti sadankilon hujakoilla. Laihdutustulokset olivat rankan työn takana ja aina väliaikaisia. Olin väsynyt ylipäätään ja aamuheräämiset olivat vaikeita.

Vuonna 2002 keskustelin entisen opiskelukaverini kanssa, joka nykyisin on lääkäri, sokeriaineenvaihdunnasta. Mieleeni jäivät sanat; vaikka söisit paketin voita päivässä, se ei vyötäröllesi tartu. Se täyttää vain energiatarpeen ja sen jälkeen "ylimääräiset" hiilihydraatit muuttuvat sokereiksi monimutkaisen prosessin jälkeen ja painonnousu voi alkaa. Näin se suunnilleen meni.



Ensimmäisen kerran jo tuolloin laihdutusmielessä jätin päivittäisen hiilarin saanin tarkasti alle 40g vuorokaudessa. Henki haisi, mutta ketoosiin en vajonnut. Karppaus oli tuntematon sana suomenkielessä. Paino putosi alle aktiivikilpaurheiluaikojeni, eli alle 70 kilon. Se oli liian paljon. Ahvenkosken rysäkeppi. Nykyinen kymppikilo enemmän on parempi.

Vajaan vuoden kolestrolilääkkeiden käytön jälkeen ne hylkäsin ja siirryin pääosin voin käyttöön. Ja grillikyljen. Samalla aloitin kalamaksaöljyn päivittäisen käytön ja hetkeä myöhemmin d ja c-vitamiini ilmestyvät hyllylle.

Miten tänään?
Syön vähän liikaa hiilihydraatteja, mutta säännöstellen. Ei siis mitään Atkinsia. Painoni pysyy hyvin kurissa. Kolestroli- ja verenpainearvot ovat alhaiset, paineet joskus liiankin ja pumppu jyystää levossa alhaisella tasolla. Suuri juttu minulle, korostan minulle, kuitenkin on yleinen fyysinen hyvänolontunne. Ja olen aamuvirkku! Unen tarve on vähentynyt oleellisesti.

Linkkinä taas uusi "jymyjuttu".  http://www.makuja.fi/artikkelit/1833597/ajankohtaista/neurologin-hurja-vaite-hiilihydraatit-madattavat-aivomme/?fb_action_ids=10201209480185185&fb_action_types=og.recommends&fb_source=other_multiline&action_object_map=%5B589406091107902%5D&action_type_map=%5B%22og.recommends%22%5D&action_ref_map=%5B%5D Näitä riittää.
Lääkäri Antti Heikkilän ajatukset, jo useiden vuosikymmenten takaa,  ovat osoittautumassa oikeiksi. Linkki sinnekin löytyy jostain aiemasta blogistani.

Ensimmäisenä maana maailmassa Ruotsi on hyvinkin radikaalisti muuttamassa ravintosuosituksiaan
vähähiilihydraattisempaan suuntaan. Sain juuri hitaasti ruotsiksi ohjelman luettua. Meillä vielä "Puskista", huudellaan. Niitti oli suomalaisen verisuonikirurgin tv-esiintyminen, jossa lähti jo tuomitsemaan ruisleipääkin. Hänen mukaansa hiilarit ovat pääasiallinen syy verisuonisairauksille. Sanoi röörejä avanneensa useammankin.



Arto Bäcklund
21.11.2013

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti