torstai 17. huhtikuuta 2014

PALVELUKSEEN HALUTAAN KYYKYTTÄJÄ





Aamun toisen latten jälkeen kotimaiset päivälehdet on luettu. Luettu taloussanomat, pari ulkomaalaista verkkolehteä, Karavaanari ja Suomelan uusi kilpailija. Lukukokemuksen käyttäjäkokemus tekisi äkkinäisen aloittelijan levottomaksi, mutta mediavälineestä toiseen ( tabloidista tabletin kautta samsungilaiseen ) siirryttäessä meikä ehtii vilkaista pihalle ja nollata. Näin siis yleensä.

Maalaiselämään mutkattomasti kuulunut lineaarisuus arvattavuuden helppoudessa on uutistarjonnassa verhoutunut naamion taakse kuin kiakkovieraat tai venäläiset soldaatit. Pitäisi osata lukea. Ja ymmärtää.

Tämän aamun uutisten ja muunkin lukemani perusteella sain ilmestyksen, joka oli kahden sanan tiivistelmä lukemastani. Ammattiymmärtäjä ja lifestyle olivat sanat. Yritin siis ymmärtää lukemani pelkistämällä luvattomasti. Eihän kukaan big dataa pysty käsittelemään, saati sitten ymmärtämään.

Tähän lifestyleen törmään joka puolella, jatkuvasti ja yhä useammin. Lifestylea muuten tarjoillaan vaihdettavaksi trendikkäämpään nykyisin myös Mumbain slummissa. Se siitä.

Ammattiymmärtäjät liippaa liian läheltä minuakin. Sanan sisältöpohjaa on laajennettu maailmalliseen kontekstiin. Siksi se on hanurista ja vääristää tämän aamuisen lukuhetkeni ja muuttaa sen kirjoittamiseksi. Kaikkea pitäisi ymmärtää, maailmanpolitiikkaa, putinismia, sisustusratkaisuja, miten ollaan ja tullaan onnelliseksi, tai mitkä ovat verenkuvan viitearvot ihan oikeasti. Jos ei tiedä ja sitä kautta ymmärrä, apuun tulevat ammattiymmärtäjät. Maailman nopeimmin kasvava ammattikunta. Kaikilla aloilla, kaikissa ongelmissa. Taiteeksi asian tekee se, että ammattiymmärtäjän ei tarvitse tietää mitään. Ammattiymmärtäjä vain ymmärtää kaikkea kaikesta.



Olen jossain aiemmassa kirjoituksessani täällä huutanut tuuleen pettymyspankin perustamiseksi puolivillaisin perusteluin. Ilman perusteluita tarvitaan nyt ammattilaisten ei-ymmärtäjien, syyllistäjien ja kyykyttäjien ammattikunta. Tasapainon vuoksi. Muutenhan tässä käy yhtä huonosti kuin Luxemburgille velkakriisissä. Ei vaan Kreikkako se oli.

Kolmannen latten jälkeen vastaan omaan ilmoitukseeni. Tulen valituksi ilman HR:ni sekoilua ja avaan kyykyttävän, sinua ymmärtämättömän psykoanalyyttisen vastaanoton. Todetaan yhdessä kuinka tyhmä olet ja kuinka aiempi tyhmyyshistoriasi vaikuttaa äitikompleksisi jungilaisen näkemyksen kautta jopa kalastustaitoihisi ja kykenemättömyytesi ottaa vastuuta lukemastasi ja koirastasi.

Saan miehen kyyneliin, tai ainakin vihaiseksi. Voimakkaiden tunteiden sanotaan parantavan. Tämän aamun lehtien muutamat rivit lööppien alla tarvitsevat aivan muuta kuin ammattiymmärtäjiä. Minua ei tänä aamuna luotu ymmärtämään.




17.4.2014
Arto Bäcklund






Ei kommentteja:

Lähetä kommentti