maanantai 19. syyskuuta 2016

VIRANOMAISPOSTIA

Tänään sain Kouvolan Ely-keskuksesta postia. Aiemmin tullut jo muilta viranomaisilta.

Tässä Visa Niittyniemi lähettäjä, kopio Leena Gunnar.

Viranomaiset häpeävät todellisten tekojensa puutetta. Ymmärrän, että "kaiken takana tässä on", kirjailija Jari Tervon paljon käyttämää ilmaisua lainatakseni, vanha totuus: kenen lauluja laulat, sen näkkäriä syöt.
Ympäristönsuojelua halutaan käyttää ohjauskeinona. Sen vaikutelman vääjäämättä selittelystä saa. Kuka saastuneen Kuolimon rannoilla haluaa asua, saati tänne muuttaa? Ei monikaan. Ihmiset kasvukeskuksiin.

Alla Elyn kirje ja vastikkeeni.



Hei,

Rajalammen ja Kuolimon välissä olevan kannaksen läpäisee Rovastinoja, jonka kaivuajankohdasta ei ole tarkkaa tietoa. Rajalampeen laskeva Ruokosuon valtaoja on kaivettu 1960 –luvun alussa. Tuolloin ojitustoimituksen lausunnossa (18.6.1960) on mainittu, että Kuolimojärven vedenkorkeuksien vaikutus ulottuu aina paalulle n:o 9 saakka. Lausunnossa todetaan myös, että alueelle ei ole aiemmin tehty kuivatussuunnitelmaa, vaan maanomistajat ovat omatoimisesti suota raivatessaan suorittaneet puron perkausta. Lausunnosta voi päätellä, että Kuolimojärven ja Rajalemmen välissä on täytynyt olla vesiyhteys jo suunnitelman laatimisen aikaan. Kuolimojärven ja Rajalammen välissä oleva Rovastinoja näkyy myös vuoden 1985 maastokartassa.

Savitaipaleen Peijonsuon jätevedenpuhdistamon lupaan liittyen kunnalla oli velvoite ruopata Rajalampea 2000-luvun alussa. Ruoppaus toteutettiin velvoitteen mukaisesti, mutta siinä yhteydessä Rovastinojaa ei perattu.

ELY-keskus on aiemmin tutkinut mahdollisuutta johtaa Ruokosuon valtaojan vedet Rajalamminsuolle. Johtaminen ei osoittautunut mahdolliseksi alueen luonnonarvojen suojaamisen vuoksi. Rovastinojan tukkiminen vaikuttaisin laajan alueen maan kuivatukseen, joten ELY-keskus ei pysty tukkimaan Rovastinojaa.


Ystävällisin tervesin,


Visa Niittyniemi
vesistöpäällikkö, toiminnanohjauspäällikkö
Kaakkois-Suomen elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus
PL 1041, 45101 KOUVOLA

KUIVATUSSUO, hahahah.





Pimeää:
https://youtu.be/v0nmHymgM7Y



Kiitos selvityksestä. 
Tuli tämäkin pyytämättä.

Tekstiäni Savitaipaleen kunnanvaltuutetuille on nyt luettu muutamassa päivässä lähes 2000 krt. ja klippiä katsottu Rovastinojalta useampi sata kertaa tähän mennessä.

Monien lausuntojen mukaan ainakin 50-luvun lopulla kannas oli "ehjä". Tosin sen nyt näkee helposti, nytkin mikäli käy paikanpäällä. Ojaa myös 2000-luvun alussa perattiin. Tehtiinkö sitten viranomaisen tietämättä. Tekijä(t) löytyvät.

Selvityksenne osoittaa "mahdottomuuden nostamisen hyveeksi." Tumput pystyssä. Raha näyttää loppupeleissä ratkaisevan. Kuuluu samaan täydelliseen järjettömyyteen kuin Korkeimman Hallinto-oikeuden päätös olla tiukentamatta Kiihansuon lupaehtoja Lappeenrannan seudun ympäristötoimen esityksen vastaisesti. Samanaikaisesti yhteiskunnan varoja on laitettu kalliiseen vedenpumppaamoon ja kosteikkoon. Toiset parantaa, toiset huonontaa. Idiotismia?

Voinen julkaista Elyn sähköpostin somessa? Sehän tuli minulle pyytämättä, eikä sisällä mitään arkaluontoista. Ainoastaan sen viestin sisältää, suuremmassa kontekstissa, että Kuolimo edelleen saastukoon, mikäli se Elystä on kiinni. Sen valveutuneet ja vastuuntuntoiset ymmärtävät.

Tunnen suurta myötähäpeää Ely-organisaatioiden todellisia, vaikuttavia vesistöjensuojelullisia toimia kohtaan ylipäätään. Otetaan nyt vaikka Talvivaara-keissi. Tai se, että annetaan "yhden Kuolimon" mennä. No can do. Surullista ja vastuuntunnotonta jälkipolvia kohtaa.

Arto Bäcklund
Savitaipale

-------------

Visa Niittyniemen emailin viimeinen lause kertoo koruttomasti kaiken. Rajalammin suon "kuivattaminen" menee yli Kuolimonjärven suojelun. Kysymys kuuluu: Kenen etua ajetaan?

Visa Niittyniemi on virkamiehenä vaikutusvallallaan, ajatustensa arvojen ja tulevaisuuden näköalattomuuden vuoksi,  vaarallinen yksilö lajillemme universaalisti ja myös paikallisesti.

Tässä nyt ei tulisi ronkkia tikulla suota, ei etsiä syyllisiä, ei selitellä, eikä tutkia asiaa taas seuraavat 20 vuotta. Mokattu ja tunnustettava. Nyt pitäisi vastuullisesti katsoa tulevaisuuteen ja ryhtyä vaikuttaviin tekoihin viipymättä.

KUOLIMO ON ERITTÄIN UHANALAISEN SAIMAANNIERIÄN AINOA LUONTAINEN LISÄÄNTYMISALUE. SEKIN PUHUTTAESSA KUOLIMOSTA LAAJASTI, ON UNOHTUNUT, TAI EI MERKITSE MITÄÄN.

Päivitys 22.9.2016

Sain eräältä viranomaiselta luottamuksellisen puhelinsoiton. Pyysi kiinnittämään huomioni ristiriitaisuuksiin. Lausuntojen välillä ja lausunnoissa. Mm. miksi suota, Elyn lausunnon mukaan, ollaan oltu kuivattamassa vuosikymmeniä, kun kuitenkin imuruopataan. Todellisuudessa ei ole kuivattu. Maanomistajien mukaan he eivät tiedä mitään suon kuivattamisprosessista. Jossain mättää. Ja pahasti.

Kuolimon suojeluun on liittymässä korkeinta asiantuntemusta. Tutkimme voimmeko nostaa syytteitä Ely-keskusta ja mahdollisesti muitakin "ympäristöviranomaisia" vastaan "yhteiskunnan vihollisina".



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti