torstai 23. lokakuuta 2014

PIHARATAMO JA ITSEKRIMINALISOINTI

Kolmannen Nordqvist Classic Reko kupillisen jälkeen lakanapyykkiviidakossa, en löytänyt Janea. Tarzan vilahti. Neljäs vei pihalle. Ulkona -7 astetta piti syksyä otteessaan. Vain löytämäni "Valkoisen miehen jalanjälki" muistutti menneestä kesästä. Uhmallaan hengissä. Ilman itsekriminalisointiakin se piti turpansa kiinni. Oltiin hiljaa. Muistutti vain syksyisellä olemassaolollaan, ettei ollut mikään "alkuluku", ja että oli tästä todellisuudesta. Monet islantilaiset kehoittavat olemaan sekaantumatta toisiin todellisuuksiin. Voisin siis päätellä, että niitäkin on.


Piharatamo (Plantago major) ei ole alkuluku. Yksi vain on pihallani. Alkulukuja on ääretön määrä. Piharatamo ei ole jaollinen yhdellä, eikä itsellään. Me ihmisetkään emme ole alkulukuja. Olemme jaollisia muilla positiivisilla kokonaisluvuilla. Sielut voivat olla alkulukuja. Mutta siitäkään en ole varma. Minä ainakaan en ole jaollinen itselläni.

Pierre de Fermat ( k. 1665 ) kirjoitti kuuluisan yhtälönsä, mariginaaliin: "Cuius rei demonstrationem mirabilem sane detexi hanc marginis exiguitas non caperet" (Olen keksinyt väittämälle ihmeellisen todistuksen, mutta marginaalissa ei riitä sille tilaa). Lause löytyi Fermat'n kuoltua. Kyse oli alkuluvuista loppupeleissä. Mutta tärkeämpää on huomata ylipäätään todistelun merkitys. Mikä se on? Tässäkin todisteltu jo 350 vuotta.

Onko maailma selitettävissä matemaattisin mallein? Entä elämän ja olevaisen epäjatkuvuuskohdat? En usko, että on.
Siksipä juuri nyt herännyt keskustelu julkisuudessa todistamisesta itseään vastaan, "itsekriminalisointi", on vain heitto historian mariginaalissa. Kyse on laadusta. Ihmisen laadusta. Inhimillisestä rohkeudesta. Siksi koko keskustelu on syvältä ja kertoo normatiivisen, sekä lainsäädännöllisen kehityksen olevan menossa päin persettä. Tässäkin. Ja ainakin Suomessa.

Piharatamon lehti parantaa haavat. Ei paranna sielun, eikä ajan haavoja. En loukkaa tässä Piharatamon kunniaa puhumalla totta. Mutta itseäni vastaan en tässä asiassa todista, vaikka tästäkään kirjoittamastani en yhtään mitään tiedä, mutta hanttiin pannaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti