maanantai 13. marraskuuta 2017

ORPOCARE

Joku Niko Kaistakorpi-nimellä kirjoittava tyyppi poksauttaa tänään ( 13.11. ) Uuden Suomen puheenvuorossa tuon orpocare-sanan. En lukenut tekstiä. Lainasin sanan.

Sen sijaan olen lukenut Kemin seudun sairaalan omistajakuntien aloittamasta yksityistämishankkeesta. Perusteena ettei jäisi seiniä ja kuurankukkia käsiin.

Kokonainen keskussairaala menossa Mehiläiselle jättiulkoistuksessa – ministeriö varoittaa Meri-Lapin kuntia 15 vuoden sopimuksesta.


https://www.hs.fi/politiikka/art-2000005446745.html?share=9a1df6fb5e6f131863a2cd950f0a21d6



Olen myös lukenut Ruotsin terveydenhuollon kriisistä.

http://www.kaleva.fi/uutiset/kotimaa/raportti-valinnanvapaus-keskitti-terveyskeskukset-hyvatuloisten-asuinalueille-johtaako-sote-uudistus-ruotsin-tielle/755185/

Ja olenpa lukenut asiasta jotain tietävien varoituksia, että erikoisterveydenhuolto tulee tässä uusimmassakin, lausuntokierroksella viipyilevässä lakiesityksessä, toteutuessaan, romahduttamaan kiirellisen päivystyksen laajoilla selkosilla. Sanovat myös, että ihan yläkoulun matematiikan mukaan terveydenhuollon kustannukset tulevat kasvamaan sen 3 miljardia. Puolessa siitä ajasta, jossa samasummainen kulunkisäästö kansantalouden tilinpidon viivan alle piti saada.

-----

Olen päättänyt, etten meiän-maan Rosa Liksomin, poromiehen tyttären, kirjaa Everstinna lue. On kuulemma siinä kuvannut rankasti perheväkivaltaa, naimista ja jotain muutakin extreem-näkökulmasta. Jätän ärsytyskynnykselleni toleranssia.

Olen myös päättänyt, että taas haukun nimeltä J. Sipilän hallitusta ja erityisesti sen ministeri A. Berneriä. Haukun ja jodlaan kuin itäsiperialainen lintukoira. A. Berner on päättänyt ensi elokuun alusta saattaa voimaan ruotsalaismallisen autokoulujärjestelmän, jossa opetus jätetään perheiden vastuulle. Kyseinen ministeri päätti yhtiöittää Suomen tiet. Siinä hän epäonnistui, mutta tässä onnistunee. Ruotsi kertoo epäonnistuneensa autokoulu-uudistuksessaan ja kertoo myös joutuvansa tekemään uudistuksen uudistuksen. Se on vaikeaa, kun vanha järjestelmä on kadonnut historian vitikkoon.

---------

Tein YouTubeen videon, jossa kerrotaan Savitaipaleen katuverkon kunnosta talven alla. Asukaslähtöistä sisällöntuotantoa oli toivonut 20 ihmistä tästä asiasta. Yhtäkään uutista en tee ilman pyyntöä.

Nyt jotkut ovat ottaneet videosta oikein härkäpavun kokoisen herneen nenäänsä ja tuoneet kritiikkiä kestämättömän mielenlaatunsa ja pienuutensa esiin. Hempeät morot heille. On myös tullut isosti kannustusta. Olen iloinen. Lajittelija lajittelee. Monet tässä agraarivaltaisessa kunnassa sen tietävät.

Vastustan yhden puolueen diktatuuria. Tappiin asti. Tuon esille ongelmia ja epäkohtia. Niitäkin, de facto, on, sillä kunnasta on voimakas poismuutto käynnissä.

Olen maalaisjärkinen vastavoima kunnan viralliselle uutisoinnille, jossa KAIKKI tässä kunnassa on hienoa, kaunista, puhdasta ja sanonko mitä. Neuvostoliitossakin oli, romahdukseen asti, hienoa ja kaunista. Kyllä se on lapsellista itsekritiikittömyyttä ja ihmisten aliarviointia!

Ajattelen myös, ettei kunnassa ole taitoa adaptoitua jyrkästi alenevan asukasmäärän kunnaksi. Eletään historiassa. Siksi monet hyvätkin investoinnit ovat kunnan resursseille aivan liian isoja. Kuten 2,5 milj. satsaus valokaapeliverkon rakentamiseen. Ja tuskin edes jää siihen. Tai 500.000 satsaus venerantaan.

Hölmöilyllä on hieno hinta. Niin kauan, kun kunta ei tee mitään todellista ja jatkuvaa ympäristönsuojelun eteen, kunnan nykyiset toimet, veroäyrin korotuksineen, karkoittavat väkeä kiihtyvään tahtiin ja samalla torjuvat kuntaan muuton.

Vaikkapa todellisena liikuntaan satsaavana eko-kuntana, isossa kontekstissa, olisi Savitaipaleella saattanut olla tulevaisuus. Puhdasta tulevaisuutta kun etsitään lopun alla.

Aivan ilkeäksi en sentään rupea. Minulta nimittäin eräs toimittaja kysyi, katsottuaan YouTube-kanavaltani "Uutisia Savitaipaleelta", että miten minun mielestä voi luottaa kuntaan ja minkälaista kuvaa luo asioiden hoidosta ja ylipäätään koko kunnasta, jos tehdään palotalon laajennus, ensisijaisena tarkoituksena saada tilat ambulansseille, mutta ovista tulee liian ahtaat niille. Sanoin diplomaattisesti etten tiedä.

On nimittäin omakin lehmä ojassa ja human factor; olis kiva, jos kakarat ehtisivät saada lakkinsa kunnan hienosta lukiosta. Ennen kuin se lakkautetaan.

Päivitys klo 21.00
Eteläkarjalainen Parikkalan kunta on päättänyt pitää kuntaveronsa ennallaan 19,5% Veroillakin kilpaillaan.

Päivitys klo 22.00
Savitaipaleen kunnanvaltuusto päätti nostaa kuntaveroprosentin 0,5:llä 21,5:teen prosenttiin. 
Valokaapeliverkon kuntarahoitus jatkuu. Käenpoika pudottaa itsensä vieraasta pesästä ennen kuin oppii lentämään. Kuolimo kiittää!

Päivitys 14.11. klo 0835
Ruokolahti pitää kuntaveroprosentin 20,5:ssä.


4 kommenttia:

  1. Faktantarkistajalta: Ei ole hän poromiehen tyär.

    VastaaPoista
  2. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

    VastaaPoista
  3. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

    VastaaPoista
  4. Lähteiden mukaan oli. Mm. Helsingin Sanomat ja Kotiliesi:
    "Rosan isä oli poromies, mutta sikäli outo sellainen, että kulki jo 1960-luvulla ystävänsä jääkäri Nordströmin rahtilaivoilla Välimerellä ja lähetti postikortteja eksoottisista paikoista".

    VastaaPoista