tiistai 15. huhtikuuta 2014

TOM OF PEPPUSTA

En usko, että homoaiheisilla postimerkeillä kunnioitetaan homoikoni, sotaveteraani Touko Laaksosen ( 1920 - 1991 ) elämäntyötä kuvataiteilijana. Jos näin olisi, olisin jo aika päiviä nuollut kyllitätejä kuoriin. Tapoja on monia arvostaa. Toinen tunnettu taitelija Katri-Helena, sai kilometrin kadunpätkän Tohmajärveltä. Paikkakunnalla vastustus on ankaraa. Homopostimerkit myös herättävät ankaraa vastustusta, ainakin paimensaarilaisilla teekutsuilla.

Touko Laaksonen, paremmin tunnettu taiteilijanimellään Tom of Finland, piirsi übersuperlihaksikkaita miehiä nahkoissaan. Oikein urakalla. "Mitä kuuluu, kuka käskee" -teema on mieshahmoilla kesäupseerilakin muodossa. Se viittaa moneen asiaan ja militaria mieltymykseen. Tai sitten symboloi jotain minä en tiedä. Minullakin on koppalakki.


Tom of Finlandin nimeä kantava säätiö haki postimerkkiä painettavaksi. Kuka tahansa saa hakea omaa postimerkkiä omilla perusteillaan. Postimerkkilautakunta päättää. Se päätti viime vuonna olla hyväksymättä jääkäriliikkeen muistoksi ehdotettua postimerkkiä. Olisiko tullut liikaa uniformuja lasten ihmeteltäviksi? Perusteluna kuitenkin oli; liian poliittista.

Postimerkin painamisella eliitti pyrkii suuntaamaan vaikeuksista kansalaisten katseet toisaalle. Iloon ja seksiin. Samalla halutaan konkreettisesti näyttää mitä on jäljellä pohjoismaisesta yhteiskuntamallista. Suomesta siis löytyy postimerkkilautakunnan mukaan suvaitsevaisuutta, joka ei jää ex-ministeri Arhinmäen sateenkaarihuivin varaan.


Touko Laaksosen muistoa ei sen sijaan kunnioita lainkaan se, että homoaiheiset postimerkit on suunnitellut graafinen suunnittelija Timo Berry käyttäen huomattavaakin taiteilijan vapautta.

Okei, pääsemme nuolemaan peppuja pikapuoliin. Pannaan yksi kaunis sodanvastainen peppukortti menemään vaikkapa Kremliin. Ennen kuin keräilijät merkit ehtivät hamstrata.

Tämä kirjoitus ei ole homovastainen. Eikä pro homo. Se on kannanottoni näitä postimerkkejä vastaan. En olisi hyväksynyt myöskään talkkuna-aiheisia postimerkkejä. En pidä talkkunasta, enkä halua nuolla sitäkään. Edes postimerkeistä.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti