perjantai 23. maaliskuuta 2018

MAAILMA ON MUUTTUMASSA ENNUSTETTAVAMMAKSI

Jos ottaa 15 tosiasiohin perustuvaa tietoa, jotka yhteisessä viitekehyksessä edes sivuavat toisiaan, on mahdollista tehdä tarkkoja lähitulevaisuuden ennustuksia ihmiskunnan nykyasteessa.

Poikkeuksiakin on. Tietenkin. Vaikkapa osakekurssien kehitys. Huhut, toimialojen lukuisuus ja niiden tila suhteessa hetken makrotalouteen ja kestävyyksien, tasaisten kehityskulkujen pituuksien ennakointi ja tietoinen osakekurssien manipulointi, tekevät osakekurssien ennustamisen mahdottomaksi. Arvaaminen on toinen juttu.

Kun D. Trump reilu vuosi sitten vannoi virkavalansa, monet noidat ennustivat vuodessa presidentin lähipiirin nostavan kytkintä, tai saavan kenkää. Näin on käynyt tässä entisessä demokratian linnakkeessa.

Näin:
https://www.is.fi/ulkomaat/art-2000005614714.html

Omalta takapihalta toinen esimerkki. Sinänsä vähäpätöinen, mutta liittyy palasena ennustukseeni nykymuotoisen Savitaipaleen tulevaisuuteen. Kuolemaan.

Tasan puolitoista vuotta sitten kirjoitin, että näkemäni valossa Mikkeli - Lappeenrantatien varrella sijaitseva liikennehuoltoasema, jossa sijaitsee Fresto-ravintola ja myymälä, lopettaa toimintansa kahdessa vuodessa. Tänään ovet on laitettu säppiin.

Viime kesäkuussa asiasta keskustelin kunnanjohtajan kanssa, joka ei halunnut uskoa niin käyvän. Ei myöskään uskonut mahdollisuuteen, että paikkakunnan hampurilaisravintola voisi lopettaa. Niin paljon hänen mukaansa kunta oli yrityksen eteen tullut vastaan.

Kun ei uskota, kun ei tehdä jatkuvaa uhka-analyysia, kun ei tehdä vaihtoehtoisia tulevaisuus-skenaarioita, muutokseen ei pystytä reagoimaan etukenossa. Ja usein miten jälkikäteen on myöhäistä. Näin Savitaipaleella ja osin siksikin tulevaisuus kuntana on synkkä. Ja sitäkin synkempi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti