keskiviikko 21. maaliskuuta 2018

SAUNASSA ITSELTÄ KUULTUA

Sunnuntaipäivän päiväsaunassa ajattelin sunnuntaimuutosta ja globaalia suiden tukkimista. Lisäksi rentouduin makaamalla hetkeksi mustaan tyhjään.

Sunnuntai ei enää ole pyhä. Se on epäpyhä. Arkipäivä, jolloin tehdään arkisia asioita. Stressataan vaikkapa tekemättömällä. Juutalaisesta sabatista kristinuskoon pyhäpäivä tuli Jeesuksen julistettua olevansa sabatin Herra. Sunnuntain määräytymisestä käytiin vääntöä, lähinnä Jeesuksen ylösnousemuksen suhteen. Siitä en tosin tiedä mitään. Faktantarkistusta en pystynyt tuosta tekemään. Uskottava on. Monelle usko ajaakin totuuden ohi. Ja faktankin.

Sunnuntai ei kaikille enää ole lepopäivä. Onnellisuustutkimuksissa se mainitaan maanantaitakin raskaampana. Vaikeana päivänä.

------------------

Odottelen globaalia sensuuria someen. Ensiksi Facebookiin. D. Trumpin jälkeen Twitteriin. Niin suuren vallan ne ovat saaneet. Ajattelen asiaa, sillä yksittäisten ihmisten bannaaminen, määräaikainen poistaminen sovelluksesta, on yleistymässä. Itselleni on kerran tehty valeprofiili ja nyt viime kuukausina kommentteja, omia ja vieraiden, on kadonnut.

Rajoittamaton, vapaa some nähdään yhä enemmän hybridivaikuttamisen ja -sodankäynnin alustana. Myös maailman hyvin harvalukuinen Rahanlainaajien eliitti kokee somen nykymuodossaan uhkana. Ainoana sellaisena.

Luulen, että elämme vapaan internetin viimeisiä vuosia. Ensimmäiset suuret lainsäädännölliset muutokset Yhdysvalloissa on jo tehty ansaintamekanismeihin, sekä ohituskaistoihin. Rahalla saa enemmän netin vapautta. Köyhät pällistelkööt Netfixin trailereita ja omia selfieitään. Eli annetaan palaa hetki vielä. Ennen kirjekyyhkyjen paluuta.

Tästä se lähtee:
Senaattorit vaativat USA:ssa Facebookin tiukempaa sääntelyä miljoonien käyttäjien tietojen väärinkäytön paljastuttua – ”Tällaiset alustat eivät pysty valvomaan itseään”.
https://www.hs.fi/ulkomaat/art-2000005608480.html?share=01ca05fbf73ff1e82d96952b9c9407ba

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti