maanantai 28. huhtikuuta 2014

BS-HÄLYTIN

Asensin BS-hälyttimen itselleni pilviin. Jatkuva läsnäolo kun on ikääntyvälle hyvin merkityksellistä. Yhtä merkityksellistä ja ohuesti paradoksaalista kuin pippurisumute töistä palaavalle raiskauspelkoiselle ilotytölle. Siksi pilvet. Ja pilvettöminä päivinä ollaan vaan ja hengaillaan.

Olin saavuttanut tietoisuudessani tason, joka salli hälyttimen asentamisen. Vittumaisuuteni taso oli kasvanut yli ystävyyksieni. Teatteri oli loppu.

Luin äskettäin pariisilaisen professori Thomas Piketty'n ajatuksia. Huomasin heti, että olin epäonnistunut BULL SHIT-hälyttimeni järjestelmän migraatiossa, arvomaailmani allokoinnin asetuksissa, sekä tunnisteiden pukemisessa arvostusrobotin ylle. BS-hälytin hälytti.



Professori Piketty'n mukaan pääoman toiminnan ymmärtäminen edellyttää sen tuoton ja talouden kasvun nopeuden suhteen ymmärtämistä. Pikettyn empiirisen tutkimuksen tuloksena on, että perustavaa laatua oleva raunioittava tekijä kapitalistisessa taloudessa on tilanne, jossa pääoman tuottavuus ohittaa talouden kasvunopeuden. Niiden erotus on se, joka panee minut uudelleen säätämään hälytintäni.

Suomeksi: yritysvoitot, keinotekoinen osake- ja valuuttapeli, vuokrat ja korot ja negatiivisten talouteen liittyvien trendien veikkaamisen tuotot, sekä kriisien mahdollistamat spekulatiiviset tuotot kasvavat nopeammin kuin kokonaistulot, joiden kasvunopeus riippuu pääosin väestön ja tuottavuuden kasvusta. Tämä ajaa väistämättä taloutta kohti halvaannuttavaa epätasa-arvoa.

Kausaalinen seuraus pääoman tuottojen taloutta suuremmasta kasvusta on se, että yhä suurempi osuus palkoista uudelleen jakautuu palkansaajilta pääomien omistajille. Siis yhä suurempi osa palkoista palautuu pääomien haltijoille ja tuottaa suurempia tuloeroja, koska omaisuus on käytännössä aina epätasa-arvoisemmin jakautunutta kuin työ. Ympyrän sulkeutuessa pääomien haltijat voivat investoida sitä enemmän, mitä suurempia tuloja heillä on. Suuret pääomatulot kasvattavat siten tuloeroja ja omaisuuksien arvoja suhteessa kansallistuloihin. Tämä jälleen kiihdyttää tulosiirtymää palkansaajilta pääomien haltijoille.

Bull Shit-hälyttimeni veti mielestäni aiheettomasti herneen nenäänsä indikoimalla Piketty'n paskan puhujaksi.

Väärä hälyytys! Vai oliko? Eikun säätämään.

28.4.2014
Arto Bäcklund














Ei kommentteja:

Lähetä kommentti