keskiviikko 2. huhtikuuta 2014

ON OIKAISTAVA

Kävin tänään hakemassa kaikki Savitaipaleella vesitoiletin rakentamisen poikkeamalupaan liittyvät julkiset asiapaperit. Niitä ovat hakijan poikkeamishakemus asemapiiroksineen, naapureiden kuulemiset, ympäristötoimen lausunto, valmistelijan lausunto ja kunnan Lupa- ja toimitusjaoston päätös ( ote pöytäkirjasta ), Kaitasaaren ranta-asemakaava, jonka Kymen Lääninhallitus on vahvistanut 17.91992. Kaava-määräysten mukaan rakennuspaikalle ei saa sijoittaa vesikäymälää, vaan kuivakäymälä, tai muu vastaava ratkaisu, josta ei synny jätevesiä. Samalla sain paperin lainkohdista, jossa kunta voi käyttää poikkeamavaltaa. Ja käytti.

Tämä melkoisen kohun kunnassa aiheuttanut yksittäistapaus sai periaatteessa alkunsa Länsi-Saimaa lehden virheellisestä uutisoinnista 21.3. Uutisen mukaan poikkeamalupa on myönnetty Kaitasaaressa sijaitsevalle tontille. Olisi kuitenkin pitänyt uutisoida, että tontti sijaitsee Kaitasaaren rantakaava-alueella, mutta manteereen puolella. Rakennettavaksi määrättiin poikkeamaluvassa tyhjennettävä umpisäiliö. Saariin ei kunnaninsinöörin mukaan vesitoileteille lupia myönnetä. Asian käsittelyssä ei nopealla tutkimisella näytä lakia ja asetuksia rikotun. Se, että ollaanko lyhytnäköisiä, on toinen juttu.

Ja se toinen juttu on se, että Savitaipaleen kunta jatkaa vanhakantaista ja lyhytnäköistä politiikkaa vesitoilettien rakentamislupien myöntämisessä. Erittäin toimintakelpoiset, testatut kuivakäymälät ovat ylipäätään ainoat oikeat toiletit kesäasuntoihin. Voimassa olevien kunnan rakentamismääräysten mukaan lähes kaikkialle mantereen puoleisille Kuolimon kesämökeille voi rakentaa vesitoiletin. Mikäli Savitaipaleen kunta olisi etulinjassa ympäristönsuojelussa tässäkin yksittäisessä asiassa, tulisi vesitoilettien rakentaminen kieltää kaikessa mökkirakentamisessa ja saneerauksessa.

Toki minua askarruttaa kesämökkiläisten omatkin valinnat. Onko valinnoissa tiedon puutetta, vai pidetäänkö kokemusperäisesti vanhasta kiinni? Ymmärretäänkö vielä ylipäätään, että lähes kaikilla yksittäisen ihmisen valinnoilla on ympäristönäkökulma?

Rohkenen myös väittää, että runsaan kesämökkiasutuksen aiheuttama lisäkuormitus jätevedenpuhdistamolle aiheuttaa oman haitallisen lisänsä. Umpisäiliöthän pääsääntöisesti tyhjennetään muutenkin sateisena aikana syksyisin, tai keväällä sulamisvesien aikaan, jolloin kuormitus muutenkin on suurimmillaan. On pakko myös tehdä kysymys, että onko kesämökki ja muunkin haja-asutusalueen säiliöjätevesiä huomioitu asukasvastineluvussa mitattaessa puhdistamon kapasiteettia. 

Arto Bäcklund
2.4.2014

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti