tiistai 31. lokakuuta 2017

ENNUSTUS JA VEROTUS

Niinhän siinä sitten kävi kuin ennustin. Olen vahingoniloinen ja tyytyväinen. Pöksänlahden 7 vuoden hallinta- ja kaupan esisopimus kuoletettiin, neuvotteluiden tuloksena, 7 kuukautta ennen raukeamistaan Savitaipaleen kunnan ja mäntyharjulaisen Rakennusliike Suutarin kanssa. Hyvä kun mikä!

Aiemmissa kirjoituksissani pidin selvänä sopimuksen raukeamista. Alueelle ei ole kannattavaa rakentaa. Kuolimo kiittää!

Mitä jäi käteen? Kustannuksia kuntalaisille ja lähes tuhottu leirikeskus. Kukaan ei ottanut vastuuta, vaikka vastuu yksiselitteisesti oli kunnalla. Toivoa sopii, että alueen sauna nopeasti korjattaisiin talvikuntoon ja myöhemmin kuntalaisten virkistyskäyttöön, ja että nykyiset ja tulevat kuntapäättäjämme ymmärtäisivät jättää alueen, suoraan sanoen, rauhaan, odottamaan viisaampia jälkipolvia.

----------------------------

Huomenna 1.11. julkaistaan kansalaisten verotustiedot.

Kunnallisveron alueellinen eriarvoisuus ja eriarvoistava vaikutus lisääntyy. Ero esimerkiksi Helsingin tulevan vuoden, alenevan, 18% kuntaveroprosentin ja Savitaipaleen 21% välillä on jo niin merkittävä, että sillä on ohjausvaikutus kansalaisten muuttovirtoihin.

3 prosentin ja monien kuntien kohdalla suuremmankin käpin kohdalla on sitä perusteltu mm. pääkaupunkiseudun korkeammilla asumiskustannuksilla. Näin ei ole. Korkeiden kuntaverojen alueella tulotaso on alempi ja sitä kautta suhteellinen veronmaksukyky. Lisäksi elämisen logistiset ratkaisut lähes aina edellyttävät muun muassa auton. Joukkoliikenne maaseudulla on katoamassa, samoin monet matkustamista edellyttävät palvelut ovat siirtymässä.

Panen kehityksen röyhkeästi näkemyksettömän yhteiskuntasunnittelun piikkiin, joka omaltaankaan urbanisoitumiselta ei näe muuta. Näin aluepolitiikka ja kaukonäköinen maaseudun kehittäminen on jäänyt poliittisille päättäjillekin kirosanamatraksi. Mutta ajat vielä muuttuvat.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti