torstai 15. syyskuuta 2016

KIRJEENI SAVITAIPALEEN KUNNANVALTUUTETUILLE

Arvoisat Savitaipaleen kunnanvaltuutetut ja varavaltuutetut

Kuolimonjärven veden laadun huononeminen jatkuu. Veden väriluku edelleen kasvaa, eli vesi tummenee. Vuonna 1973 näkösyvyys Isoselän mittauspisteessä oli yli 13 metriä, nyt noin 6 metriä. Ravinteiden määrä edelleen lisääntyy, josta johtuu, että orgaanisen kasvun määrä on lisääntynyt valoa läpäisevässä kerroksessa ja ensimmäiset sinilevän massakukinnot mm. Paassalon edustalla on dokumentoitu.

Kuolimon tilan huononemiselle on useita syitä. Ylivoimaisesti suurimman yhteisen tekijän muodostavat metsänhakkuut saarissa ja valuma-alueilla, soiden ojitukset ja suo-ojastojen kunnostukset, lähinnä Kiesilänjoen valuma-alueella, sekä puhdistetun yhteiskuntajätteen ravinnepäästöt. Ilmaston lämpeneminen ei suoraan vaikuta veden laatuun, mutta välillisesti parantaa ravinteiden toimintaa ja pidentää kasvukautta. Jos siis ravinteita runsaasti on.

Hyvät luottamusmiehet, 
Kuolimon saastuminen jatkuu. Mitään merkitseviä, tehokkaita toimia mm. tummumiskehityksen katkaisemiseksi ei viimeisen kymmenen vuoden aikana ole tehty. Kapakojan saostusallasta ei sellaisena MERKITTÄVYYDELTÄÄN voi valitettavasti koko Kuolimon osalta pitää. Virkistysvaikutus mm. puistomaisena on sen sijaan suuri. Kaunis alue.

On virheellisesti ajateltu, että mennään "vanhalla, kirkkaalla maineella" mm. kunnan markkinoinnissa ( mm. VisitSavitaipale )  ja että Kuolimon saastumisen hyssyttely ja ongelmien lakaisu piiloon on tehty kunnan julkikuvan nimissä. Ettei imago kärsi. Ikään kuin ongelmaa ei olisi. Mutta ihmiset eivät ole tyhmiä ja silmät näkevät. Tuosta asenteesta nykymaailmassa "imago" kärsii huomattavasti enemmän. Herätkää! Kunnan tulisikin niittää "hyvää" toimimalla aktiivisesti kuntana, joka vaikuttavin toimin on katkaisemassa saastumiskehitystä. Se olisi oikeaa, modernia julkikuvan kohotusta.

Sieniretkellä tyttäreni kanssa tekemäni ei-pro-videoklipin lataus YouTube-kanavalleni on saanut somessa ja sähköpostissani hurjaa kuhinaa. Hyvä! Mm. Jarmo Karhula antoi historiallisen selvityksen ( pyytämättä ) Rajalammin alueesta ja Ilkka Räsänen, Lpr ympäristötoimi, pyysi klipin käyttölupaa. Facebookista puhumattakaan. Nimelläni YT-kanavalta löytyy lisäksi mm. kuvaa Suomensalon aukkohakkuusta, josta muutamasta norosta rankkasateella viime kesänä valui "mustaa vettä" järveen.

TÄRKEIN velvollisuutenne edustajan työssänne jälkipolvia kohtaan on pyrkiä pelastamaan Kuolimo. Yhdessä viranomaisten kanssa. Seutukunnan ylivoimaisesti tärkein vetovoimatekijä ja saimaannieriän viimeinen lisääntymisvesi.

Rovastinojan kannas ( luonnollinen suodatin ) on ihmisen toimesta puhkaistu ja 2000-luvun alussa perattu. Pelättiin "ympäristökatastrofia" suoalueella. Haitta siis sen ajan tietämyksellä vain SIIRRETTIIN Kuolimoon. Seuraukset osaltaan näkyvät.


Nyt on aika aloittaa VAIKUTTAVAT toimet. Käytännön tutkimus, avi-luvitusprosessi ja mahdollisten haittakorvauksiin varautuminen suoalueen reunojen metsänomistajille. Mitä ilmeisemmin veden pinta tulisi nousemaan hieman, mutta vain korkeudelle, jossa se on ollut aiemminkin. Asiantuntijoiden mukaan tämä on ainoa mahdollinen keino saada eloperäisen humuksen ja erityisesti buustiravinteiden virtaamat vähenemään. Jostain on aloitettava.

Vai annammeko saman, täysin vastuuttoman kehityksen jatkua? Jos niin, tulee se olemaan jo keskipitkällä aikavälillä Savitaipaleen loppu. Nostatteko te, arvoisat valtuutetut tumput pystyyn Kuolimon edessä? Aikana, jolloin mönkijä tekee videoklippejä Marsissa. Ratkaisut löytyvät. Vai annammeko "näennäisen" kalleuden vesittää vastuun jälkipolville? Niin että satojen tuhansien eurojen vuoksi annamme Kuolimon kuolla. Kunnallisvaaleissa teiltä tullaan kysymään tyyliin; NIMI PAPERIIN.

Itse jatkan, yhä pontevammin yksityishenkilönä elinympäristöömme liittyvien asioiden dokumentointia, tutkimista ja erityisesti julkaisua. Pääosin uudessa digitaalisessa ympäristössä ja somessa. Leviää laajalle. Hyvä kerrottava luonnollisesti on mainosta, huono ei niinkään. Joku vääräleuka tässä sanoikin lohdutellen, että väheneehän ainakin sitten ympäristöjäte ja vesistökuormitus, kun vain kourallinen ihmisiä täällä asuu. Yksi vaihtoehto sekin Kuolimolle. Toivottavasti ei niin, vaan SISUN ryydittämillä VAIKUTTAVILLA TEOILLA ennallistamaan.

Klippi:

Hyvää syksyä,
yst. terv.
Arto Bäcklund
Savitaipale

----------------------

Hävetkäämme prioriteettejamme yhteisössämme! Erityisesti ne meistä, joille olemme antaneet valtakirjan huolehtia elinympäristöstämme.

Katso myös "Tapaus Kiihansuo."
https://youtu.be/xvsrJCJQDyA

Jos vähääkään "kolahtaa" niin käykää tykkäämässä Fb Arto Bäcklund. Se on silloin kannanotto Kuolimon puolesta. Tänään, muutamassa tunnissa tekstiä luettu yli 300 kertaa. Hyvä ja kiitos!

Pe. 16.9. klo 0930 TEKSTI LUETTU 1000 krt. !!!! Paljon kannustavaa palautetta tullut. Fb:ssa paljon jakoja. Kunnanvaltuutetut edelleen hiljaa. 3 vaihtoehtoa miksi: ovat arrogantteja ja ylimielisiä, häpeävät olematonta työtään Kuolimon eteen, tai sitten Kuolimo ja puhtaat järvivedet eivät heille mitään merkitse. Mutta takaan, etteivät he tästä vaikenemalla, kohun hälvettyä, yli pääse.

PÄIVITYS 21.9.2016
Olen päättänyt tehdä Kuolimosta ongelmineen valtakunnallisesti tunnetun ympäristöongelman.

Pyrimme vaikuttamaan valtakunnallisella tietoisuudella piittaamattomiin poliittisiin päättäjiin, sekä yhteiskunnan vihollisiksi tässä ja monessa muussakin ympäristötapauksessa osoittautuneisiin viranomaisiin.

PÄIVITYS 23.9.2016
Näyttää siltä, että olen asiattomasti moittinut valtuutettujen "hiljaisuutta" ja ihmetellyt sitä. Sain tietää, että kaikkien sähköposteissa massapostitus ei ole auennut. Tänään tätä luettu 1490 krt ja kahta tuoreempaa asiaan liittyvää yht. 500 krt. Uskomatonta.

--------------------------------

Rahaa toimenpiteisiin mm.:
Valtioneuvoston asetus vesistön ja… 714/2015 - Ajantasainen lainsäädäntö - FINLEX ® http://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/2015/20150714


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti